Calendar științificHome

Calendar științific: 5 iunie 2015

5 iunie

5 iunie Michael_E_Brown_1

Pe 5 iunie 1965 se năștea Michael Brown, astronom american care a descoperit cea mai mare planetă pitică a sistemului nostru solar. Aceasta se numește Eris (inițial denumită 2003 UB313). După masă este al nouălea corp ceresc cunoscut din Sistemul Solar care se rotește direct în jurul Soarelui. Are cel puțin un satelit, numit Dysnomia. Eris este un obiect trans-neptunian din centura lui Kuiper, și a fost descoperit în 2003. Deoarece diametrul său este mai mare decât cel al lui Pluton, a fost considerat de mulți ca fiind Planeta X, cea despre care se credea că este cauza unor perturbări în rotația planetelor Uranus și Neptun.

Pe 5 iunie 1656 se năștea Joseph Pitton de Tournefort, botanist francez care este cunoscut ca fiind primul care a formulat o definiție clară pentru noțiunea de gen din botanică.

Pe 5 iunie 1819 se năștea John Couch Adams, matematician și astronom englez, cunoscut mai ales pentru faptul că a prezis, independent de Le Verrier, fără observații directe, doar prin calcule matematice, existența planetei Neptun. A întocmit formulele de integrare aproximativă a ecuațiilor diferențiale care-i poartă numele.

Pe 5 iunie 1900 se năștea Dennis Gabor, un fizician, inginer electrician și inventator maghiar, celebru pentru inventarea holografiei, pentru care a primit Premiul Nobel pentru Fizică în 1971.

 

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share