Calendar științificHome

Calendar științific: 6 iunie 2015

6 iunie

6 iunie Andrea_Cesalpino

Pe data de 6 iunie 1519 se năștea Andrea Cesalpino, medic, filozof și botanist italian. S-a născut în Arezzo, localitate italiană cunoscută rîmnicenilor. După absolvirea studiilor (1551) la Universitatea din Pisa, unde a predat o perioadă filozofie, medicină și botanică la această universitate. În 1554 ajunge profesor de medicină și director al Grădinii Botanice din Pisa, succedându-l pe Luca Ghini, funcție pe care o va deține până în 1558. Mai târziu, este chemat la Roma pentru a preda medicina, apoi devine medicul personal al papei Clement al VIII-lea. Până la sfârșitul vieții, va rămâne profesor la Universitatea La Sapienza din Roma.

Pe data de 1436 se năștea Regiomontanus (nume real Johannes Müller von Königsberg) a fost un matematician, astronom și astrolog german. L-a avut ca profesor pe Georg von Peuerbach. În 1533 a publicat tratatul său de trigonometrie plană și sferică, „Detriangulis omnimodis”, iar ulterior „Rezumatul”, un comentariu la Almageste (început de Peurbach), lucrări care au exercitat o influență deosebită asupra urmașilor. A fost astronom la curtea lui Matei Corvin, în Ungaria.

Pe data de 6 iunie 1850 se năștea Karl Ferdinand Braun, fizician și inventator german, profesor universitar la Strasbourg, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică pe anul 1909 împreună cu Guglielmo Marconi, pentru contribuțiile lor în dezvoltarea telegrafiei fără fir.

Pe data de 6 iunie 1933 se năștea Heinrich Rohrer, fizician elvețian, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică, în 1986, împreună cu Gerd Binnig, pentru proiectarea microscopului electronic cu scanare și tunelare. Cei doi au împărțit o jumătate din premiu, cealaltă fiindu-i acordată lui Ernst Ruska, cel care a construit primul microscop electronic.

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share