Calendar științificHome

Calendar științific: 16 mai 2015

16 Mai

Chebyshev 16 mai

Pe data 16 mai 1821 se năștea Pafnuti Lvovici Cebîșev (Пафну́тий Льво́вич Чебышёв), matematician rus, cu contribuții în domeniul probabilităților, statisticii și teoriei numerelor. Cel mai strălucit reprezentant al școlii matematice din Petersburg, a cărui fondator este. Cele mai cunoscute studii ale sale sunt despre numerele prime. Cebîșev este considerat creatorul legilor asimptotice ale numerelor prime.

Pe data de 16 mai 1718 se năștea Maria Gaetana Agnesi, matematiciană, lingvistă și filozoafă italiană. Este autoarea primei cărți în care sunt tratate atât calculul diferențial cât și cel integral. A luptat pentru emanciparea femeii și accesul ei la educație.

În data de 16 mai 1830, lângă Paris, murea Jean Baptiste Joseph Fourier, matematician, fizician și filozof francez. A adus contribuții în teoria ecuațiilor diferențiale, a seriilor trigonometrice și în fizica matematică. A utilizat metoda exprimării funcțiilor prin serii trigonometrice (transformata Fourier). A încercat să demonstreze teorema conform căreia orice funcție poate fi descompusă în serie trigonometrică, dar nu a reușit. Totuși, cercetările sale în acest domeniu au fost continuate de Dirichlet (1829), Lobacevski, Riemann, Cantor și alții.

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share