ABC IT. Ferestre
ABC IT
Ferestre
Nu știu de unde o fi avut Bill ideea asta, dar e una dintre cele mai strălucite și mai marcante pentru deja șapte miliarde de vieți. Un desen. Dar să pornim calculatorul.
Ce să fie Windows? Un program ca toate programele, platformă pentru alte programe sau gazdă. L-ați văzut de pe la primele ediții, mai colorat, mai puțin, cu bară de încărcare, cu pulsație de siglă, cu cerculețe rotative. Verde, albastru, negru, alb…. 1, 2, 3, 95, 98, 2000, Milemium, Vista, 7, 8 și 10, în mare, toate sistemele de operare din 1985 până azi, când citiți aceste rânduri. Însă nu întotdeauna aceste platforme au funcționat sau funcționează perfect.
Eu am început cu Windows 95. Nu știa multe, însă pe el mi-am făcut ucenicia. Cu el am învățat engleza de calculator, măruntaiele sistemului de operare, instalare, partiționare și multe alte lucruri. Fundal de display verde, rezoluție de ecran 640×480, shortcut-uri, icon-uri, etc, dar înainte de toate, pornirea.
Astăzi, dacă nu ești atent, nu vezi nici urmă de indicație pe ecranul negru de obicei, operațiunile de boot-are trec rapid la desenul de pornire, fie al Windows-ului 7 sau 8 și orice încercare a ta de a culege informații despre datele primare este imposibilă. Procesoarele de până la 300 MHz se mișcau greu. Îți apărea pe ecran numele plăcii de bază, data de fabricare, denumirea plăcii video, procesorului, memoria pe care o număra mega cu mega, apoi numele hard disk-ul, Cd-ului și Floppy disk-ului, după care, dacă totul era în regulă, apărea o nouă pagină neagră cu scriitură albă care analiza și celelalte componente, apoi trecea la încărcarea sistemului de operare. Așteptai două minute, după care erai apt să devii uzant al funcțiilor programului furnizat de Microsoft, via crack. Da, așa și-au început românii periplul pe calculator, cu un Windows copiat în sute de mii de exemplare și cu un singur număr de serie. Îl știam și eu pe de rost.
Însă instalarea lui 95, ca de altfel a tuturor sistemelor de operare scoase pe piață până la XP, cerea minime cunoștințe despre funcțiile MS-DOS, comenzi din limbajul Basic, setări despre BIOS, adică despre configurarea componentelor calculatorului, o disketă și cd-ul de instalare fără de care nu puteai avea acces la minunatul, revoluționarul program Win95. Bios-ul, în dezlegare de acronim ,,basic input/output system”, reprezentat de un circuit integrat care memorează denumirile și funcțiile fiecărei componentă din calculator, porturi și alte periferice, face legătura între cele prezentate în urmă și sistemul de operare, precum și o testare a tuturor componentelor PC-ului dumneavoastră. În același timp joacă și rolul de software pentru a putea vizualiza și configura componentele calculatorului. Tot accesul la paginile în care apar denumirile și parametrii se face doar cu ajutorul tastaturii, așa că lăsați mouse-ul deoparte. Cu toate că există setări obișnuite de accesare a componentelor de către PC, sunt și configurări personale, ceea ce impune o altă ordine a funcționării componentelor. Cu ajutorul lui știți dacă o componentă funcționează sau nu, vă spune dacă ați introdus fișele de alimentare și datele corespunzător pentru hard disk, floppy disk și cd-rom, ordinea în care sistemul Bios-ul le va accesa, funcționalități ale procesorului, plăcii video, audio, temperaturi, protecții la suprasarcină și încălzire și multe altele. În afara plăcii audio, orice defecțiune fizică a uneia dintre componente vă va bloca încărcarea sistemului de operare dar nu numai. Un singur executabil, driver sau ,,dll” lipsă din lista de bază a windows-ului vă va lăsa cu ochii în soare și cu monitorul negru sau încremenit în pagina până la care a reușit citirea și încărcarea.
Noile sisteme de operare au încorporat toate datele care cereau acele cunoștințe minime de limbaj-mașină într-un singur Dvd-rom, ție revenindu-ți doar câteva apăsări de taste pentru a avea un windows nou-nouț. Chiar și împărțirea hard disk-ului în partiții, formatarea (reașezarea și golirea de informații) lor, lucruri foarte complicate dacă nu cunoșteai suficient de bine toate denumirile afișate pe ecran, sunt acum apanajul click-ului de mouse, limba engleză, abecedarul limbajului de utilizator windows, înlocuită de marea majoritate a limbilor uzate pe mapamond, așa încât să i se servească utilizatorului toate facilitățile și beneficiile comunicării om-mașină.