ABC IT. Comenzi (2)
Comenzi (și nu numai)
2
Pornim cu ,,și nu numai” dar și cu lipsa de frică despre care vorbeam la finele episodului anterior. Uitasem, bată-mă vina, să vă mai spun câte ceva despre întreaga ,,mățăraie” din ,,abdomenul” ,,burdihănosului” PC.
Stând de vorbă cu prietenul V., am constatat că lipsește ceva esențial din îndrumarea de a vă construi un computer, de a-l verifica și de a-i adăuga o componentă: curajul. Este drept că doar un specialist este cel mai indicat pentru operațiuni de la mediu la sofisticat, dar puteți deveni și voi unul dintre ei. Prietenul mă întreba dacă mai poate folosi un hard disk vechi despre care îmi spunea că nu mai merge. Bine, zic, dar în ce fel nu mai merge? Are datele șterse de pe el sau nu mai funcționează fizic? L-ai verificat? Cum, întreabă el?
Atunci am realizat că omisesem să vă spun cum se montează. Aveți nevoie de o carcasă pe măsura plăcii de bază, dar chiar dacă este mai mare, carcasa, e cu atât mai bine, aveți loc suficient. Pe marginea plăcii de bază aveți niște găuri care vă indică unde se aplică șuruburile pentru prindere. Pe acestea trebuie să le potriviți în locurile în care carcasa are niște piulițe încastrate. Dacă nu se potivesc toate, este suficient să găsiți măcar patru locașuri disponibile. Mai este un lucru pe care trebuie să-l verificați: placa nu trebuie să atingă nicicum alte părți metalice, inclusiv vreo piuliță dintre cele încastrate așezată unde nu trebuie și care de obicei se poate desprinde relativ ușor. După aceste verificări se fixează în carcasă sursa de alimentare și există un loc special pentru ea, acolo unde există de obicei un orificiu circular sau alungit, de cel puțin opt-zece centimetri diametru prin care se face aerisirea cu ajutorul ventilatorului sursei. Pentru prinderea ei aveți nevoie de patru holșuruburi specifice calculatoarelor. Fișa de alimentare pentru placa de bază este dreptunghiulară și poate fi lungă sau din două bucăți și nu poate fi introdusă decât într-o singură poziție, însă nu este singura fișă ce trebuie introdusă și pentru lucrul ăsta sigur vă puteți sprijini pe manualul de instalare pe care îl primiți odată cu placa de bază. Veți primi indicații pentru Cooler-ul procesorului și pentru Cd/dvd rom și hard disk și memorie, chiar și pentru poziționarea procesorului. Pentru Cd/dvd rom aveți două fișe de introdus: pentru alimentare, unul dintre cablurile ce pornesc din sursă și care are la capăt o fișă dreptunghiulară teșită la două capete și pentru date, un cablu lung ce se cuplează pe placa de bază la un capăt și la Cd/dvd rom celălat cu specificația de a-l poziționa astfel încât culoarea roșie desenată pe ultimul fir din cablu să fie în capătul dinspre fișa de alimentare cu tensiune. Hard disk-ul are tot două fișe care au și ele ,,cătări” specifice. Tot în manualul plăcii de bază găsiți modul de conectare ultraprecis pentru micile fișe care duc către butonul de start, reset, leduri și difuzor. Pentru a verifica dacă montajul este bun, porniți calculatorul. Dacă se aude ventilatorul sursei și al cooler-ului de răcire al procesorului înseamnă că montajul dumneavoastră a reușit.
Trecem la comenzile necesare lucrului obișnuit cu platforma windows cu care rămăsesem dator. Pe Desktop avem acum afișate trei Icon-uri: Computer, My Documents și Recycle Bin. Cu click dreapta pe spațiul Icon-ului Computer aveți opt opțiuni împărțite în patru secțiuni după cum urmează: 1. Open (Deschidere) și Manage (Gestionare); 2. Map network drive (Conectare unitate de rețea) și Disconnect network drive (Deconectare unitate de rețea); 3. Create shortcut (Creare Comandă rapidă sau Scurtătură), Delete (Ștergere) și Rename (Redenumire); 4. Properties (Proprietăți). De la coadă spre cap, toate aceste comenzi se deschid cu ajutorul click-ului stânga: Proprietăți vă vor deschide o pagină unde aveți afișate informațiile de bază despre computer și sistemul de operare; Redenumirea vă va trimite la denumirea Computer pe care puteți să o schimbați după bunul plac; Ștergerea va face să dispară de pe ecran Icon-ul Computer, Scurtătura va adăuga un nou Icon desktop-ului; Conectarea și deconectarea unităților de rețea vă trimit către o locație dintr-un alt calculator cu care sunteți în rețea (eu nu le-am folosit-o până acum); Deschidere vă va trimite la pagina unde vă puteți vizualiza partițiile hardului, Cd/dvd, Floppy disk și alte conexiuni de stocare de date. Special am lăsat la urmă Gestionarea. Aici veți găsi lista cu toate componentele computerului și puteți vedea dacă ele funcționează corect apăsând click stânga pe Device Manager (Manager dispozitive) din lista afișată pe coloana din stânga paginii. Pe coloana din dreapta vă va apărea o listă cu toate componentele indexate fiecare în dreapta unor săgeți. Pentru fiecare serie din subcomponentele itemurilor principale, cu click-ul dreapta veți deschide o pagină din care vă puteți alege una dintre opțiuni: 1. Update driver software (Actualizare software de driver); 2. Disable (Dezactivare); 3. Uninstall (Dezinstalare); 4. Scan for hardware changes (Scanare pentru modificări de hardware); 5. Properties (Proprietăți). În ultima, adică în Proprietăți dacă dați click stânga, intrând pe pagina doi, Driver, veți găsi opțiunile de la punctele 1-3, care fac exact ce spune traducerea, actualizează programul care face componenta să funcționeze, dezactivează și dezinstalează componenta. Scanarea va face o revizie printre componente ca să reîmprospăteze lista cu componente după o modificare. Enough it’s enough! Goodbye friends!