Propoziții pretențioase – Amniotă
Sucită vreme. Sucită…. Sucită prognoza meteo. Acu că plouă până inclusiv la zece, acu că până la 12, apoi la 14 și mai nou – la ora 13:03 – că și la 16 o să toarne cu găleata. Sucită zi opt august.
Amorții de-atâta scris la Fărădelege. Azi. Da’ unde să te duci pe o ploaie ,,neașteptată” ca asta? Dorință fuse. Ploaie, neploaie, tre’ să termini. Bine, pe asta de azi, ce va fi mâine, nici n-am început-o.
Cu nen-tu sifonarul încă nu am gătat. Abia dacă am apucat să explic că nici dolia, nici luminatorul nu se puteau încropi fără prima bucată de tablă, un ,,amănunt” aparent neimportant. Desigur, întâi dregi… scânduri, fixezi șorțurile pe cele două laturi deja descoperite și apoi începi să așterni tabla primordială. La perete, sub lemnăria marchizei, ieșind jumătate la lumină. Întreagă sau înjumătățită, trebuie să ajungă până unde șorțul de pe întâia scândură a acoperișului de la marchiză se intersectează cu ea, o depășește și reușești să faci din capătul liber și accesibil un falț orizontal în care se va prinde cel al doliei. De acolo în sus, finalizarea rândului și calibrarea față de rândul de la luminator. Măsurători făcute restului, pornirea anacronică de la dreapta spre stânga, dar numai până la… cucuvea (mi-e mai familiară). Operațiuni pregătitoare identice ca la dolie. Învelirea ei pe ambele fețe. Ce rămâne între, trebuie să aibă aproximativ aceleași dimensiuni cu rândurile celelalte. Pe partea din stânga a marchizei spațiul este mai generos, te poți mișca în voie, dar tot nu ai scăpat de dificultăți. Linia cea mai înaltă a crestei coboară până la cea a ,,acaretului” lipit ulterior corpului de casă. Te amăgeai în zadar că e mai ușor. Era un pic mai jos hăul căscat, de la cinci metri se reducea la trei metri și jumătate…. Dolii acolo, încă una pe spate, imposibil de gândit de un profesionist. De descris într-un cuvânt: prost. Aproape fără ,,cădere”…. Dar au ieșit toate ca la carte. La pachet cu tabla au fost și jgheaburile, și burlanele. Și dacă veți avea curiozitatea să treceți pe Găvanului vreodată, le veți putea admira în toată splendoarea lor.
Fiindcă am povestit și despre a doua dintre lucrări, se cade să spun vreo două vorbe și-n dreptul primei. Probabil de-o probă fusesem angajați. Auzi multe, lumea ridică și coboară din slăvi pe oricine, dar nu dai credit nimănui. Un pic de suspiciune tot există. Una e să mai vii la atelierul de pe strada Amurgului, unde am locuit de la trei ani, cu o șaibă, cu o țevușcă sau cu un robinet la reparat pentru sifonărie și alta este să fii sigur că și la tablă ești meseriaș. Am mai înșirat tipurile de lucrări și nu m-am sfiit să recunosc, în numele tuturor alor mei, că nu la toate ne pricepeam. Anafură am scuipat printre dinți de mii de ori când nu ne ieșea cum am fi dorit și noi, și mai ales clientul, aruncând anatema pe lipsurile personale. Însă tot nu renunțam. Că a fost carcasă de Dacie cu două locuri, că balcon, broască de ușă, mașină de spălat, gard, grilaje, foarfeci și cuțite, rezervoare și radiatoare de mașini, boilere și frigidere, oale și cazane de țuică, butoaie și cazane de rufe, aragaze și pompe de stropit via, troițe și acoperișuri, ziduri și hale industriale, hambare și aerisiri, tubulaturi și hornuri, ziduri și centuri de beton, betoane de pardoseală și wc-uri, magazii și cotețe, instalații electrice și chei, fundații și canalizări, aticuri pentru cornișele blocurilor, vopsitorii și reparații de aparate electrice, demolări și suduri speciale, inovări și invenții, nu ne-am pregetat nici efortul maxim, nici timpul fără limită, nici mintea la găsit soluții. Nici degetele belite, tăiate, picioarele hărtănite, sfârtecate, pielea arsă și ochii împușcați de brocuri și flamă. Fie a arcului electric, fie a soarelui…. Prin urmare, ,,nea Sandule” și băieții s-au deplasat la casa luată în ,,plasament” nu de multă vreme și i-au risipit prima dintre multele griji pe care le are oricine cumpără un imobil vechi și anexele sale. Astfel anihila infiltrările de la baza clădirii și dinăuntrul ei. S-a executat tot ,,mise-en-place”-ul din meniul tinichigeresc. Trei părți de acoperiș cu tablă, uluce și burlane.