ABC IT. Comenzi (1)
ABC IT
Comenzi
1.
Ce este mai banal ca o apăsare de buton pentru a deșira mosorul cu sute de mii de fișiere, menite să-ți ușureze viața, să-ți pună mintea la contribuție într-un alt fel decât ai deschide o carte? Până și cei mici, îndrumați de curiozitate se duc cu degetul exact acolo, după ce te-au iscodit zile în șir pe tine, mai marele lui.
Din nenorocire, biețul copilaș își închipuie că a sta în fața monitorului este ca și cum ai privi un desen animat, ceea ce pentru unii adulți este același lucru, pe care îl manevrezi cam cum vrei. A ochit până și săgeata mouse-ului, a văzut că se și mișcă. Știe și de click și unde să-l apese. Cu toată deșteptăciunea lui, nu vă lăsați păcăliți, e la nimereală și nu o regulă bine definită. Dar…. El învață poziții ale comenzilor, e un fel se puzzle pe care începe încet să-l stăpânească, dar să nu vă închipuiți că a învățat subit engleza și semnificațiile cuvintelor scrise sau auzite, pentru el sunt doar niște automatisme. Periculoase zic eu.
Mulți aveți încă engleza ca limbaj de comunicare între voi și windows și mulți credeți că aveți habar. Nici eu nu i-am dat încă de cap. Să fie Desktop prima noțiune, fiindcă și așa nici Google Translate nu are o pereche de cuvânt româneasc asemănător. L-am putea traduce ca spațiu de lucru sau birou de lucru, dar optăm pentru prima variantă, este cu mult mai potrivită. Mare lucrătură nu faci pe Desktop în afara accesării rapide a unor programe reprezentate prin Shortcut-uri sau a unor fișiere postate direct pe el. Ce sunt Shortcut-urile? Scurtături în limba noastră română. Pentru a ușura găsirea și folosirea multor fișiere de tipologii diferite, s-a ajuns la nevoia de a folosi o cale mai facilă și așa s-a creat o adresă falsă, un fel de clonă goală sau un punct de trimitere rapidă exact acolo unde indică scurtătura. Ca semn distinctiv, oricare ar fi Icon-ul, micul desen și el netraductibil direct în a noastră limbă sub forma în care cei ce-au ,,inventat” termenul au vrut să-i dea sens, în stânga lui jos, există o săgeată puțin curbată. Am folosit și termenul Fișier care și el are o titulatură străină numită File.
La o instalare simplă de sistem de operare, ziceam ușoară în cazul sistemului de operare Win7, în afara coșului de gunoi și reciclare, Recycle Bin, care apare undeva în dreapta jos a ecranului, tot în partea de jos găsim ca la orice fereastră a windows-ului o bară de activități, Taskbar, unde avem inserate câteva programe necesare, în fapt tot niște scurtături, iar cele mai importante vă ajută să vă reglați calendarul și ora care funcționează în timp real și pot fi reglate printr-un simplu click stânga direct pe cifrele ceasului. Următorul Icon este special creat pentru sunet de unde se reglează volumul plăcii de sunet. Lângă desenul cu difuzor câteodată veți vedea un steguleț alb unde windows-ul vă face câteva anunțuri importante, cărora de obicei este bine să le dați curs. După el, totdeauna veți găsi o săgețică care la un simplu click stânga vă va afișa câteva dintre pictogramele ascunse, scurtături și ele pentru alte programe rezidente la deschiderea windows-ului, printre care și înnoiri de programe, antivirus și prezența unor unități noi atașate prin porturile Usb. O altă funcțiune atașată în partea dreaptă a Taskbar-ului este cea legată de tipul literelor de pe tastatură și limba de scriere aparținând bării lingvistice. În cealaltă parte, în stânga veți găsi desenul specific butonului de start cu care puteți accesa o multitudine de programe prin click-ul stânga sau vă poate trimite la o serie de proprietăți ale acestui buton și de configurare a bării de activități apăsând click-ul dreapta și selectând opțiunea Properties. Făcând o apăsare de click dreapta pe spațiul gol al Taskbar-ului avem posibilitatea să accedem atât la proprietățile amintite în urmă, cât și la managerul de activități al programelor, Task Manager, loc unde putem vedea uzajul procesorului, al memoriei și traficului de internet, cât și numele și numărul de biți consumați de fiecare program în parte. Eu personal îl folosesc destul de des, mai ales de când am învățat să scap cât se poate de mult memoria Ram de programe pe care nu le folosesc la un moment dat, dar care stau în așteptare.
Cum spuneam, restul display-ului este gol, goluț. În afara desenului cu coșul de gunoi, nu există nimic după ce avem acces pentru prima dată, după instalare, la beneficiile windows-ului. Desktop-ul se poate popula cu alte mici desene cu denumiri specifice dedesubt abia după instalările ulterioare de programe, însă există o cale care ne ușurează accesul pe care ni-l oferă butonul de start la principalele două ferestre în cel puțin două etape, cea în care vedem unitățile de stocare, Computer sau My PC și cea de fișiere proprii alocată special de windows denumită Documents sau Documente. Pentru a le trimite direct pe stațiul de lucru, un simplu click drepta pe una dintre denumiri vă va deschide o mică fereastră de opțiuni de unde puteți bifa fără frică Afișare pe Desktop sau Show on Desktop. Vă aștept la episodul doi.