Calendar științificHome

Calendar științific: 15 octombrie 2015

15 octombrie

15 octombrie Libr0367

În data de 15 octombrie 1608  se năștea Evangelista Torricelli, fizician și matematician italian. Torricelli a fost primul care a măsurat presiunea atmosferică cu ajutorul barometrului cu mercur, aparat pe care l-a inventat în anul 1643. Acest aparat era format dintr-un tub de sticlă lung de 1 m umplut cu mercur, închis la un capăt; acoperind capătul deschis, Torricelli l-a întors și l-a scufundat cu gura în jos într-un vas în care se afla tot mercur. Eliberând capatul deschis al tubului, nivelul mercurului în tub a coborât, formându-se deasupra mercurului un spațiu numit „camera barometrică”. Intotdeauna nivelul mercurului se oprea in jurul valorii de 75 cm indiferent de vreme. O unitate de măsură a presiunii, torr, a fost denumită în onoarea sa: 1 torr este presiunea exercitată de o coloană de mercur de 1 mm înălțime. Numele său a fost dat unui asteroid.

În data de 15 octombrie 1492, Cristofor Columb nota în jurnalul său folosirea tutunului, aflându-se în compania indienilor pe insula Santa Maria. Acesta nota în jurnal că aceste frunze uscate pe care le fumează trebuie să fie ceva de mare preț pentru ei, deoarece le-au adus ca daruri încă de la primele întâlniri.

În data de 15 octombrie 1880 se năștea Marie Stopes, om de știință scoțian, educator și avocat al controlului nașterilor. Munca sa în domeniul planificării familiale a atins apogeul prin înființarea, în Marea Britanie, a primei clinici de planificare familială, oferind servicii gratuite femeilor.

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share