Cenaclul Alexandru SihleanuCulturăHome

Cenaclul Alexandru Sihleanu – 27 februarie 2016

image
ÎNTRE CAUZĂ ŞI EFECT, CUVÂNT ŞI ATITUDINE

​Sâmbătă, 27 februarie, şedinţa Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu”, de la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat, a debutat, la cafeaua literară, cu un moment de divertisment, asigurat de Matincă Costea, cu un monolog de Alexandru Nol, „Un plocon pentru Plocon”, şi un cuplet de Matincă Costea, „Ghinion”, prestaţie „sancţionată” de asistenţă cu aplauze.
A urmat lectorul de serviciu, Viorel Dodan, cu câteva epigrame şi un grupaj de pamflete în versuri. Din materialul prezentat, câteva epigrame (au ca adresă membriiCenaclului): (Dlui Hangu, în Cenaclu) „Domnu’ Hangu, zis Dumitru,/ Ne-a adus azi în zi mare,/ Epigramele la… litru/ Şi rimele… curgătoare!”, (Dlui Matincă Costea)„Dom’ Matincă, ce ză zic?/ Sunt invidios un pic…/ Că în toată viaţa mea,/ Nu m-am ales măcar C-O STEA!”, (Dnei Pioară) „Dânsa bate apa-n piuă/ Pentru-a nu ştiu câta oară…/ De aceea, biata piuă,/ A rămas doar o…/ Pioară!” şi din mulţimea tematică a pamfletelor, două imagini: (Chinezărie) „În economie miezul,/ Ştim cu toţii, e chinezul!/ Căci, pe unde el se duce,/ Chiloţi şi papuci aduce”// Cică asta-nseamnă, frate,/ Progres şi prosperitate./ Ştiu că sunt un pic sarcastic/ În papucii mei de plastic// Însă cred, la o adică,/ El, chinezu’, ne ridică!/ Până ne-o lăsa pe toţi/ În… papuci şi în chiloţi! (…).” (Coşmarul) (…) „Uite de-aia-i necesar/ Un partid parlamentar/ În care, cu mic, cu mare/ O să facă toţi mişcare!// O mişcare browniană/ Într-o ţară kafkiană/ Şi unde toţi sunt haimanele/ Ca-n vremea lui Caragiale! (…)”. Viorel Dodan dovedeşte spirit de observaţie şi simţ analitic. De fapt, pamfletele lui în proză au fost remarcate din săptămânalul „Sensul râmnicean”. Cu această formă versificată a pamfletului, cu o multitudine tematică, şi unele cu ecouri din Topârceanu, Eminescu, Marin Sorescu, balada Mioriţa, s-ar putea alcătui un jurnal de ştiri sui-generis, despre problematica cotidiană a cetăţeanului, îndiferent de ţară. De fapt este o formă de atitudine a cetăţeanului şi mai ales a publicistului Viorel Dodan. Scrierea lui creează atmosferă şi relaxează. Îl mai aşteptăm la un nou consult.
„Unele subiecte şi le alege de la TV. Poeziile, pentru el, sunt un „fleac”, le scrie foarte uşor. De remarcat este că toată persiflarea a pus-o în tipare clasice. Are tema ,,Meşterului Manole”, există şi un Eminescu pe undeva. Înfierează necuviinţa, prostia… Este un bun publicist.”. (Sorin Călin)
„Am constatat că lectorul cultivă un reportaj în versuri, ca un jurnal liric ancorat în realitate. Aud ecouri topârcene, ecouri din Marin Sorescu, ,,La lilieci”, nu pot să nu mă gândesc la cântecelele lui Alecsandri. Sunt actuale. A debutat cu ,,Parodii originale”, însă, nu erau chiar parodii, erau originale. Dl Viorel Dodan are capacitatea de a dezvolta diferite teme actuale. Anumite imagini se repetă. Ar fi bine să le strunească. Versificaţie foarte uşoară. Este un cronicar care aminteşte de revista ,,Urzica”. Este un umor suculent, umor care rezultă din limbaj. M-a încântat prin jocul de cuvinte. Cred că umorul dlui Dodan este în vogă. Este poezia momentului. Am retrăit momente din anii ’90, unde erau dueluri epigramistice. Îmi amintesc de călătoria la Mănăstirea Putna, cu schimburile de epigrame pe tot traseul. Astăzi buna dispoziţie şi-a dat mâna între cei doi ,,lectori”, Matincă Costea şi Viorel Dodan. Dl Dodan, în acele poezii pamflet, ilustrează multe situaţii ilare din vremurile noastre, pentru care îl felicit. Şi două epigrame: ,,Prin ce scrii vrei să ne-araţi,/ Că suntem râmniceni săraţi,/ Văzând că filele de carte/ Tot cu cristale-s presărate” şi ,,Cenaclul nostru literar/ Pe toţi poeţii îi îndrumă,/ Nu pentru gloria de azi,/ Ci pentru gloria postumă”.”. (Mihai Constantinescu)
„Azi am ascultat, ca de obicei, pe dl Matincă Costea care ne încântă. Dl Dodan m-a binedispus şi am râs cu poftă. La el versurile vin ca aversa de vară, uşor. Azi a lecturat Dodanul/ Versuri multe, cu toptanul/ Cu caz din realitate,/ La minut a scris o carte. Îi doresc sănătate mintală, că de astae nevoie în ţara asta.”. (Safta Leaută)
