ABC ITHome

ABC IT – Comenzi 3

ABC IT

Comenzi
3

microsoft

     Printre cele mai importante zone de lucru ale unui calculator se numără și Control Panel-ul sau Panoul de control. De aici vă puteți gestiona aproape toate categoriilor de importanță majoră pentru buna funcționare atât a Windows-ului cât și a componentelor PC-ului. Cele opt mari categorii sunt System and Security (Sistem și securitate), Network and Internet (Rețea și interne)t, Hardware and Sound (Hardware și sunete), Programs (Programe), User Accounts and Family Safety (Conturi de utilizator și siguranța familiei), Appearance and Personalization (Aspect și personalizare), Clock, Language and Region (Ceas, limbă și regiune) și Ease of Access (Accesibilitate). Fiindcă suntem cu toți doar utilizatori de programe cel mai adesea vom folosi categoria Programs acolo unde se poate accesa ușor lista lor apăsând subcategoria, unica, Uninstall a program (dezinstalează un program). De ce se recomandă pentru ștergerea unui program accesarea acestei pagini? Fiindcă doar ștergerea lui din locația pe care o primește la instalare nu elimină tot conținutul de fișiere, fișiere care se ,,ascund” la propriu și la figurat în diferite Foldere, după nevoile de gestionare specifice atât lui cât și Windows-ului. Chiar și Uninstall-ul din locația specifică programului nu șterge definitiv din această listă, Uninstall or change a program (dezinstalează sau schimbă un program) sau chiar Repair (repară) în funcție de lista de opțiuni afișată prin click-ul stânga pe denumirea lui. Greșind și eu de nenumărate ori în trecut, m-am trezit că oricât aș încerca, afurisita denumire nu dispare din listă. Și dăi și caută de unde pot scăpa de el. În zadar, nu vrea și pace!

Dacă tot suntem aici și doriți să vă stârnesc curiozitatea, o să vă dezvălui câteva locuri în care se ascund o parte din filele necesare programului vostru, oricare ar fi el, dar nu înainte de a deschide o listă cu principalele itemuri care se instalează odată cu windows-ul în partiția, de obicei, ,,C”. Cu dublu click stânga pe spațiul Local Disk (C) (Disc local), dacă sistemul dumneavoastră este de 32 biți, veți găsi următoarele Fișiere: Conduit, PerfLogs, Program Files, PSFONTS, Users (Utilizatori), Windows și alte două, trei file cu terminații diverse (txt, log, js, etc). După cum deja anticipați, programul se găsește în Program Files (Fișiere program). Numele lui este de obicei cel afișat de Icon-ul care se afișează pe Desktop, dar nu este literă de lege să fie așa, excepții fac cele ale căror firme producătoare își pun antetul sau orice alt nume pe titlul fișierului în care se instalează și cel mai frecvent exemplu este cel al cunoscutului Nero, program de ,,ardere” (scriere) a Dvd/cd writer-ului, aflat în locația Ahead. Acesta este primul loc în care îl veți găsi. ,,Scriitorii” Windows-ului însă au găsit de cuviință să dividă o parte dintre filele programului și în Common Files și nu este singura locație.

Însă de aici încolo accesul este mai dificil fiindcă nu le puteți găsi ușor sau deloc. Vorba aceea: ce nu se vede, nu există! Dar, fiecare fereastră pe care o deschideți apăsând click-ul dublu pe Computer, Icon-ul sau Pictograma de pe Desktop care vă trimite direct să vizionați Hard Diskd Drives (Unități de hard disk), Devices with Remivable Storage (Unități cu stocare detașabilă) sau Other (Altul), are o bară de opțiuni: File (Fișier), Edit (Editare), View (Vizualizare), Tools (Instrumente) și Help (Ajutor). Dintre toate alegem Tools și trecând săgeata de Mouse peste ele avem posibilitatea de a selecta Folder options (Opțiuni folder). În fereastra deschisă, în partea de sus aveți trei denumiri: General, View și Seach (Căutare). Dintre ele apăsăm cu click stânga View. Sub Advanced settings (Setări complexe) avem o listă cu diferite opțiuni. Pe noi nu ne interesează decât Hidden files and folders și în special cercul în care putem să bifăm Show hidden files, folders and drives (Se afișează unitățile, fișierele și folderele ascunse) și căsuța în care să debifăm Hide protected operating system files (Se afișează fișierele sistemului de operare). Se dă Apply (Se aplică) în colțul din dreapta jos și Ok. Astfel paginii Local Diks (C) la deschidere i se vor adăuga file și fișiere cu Icon semivizibil. Lăsăm pe data viitoare incitantele detalii.

S-aveți o sâmbătă frumoasă!

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share