Calendar științificHome

Calendar științific: 14 octombrie 2015

14 octombrie

14 octombrie ChuckYeager

În data de 14 octombrie 1947, Chuck Yeager, un renumit pilot din Al Doilea Război Mondial, cu 64 de misiuni deasupra Europei și 13 avioane germane doborâte, devenea primul om din lume care a zburat mai repede decât sunetul. În 14 octombrie 1947, când Yeager a zburat cu X-1 deasupra lacului secat Rogers în sudul Californiei. Experimentul X-1 a fost înălțat la o altitudine de 25.000 de picioare de către o aeronavă B-29 și după aceea eliberat prin orificiul de lansare al torpilelor, el prinzând o viteză fenomenală depășind 662 mile/h (bariera sunetului la acea altitudine) care l-a înaltat până la înălțimea de 40.000 de picioare. Avionul-rachetă, poreclit „Strălucitorul Glennis” (după numele soției sale), a fost proiectat cu aripi zvelte și largi și un fuselaj neîntrerupt modelat după un glonț de calibrul 50. Din cauza secretului proiectului, realizarea lui Bell și Yeager nu a fost anunțată publicului până în iunie 1948. Yeager a continuat să lucreze ca un pilot de teste, iar în 1953 el a zburat cu 1.650 mile/h într-un avion – racheta X-1A. El s-a pensionat din Forțele Aeriene SUA în rangul de brigadier general în anul 1975.

În data de 14 octombrie 1968 se executa prima transmisie TV live din spațiu, de pe naveta Apollo VII. Misiunea americană spațială Apollo 7, avându-i la bord pe Donn Eisele și Walt Cunningham și la comandă pe Wally Schirra, a fost lansată din Cape Kennedy, Florida, pe 11 octombrie 1968.

În data de 8 octombrie 1840 se năștea Friedrich Wilhelm Georg Kohlrausch, fizician german care a investigat proprietățile electroliților (substanțe care conduc electricitatea în soluții prin transferul de ioni) și a contribuit decisiv la înțelegerea comportamentului acestora.

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share