„Mă îngrijorează situaţia ţării noastre. Laudă lectorului de astăzi. Viorel Dodan face parte dintre cei care sciu despre neajunsurile ţării într-un mod umoristic şi uşor de asimilat. Deschide ochii şi urechile altora.”. (Valeria Popa)
„Lectorul de azi pendulează frumos între proză şi umor versificat. Fac conexiunea cu creaţiile publicate. Catrenele se dovedesc spumoase şi foarte antrenante. În epigramă excelează. M-au încântat.”. (Matincă Costea)
„Dl Dodan ne-a lecturat astăzi din scrierile sale, versuri pline de umor. Dacă vorbesc dintr-un punct de vedere al genului, am sesizat povestioare în versuri, cu iz de pamflet, inspirate din aspecte de viaţă pe care le urmărim şi le trăim cu toţii. Ţinând cont de versificaţie şi ritm,, creaţiile ar avea ceva comun cu folclorul, dar nu sunt întrutotul de acord. Dacă luăm balada ,,Mioriţa”, primele versuri, ,,Pe-un picior de plai,/ Pe-o gură de rai”, aşa cum a menţionat un critic literar, este cea mai frumoasă metaforă din literatura română, cu care s-ar mândri Virgilius sau Horaţius. Totuşi, consider că tot ce se audiază la Cenaclul nostru este bine venit şi are valoare literară mai mult sau mai puţin. Revin la vocabularul folosit de lector. Este specific speciei literare pamfletul. Unele cuvinte le putem considera laitmotive creaţiei şi mă trimite la vocabularul lui Matei Caragiale în ,,Craii de Curtea-Veche”. Îmi place ce scrie dl Dodan şi am să închei cu o epigramă. Cu poveşti şi cu pamflete/ Pari a fi băiat deştept,/ Dar îţi zic, niciun golan,/ Nu renunţă la ciolan./ Cred că tu baţi apa-n piuă,/ Chiar de-i noapte, chiar de-i ziuă.”. (Aneta Pioară)
„Viorel Dodan ne-a lecturat texte umoristice din actualitatea românească, cu umor şi cu texte critice, cred că este o pâine de mâncat.”. (Dumitru Hangu)
„Aş începe întâi cu Dl Matincă, care ne delectează frumos şi captivant cu umorul d-lui. Îi mulţumesc şi îi doresc viaţă lungă. D-lui Viorel Dodan îi urmăream articolele din ,,Sensul râmnicean” şi chiar doream să-l cunosc. Şi-a ales momente din viaţa de zi cu zi, exprimare uşoară. Dacă mai prezenta şi despre mediu, era tacâmul complet. Cred că Viorel Dodan a fost printre primii la împărţirea minţii. Îi mulţumesc şi îi doresc să ne mai prezinte asemenea momente umoristice.”. (Costică Drîstaru)
„Şedinţa Cenaclului are două momente: momentul artistic susţinut de artistul Matincă Costea care creează o atmosferă propice actului literar. Este un artist inspirat, alege în fiecare sâmbătă momente memorabile. Al doilea moment este cel literar. Dl lector Viorel Dodan este un membru al Cenaclului ,,Alexandru Sihleanu””, care fiind şi încadrat în armată, înrolat la arma cuvântului. Din partea cititorului merită o stea pentru lupta cu arma cuvântului pe care o mânuieşte profesionist. Consider că sunt versuri serioase, deoarece transmit mesaje din toate aspectele vieţii cotidiene. Este o poezie actuală. Cititorul este captivat de prezentarea mesajului, o prezentare uşor de asimilat. Multe întrebări se nasc în mintea cititorului. Referitor la câine, cred că este un brand de ţară. Lectorul dovedeşte multă inspiraţie. Îi urez inspiraţie în continuare şi serviciu lung în arma cuvîntului.”. (Adrian Câmpeanu preş. UCRS)
„Am două epigrame: ,,Atmosfera e sublimă, / Dumnealui este de vină,/ Ascultând cu bucurie/ Încă o matincărie” şi ,,Ne inviţi la o friptură,/ De ni se topeşte-n gură,/ Preparată de chinezi,/ Chiar din câinii maidanezi”.”. (Nicolae Constantinescu)
„Am simţit plăcere ascultând pamfletul dlui Viorel Dodan, care şi-a înmuiat înteligent vârful peniţei în ironie şi zeflemea la adresa tarelor din societatea românescă. Cu toţii facem haz de necaz la subiectele oferite de realitate, dar trebuie mult talent ca să-i dai formă de poezie, ceea ce înseamnă că dl Viorel Dodan este un om de cultură şi un patriot, pentru că îi pasă de ceea ce se întâmplă în jurul nostru şi reacţionează în felul d-lui. Este o poezie care relaxează, o poezie civică care te pune pe gânduri”. (Gina Nechifor)
Sîmbătă, 5 martie, începând cu ora 11:00, lectorul sedinţei Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu” va fi Vasile Ghinea.

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share