Se mărește și prețul pentru salubrizare?
Nu știu dacă ați verificat, dar din data de 7 august 2015 există pe site-ul primăriei un proiect de hotărâre privind majorarea tarifelor pentru serviciile publice de salubrizare din Municipiul Râmnicu Sărat. Ceea ce se propune acolo este majorarea tarifului pentru colectarea gunoiului menajer cu 86%, de la 7.07 lei la 13.15 lei pentru persoanele fizice și de la 84.47 lei la 143.49 lei pentru persoanele juridice.
Printre cauzele pentru care RER Ecologic Service SA solicită această majorare imensă de preț ar fi: majorarea salariului minim de la 800 la 1050 lei, creșterea tarifului de depozitare la groapa ecologică Gălbinași și, stupoare, dotarea cu pubele a abonaților de la case.
Creșterea salariului minim a avut un impact nesemnificativ asupra totalului salariilor. Salariul minim acordat de RER este cel către muncitorii necalificați și este de 1275 lei brut. Acesta cuprinde și sporul de rușine, care este 15% din salariul minim. Aici, la acești 15% din salariul minim, intervine impactul asupra fondului de salarii. Adică, 15% din diferența 250 (1050-800) înseamnă 37.5 lei pentru fiecare angajat. Având în vedere că sunt 20 de angajați care primesc acest salariu, impactul total asupra fondului de salarii a fost de 750 lei/lună.
Cât privește gogorița cu dotarea cu pubele, nu cred că trebuie să îi acordăm prea multă atenție. Acestea trebuiau distribuite încă din 2013, așa cum s-a discutat atunci.
În loc să forțeze mâna Consiliului local pentru o scumpire, RER ar face bine să se eficientizeze. Dotarea cu pubele la case ar duce la economii cu forța de muncă – în loc de un tractorist și patru manipulanți ar trimite doar o mașină de colectare din pubele și doi operatori. De unde rezultă că ar putea face o economie de 2 salarii pe lună, adică 2250 lei, la care se adună și alți 394 lei contravaloarea tichetelor de masă. Deci o economie de aproape 2644 lei lunar. Trebuie doar să vrea. Deși, conform datelor de la Ministerul Finanțelor, RER a avut un profit de 1.327.202 lei în 2014.
O altă problemă – lipsa contractelor. Într-adevăr, sunt unii rău intenționați care refuză să încheie contract de salubrizare. Aceștia însă pot fi ușor identificați și constrânși să își plătească salubrizarea. Problema majoră este lipsa unui birou și casierii într-o locație accesibilă, în centrul orașului, unde oamenii ar putea încheia contracte și plăti facturile. Un singur casier la tot orașul cât să cuprindă?!
Au fost discuții despre oportunitatea acestei majorări încă din august. Ce ar putea să se aleagă? Să își modernizeze RER activitatea sau să plătească rîmnicenii lipsa lor de productivitate? Ce vor alege consilierii?
Ar mai fi un scenariu. Repet, e doar un scenariu. Dar dacă RER propune un preț – majorare de 86% iar conducerea PSD locală hotărăște să le dea o mărire de, să zicem 60-70%? La schimb, un domn de la Buzău, care și-a dat demisia de la RER în 2005 dar a cărui soție este director la o firmă al cărei acționar majoritar este aceeași firmă care deține 93% din acțiuni și la RER Ecologic Service SA Buzău, va face presiuni și va „apăsa butoane” ca filiala PNL Rîmnicu Sărat să pună un candidat „comod” pentru Primărie anul care vine? „Louis, I think this is the beginning of a beautiful friendship”, ar spune unii.
Întreb și eu! Cu atâtea scenarii în jur, începem să devenim cu toții scenariști!
Bineînțeles că este doar un scenariu de film, adevărul nu îl vom afla decât în ședința de consiliu de mâine!
Stați cu ochii pe ea, putem afla lucruri interesante, putem afla cum aleg aleșii să voteze și al cui interes îl apără! Dacă la majorarea apei au fost legați la mâini, aici ei au „pâinea și cuțitul”!
De ce nu scrieți și despre abuzul societății de interes local Compania de Apă Buzău care, în complicitate cu asociațiile de proprietari, încasează de la data de 1iulie facturi la consumul de apă și canalizare mai mari deși Consiliul Local Rm. Sărat a respins cu 16 voturi proiectul de hotărâre prin care se majora prețul la apă! Hotărârea are nr.144/30.07.2015! Cred că trebuie sesizat DNA!
Interesant! Știu că e o acțiune în justiție privind acea majorare. O să cer lămuriri de la Consiliul local.