CulturăDe Rîmnic, de bine!

De Rîmnic, de bine! – Alegeri…

newspaper-664578_640

Abiguitate. Aceeași. Îmi vine să-mi iau Bucureștii în cap.
Însemnările despre Alegătorul Liberal sunt mai mult decât sumare, după câte îmi dau seama existența ei este amintită în alte publicații: Romanulu, Familia și Steaua Rîmnicului la începuturi și la final de parcurs. Perioada de publicare: 9 Decembrie 1890 – Iunie 1894. Dar decât nimic….
Aminteam de Almanahul Râmnicului Sărat, dar informații să dau, ioc, dacă însă l-aș fi avut la îndemână…. Cei doi redactori și inițiatori ai proiectului, Constantin Anastasiu și Paul I. Nicolescu, prefațează almanahul cu intenția dumnealor: ,,Conduși de această idee, am căutat, în această lucrare, să scoatem în relief viața economică, socială, culturală și politică; bogățiile solului și subsolului, precum și trecutul istori al orașului și județului Râmnicu Sărat.”. Acest ,,… almanach districtual…”, realizat ,,… pentru prima oară în România.”, adună, pe lângă Anastasiu și Nicolescu, numele cele mai importante ale județului: Stelian Cucu, Victor Dimitriu, Ion Măgârdiceanu, Alexandru Baiculescu, Emilian Constantinescu, Alexandru Zamfirescu, G. Lazăr Demetrescu. Proză, versuri, reclame, ,,Sport”, ,,Anul școlar”, ,,Anul financiar”, ,,Anul politic”, ,,Anul judiciar”, ,,Literatură – Artă – Știință”, ,,Comunitatea evreilor din Râmnicu Sărat”, ,,Micul ghid al județului Râmnicu Sărat”….
N-am avut ocazia să fiu elev al acestui liceu, oricum se va fi numit și orice funcțiune ar fi îndeplinit, el rămâne emblema acestui oraș. Doar școală ordinară la începuturi, acest lăcaș educațional a avut curajul de a fi perseverent în a emite Anuarul Gimnaziului ,,V. Boerescu” din Rm. Sărat timp de opt ani, adăugând titlului, din 1907 până în 1915, consecutiv, Pe Anul Școlar…. După transformarea gimnaziului, începând cu 1921, cu o pauză în anul școlar 1923-1924, până în 1929 numele ei se schimbă în Anuarul Liceului din Rm. Sărat, fost Gimnaziul ,,V. Boerescu”.
Mândria este mândrie și în provincie este mai de preț ca nicăieri. Anuarul Gimnaziului și Școalei Comerciale din Rm. Sărat pe anul școlar 1908-1909, dar și pe 1909-1910 este un bun exemplu al acestei vanități împlinite. Ambele gazete n-au depășit 16 pagini.
Cum urbea a deținut mai mult de două școli, era firesc ca lor să li se alăture și cele specializate în formarea tinerelor pentru viața socială, dar mai ales pentru cea de familie, în tentativa de a-și dezvălui activitățile. Acesta s-a numit Anuarul Școalei Profesionale de fete ,,Dr. Dimitrie și Eufrosina Cristescu” din Râmnicu Sărat și a avut două ediții, pentru 1909-1910 și 1921-1922.
Inițiativa este preluată peste ani și de elevele cu pretenții la examenul de maturitate. Orgoliul lor ,,a fost gâdilat” de Anuarul Liceului de fete ,,Doamna Elina Basarab” pe anul școlar 1928-1929. În cazul acesteia am găsit și precizări asupra conținutului și numele celei sub a cărei îngrijire s-a publicat, directoarea Zoe M. Alexandrescu. Se amintesc datele debutului și sfârșitului acelui an școlar, 24 Septembrie și 27 Iunie, lista cu cadre didactice, elevele bursiere, cele premiate la final, eleve particulare, absolventele de bacalaureat, inspecțiile și calendarul serbărilor școlare.
În anul 1932 apare Anuarul Partidului Poporului Organizațiunea Județului Râmnicu Sărat pe 1931.

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share