ABC ITHome

ABC IT Comenzi 7

ABC IT

Comenzi
7

registri windows
Cu toate că nu este nici o șmecherie (trick) uzarea regiștrilor, sunt câteva zone de interes unde puteți vedea o seamă de amănunte pe care nu le puteți găsi de obicei în cadrul folderelor unui program din Program Files și Users.

În primul, HKEY_ CLASSES_ROOT, apar denumirile tuturor tipurilor de fișiere care există în calculatorul dumneavoastră. În cel de-al doilea, HKEY_CURRENT_USER, găsiți regiștri care aparțin celui care folosește, uzează computerul în mod curent, iar cel mai important Folder, cel în care putem de obicei operațiuni de ștergere, se numește Software. Aici sunt înșirate numele programelor, inclusiv Microsoft cu programele aferente. Printre ele și fișierele Windows unde puteți șterge unul dintre programele din lista celor instalate. Este destul de simplu. În dreptul Folderului Windows aveți o săgeată care la apăsarea clickului stânga vă va dezvălui o listă cu cinci denumiri, dintre care alegeți CurrentVersion. Aceeași procedură se folosește și în cazul acestui Folder și din listă mergeți la Uninstall. La apăsarea săgeții găsiți un program sau mai multe dintre cele instalate. Dar grosul lor se găsește în folderul de regiștri HKEY_LOCAL_MACHINE. Se deschid succesiv SOFTWARE, Microsoft, Windows, CurrentVersion și Uninstall. Pe lângă denumirile programelor, aflate în listă în ordine alfabetică, înaintea lor se găsesc înșiruiri de litere și numere de la A la F și de la 0 la 9, grupate în câte un folder. Orice click stânga pe o astfel de denumire vă va afișa în partea dreaptă a paginii fișiere de tip REG_SZ, REG_DWORD, REG_EXPAND_SZ și alte tipuri cu aceeași rădăcină REG.

Pagina are cinci butoane în partea stângă sus: File, Edit, View, Favorites și Help. În File cele mai importante comenzi sunt Import și Export, cele cu care puteți împrumuta și trimite un registru către o locație din calculator. De obicei programele crack-uite vin cu astfel de regiștri care odată accesați vă vor face acel program viabil și funcționabil la parametri normali. Apăsând Edit orice este bifat în partea stângă a ferestrei va avea posibilitatea de a i se adăuga o cheie (Key) prin expandarea funcției New, de a șterge un Folder, da a-l redenumi (Rename), de a copia numele cheii (Copy Key Name) și de a căuta printre foldere un anumit registru. Dacă acțiunea se mută în partea dreaptă a ferestrei, atunci expandarea funcției New ne va crea prin selectare cele șase tipuri de regiștri: String Value, Binary Value, DWORD (32-bit) Value, QWORD (64-bit) Value, Multi-String Value și Expandable String Value. Aceștia folosesc sistemul binar de scriere după cum spuneam puțin mai înainte. Butonul View este unul care cuprinde o listă cu funcții de vizualizare a ferestrei dar și a valorilor regiștrilor. În Favorites se pot adăuga regiștri pe care să-i cauți și să-i găsești mai ușor (Add Favorites) sau se poate renunța la ei din listă. Ultimul buton, Help, are două opțiuni: una pentru a citi despre cum se folosesc și maipula regiștri și una în care se afișează informații de fabricare ale acestui executabil.

HKEY_USERS cuprinde și el itemuri cu liste consistente de Foldere și regiștri și bineînțeles și subfolderul Software unde putem acționa asupra unor fișiere care țin de programele care nu se mai găsesc în lista noastră programe instalate.

Cele mai puține chei le găsim în ultimul Folder, HKEY_CURRENT_CONFIG și ele fac referire la Printere, la Video, USB și alte Device-uri atașate la Desktop.

Sfatul meu: acționați cu grijă la deschiderea regiștrilor. Orice ștergere vă poate afecta grav sistemul de operare. De aceea este bine să aveți totdeauna făcut un Backup. El vă va ajuta la restartare să vă reconfigurați Windows-ul ca ultima dată când funcționa ireproșabil.

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share