Ai noștri, ca brazii! Oamenii Rîmnicului
Astăzi la panoul de onoare cu oameni ai Rîmnicului o avem pe Oana Crucioi, care a urmat cursurile Liceului „Alexandru Vlahuță” din Rîmnicu Sărat, în prezent președintă a Digital Aid Monaco, Digital Aid France și Digital Aid Dubai. A primit recent premiul Leadership and Excellency in CSR la congresul Global CSR Summit din Mumbai, India.
Alături de echipa sa, David Brand – vice-președinte Digital Aid Monaco, Karine Rogers – secretar general Digital Aid Monaco, Romeo Crucioi – manager media și manager tehnic, Arabela Bogoevici – Marketing și relația cu presa, Malika Yosusfi – manager logistică, Andrew Gallagher – membru de onoare și consultant al consiliului de administrație al Digital Aid Monaco, Cornelia Crucioi- manager proiecte pentru România și mulți alții, voluntari dedicați actelor de caritate, Oana a realizat lucruri importante, asigurând accesul la tehnologie copiilor cu care soarta nu a fost așa darnică.
Digital Aid este o organizație de caritate care caută o abordare ecologică a echipamentelor IT care sunt aruncate. Reciclează și reconfigurează computerele vechi, imprimante, monitoare și alte echipamente IT și apoi le donează instituțiilor cu scop educațional, organizațiilor non-profit sau familiilor cu venituri mici care nu și-ar permite investiția în astfel de echipamente pentru a le putea oferi copiilor acces la informația digitală. Are subsidiare în Franța – Digital Aid France și acum se organizează și în Dubai – Digital Aid Dubai. Echipamentele provin din donații ale companiilor din Monaco și Franța. Cei mai importanți parteneri sunt : SBM Offshore Monaco, 10 To 11, Camper & Nicholsons International, CFM, Direction de la Cooperation Internationale de Monaco, AMADE Mondiale, FVS-AMADE Burundi, H.E.L.P., Moore Stephens Services SAM, Y.CO, British Petroleum, BNP Paribas Monaco, Unilever, Rosemont Consulting.,
Scopul principal al Digital Aid este sprijinirea copiilor defavorizați, deoarece ei consideră că, pentru următoarele generații, abilitatea de a lucra pe un computer este o necesitate în egalitatea de șanse pentru căutarea unei slujbe. Ei identifică zone geografice sau categorii sociale afectate de acest „decalaj digital” și de a-și aduce contribuția la reducerea acestui fenomen.
Din 2009 și până în prezent au colectat și refolosit sute de computere și echipamente IT. Au deschis centre informatice și au donat computere și echipamente copiilor și adolescenților din România, Lituania, Maroc, Etiopia, Camerun, Madagascar, Burkina Faso, Burundi. Și-au început activitatea prin deschiderea a nouă centre IT în comunitățile de romi din Rîmnicu Sărat și împrejurimi. În Rîmnicu Sărat au avut colaborări și proiecte cu Biblioteca Municipală, Clubul Copiilor, Școala V. Cristoforeanu, Partida Romilor, Asociațiile locale de tineret, Căsuțele de tip familial și, deasemenea, au dotat cu computere și echipmente IT olimpicii rîmnicni cu situație materială precară. În 2010 au deschis 10 noi centre de informatică în România, au colectat și donat mâncare pentru copiii din Căsuțele de tip familial din Rîmnicu Sărat. Echipamente sunt monitoriztae permanent, iar cele care se defectează iremediabil sunt înlocuite. Cele scoase din uz sunt predate unui procesator de deșeuri electronice, organizația având și o abordare ecologică a problemei IT.
Dar Digital Aid nu s-a concentrat numai pe România, are proiecte în multe alte state din lume unde au reușit cu succes să ajute copiii să aibă acces la tehnologie sau procurându-le hrană și haine. Ultimul mare proiect, pentru care președinta organizației, Oana Crucioi, a primit și premiul “POND’S Celebrates Feminity” este pentru sprijinirea copiilor refugiați din Orientul Mijlociu, prin intermediul subsidiarei din Dubai. Au participat și la DIHAD (Dubai International Humanitarian Aid and Development Conference and Exhibition), unde au stabilit noi oportunități de ajutorare a copiilor din Liban, Iordania și Afganistan.
Pentru 2015 au în proiect, așa cum ne-a declarat președinta Digital Aid, Oana Crucioi, să ofere echipamente IT la trei instituții de învățământ din Burundi, unui liceu din Nepal (în colaborare cu Namaste, o altă organizație non-profit monegască) și unei școli din Tunisia, în colaborare cu Asociația Monaco-Tunisia. Deasemeni, vor continua să sprijiine stundeții din Etiopia și Lituania și vor demara primul proiect în tabăra de refugiați din Iordania. Vor fi una dintre cele mai promovate organizații de caritate la Monaco Charity Film Festival.
Cei care doresc să se implice în activități de voluntariat, de colectat echipamente IT sau cei care vor să doneze computere vechi sau echipamente IT, pot lua legătura cu doamna Cornelia Crucioi, manager de proiecte pentru România.
Galerie foto: