Cenaclul Alexandru Sihleanu – 8 Iulie 2023
VIAȚA SE CONSUMĂ ÎNTRE GRABĂ ȘI SPERANȚĂ
Sâmbătă, 08 iulie, ziua Sf. Mare Mc. Procopie și mama sa, Sf. Mc. Teodosia; †) Sf. Mc. Epictet preotul și Astion monahul, ședința Cenaclului literar-artistic Alexandru Sihleanu de la Centrul Cultural Florica Cristoforeanu din Râmnicu Sărat a debutat, cu momentul in memoriam Matincă Costea.
Înainte de toate trebuie specificat, ședința de astăzi a întâmpinat două probleme: unu, din motive de sănătate dl Gică Chiroiu va fi reprogramat, totuși a reușit să fie prezent la ședință, ceea ce este notabil pentru dumnealui și doi, membrii cenaclului au trebuit să se împartă între ședința propriu-zisă și invitația la expoziția de pictură de la Casa Moșescu. La acestea putem adăuga și condițiile meteo de la ora respectivă nu tocmai favorabile.
„(Unui obraznic) Încercând să iasă-n față,/ Cu-n tupeu ce nu se-nvață/ Și dând cu nasul ca porcul/ Își răstoarnă singur trocul. (Unui hoț) Cine fură azi un ou,/ Mâine devine erou,/ Fiindcă a cărat în spate/ Un seif cu greutate!” (Safta Leaută, prin telefon, cu drag de la Năvodari)
A continuat lectorul de serviciu Vasile Ghinea cu un grupaj de poezii. Vă oferim lectura: „(Radiografie) Cresc orele în căutarea lunii/ peste orașul uitat de Dumnezeu./ O muzică lăptoasă,/ din alte meridiane,/ tulbură liniștea./ Mașinile cu girofar/ se-ntrec sfâșiind pacea din noi./ Fericirea și-a pierdut patentul./ Ne-am amanetat ziua de naștere/ pentru dreptul la viață,/ lăsăm visele acasă,/ plini de amintiri,/ cu speranțele armură/ învățăm geografia existenței./ Nimicul clădit de politic/ ne macină viitorul. (Drumuri) Drumuri în pustiu,/ drumuri în conștiință,/ drumuri în realitatea obiectivă,/ drumuri, drumuri./ Unele realizate în sudoarea creației,/ altele furate înainte de început/ de cei puși să apere opera națională. (Încercare) Mă înălțam cu iarba/ într-o efemeră fericire,/ într-un început de mirare./ Valurile m-au dus în larg,/ mirarea s-a convertit întrebare,/ odată cu iarba,/ cu norii de poveste,/ între rațiune și nimicul pecingine./ Întorc zilele/ ca pe filele unei nevăzute cărți,/ încerc un răspuns/ la întrebarea mirării/ în pragul unui nou drum. (Pace) Cucul de anul acesta/ nu și-a făcut prezent cântecul./ Ne plimbăm gândurile/ prin locurile pașilor,/ nu ne regăsim, parcă,/ dragostea din jur./ Facem demersuri în conștiință,/ căutăm să înțelegem/ relația Celui-de-Sus/ cu dragostea creației sale./ Pacea din noi flutură steagul. (Liric) Poemele, cuvinte/ sedimentate în imagini,/ pietrele peste care curg verbele/ biologiei croșetate,/ amintirile neuitării,/ pașii periplului teluric. (A fi) A fi fără umbră,/ este a nu fi./ A fi gând,/ drum, ploaie, floare, iubire,/ este a fi om,/ cu și fără margini,/ în lumina albastră,/ pentru ritmul circadian. (Efect) Păsări călătoare,/ țipete de-albastru, inima-mi se scurge,/ ochii mi se duc,/ păsări călătoare,/ visul meu de zbor/ stă-n fragila rădăcină/ și-n cuvântul despre tot.”
„Poeziile prezentate de lectorul de serviciu sunt diverse, sunt poezii de actualitate și care au o tentă filosofică. Important este că fiecare poezie luată în parte exprimă ceva cât mai aproape de real. Personal îmi place profunzimea versului, ideile care au stat la baza construcției și finalul foarte bine definit. Sunt poezii scurte, dar pline de conținut, poezii care te duc din actual în domeniul amintirilor. Mi-a plăcut, felicit autorul și îi doresc să mai scrie. (Gică Chiroiu)
„Am ascultat cu atenție materialul prezentat de lectorul de serviciu, dl Vasile Ghinea. Poezia Radiografie reprezintă un timp și un spațiu fără definiții precise. Totul capătă dimensiuni hiperbolice. Omul își face armură din speranțe și învață să definească o nouă geografie a existenței. Toată bulversarea cetățeanului se datorează politicii care macină viitorul. În poezia Drumuri sesizăm o amară introspecție făcută pe drumuri paralele: în pustiu, în conștiință, în realitate. Concluzia este dureroasă pentru că unele drumuri sunt furate înainte de a începe, tocmai de către cei puși în funcții să le apere. Felicit lectorul de astăzi!” (Flori Frățilă)
„Poezia Radiografie poate fi o radioscopie reală a Râmnicului Sărat. Muzica lăptoasă de pe alte meridiane răsună prin boxe în tot orașul. Este acea engleză de baltă. Aproape că nici nu mai avem vise pentru că trebuie să le lăsăm acasă închise într-un colț în armură. Geografia existenței este că ne chinuim să supraviețuim în condițiile în care actuala clasă politică nu face nimic pentru noi, doar ne macină viitorul. „Nimicul clădit de politic/ ne macină viitorul.” Poezia Liric este o definiție a poemului: „… cuvinte/ sedimentate în imagini,/ pietrele peste care curg verbele/ biologiei croșetate,/ amintirile neuitării,/ pașii periplului teluric.” Poezia A fi îmi amintește de un cântec din înțelepciunea populară: „A fi domn e o-ntâmplare,/ A fi om e lucru mare”, adică omenia este mai de preț decât bogăția. Din poezia Efect înțelegem parcă și visele sunt fragile în ziua de azi, inima țipă un dor de albastru. Drumuri mă duce cu gândul la cei care plagiază și nu au drumul conștiinței curate, nefiind corecți în realitatea obiectivă și neștiind ce înseamnă sudoarea creației. În poezia Încercare este vorba de o încercare pe un drum al fericirii care este trecător. Trecând prin valurile vieții raționăm că totul trece precum expresia „ce e val, ca valul trece”, căutăm un nou drum spre fericire, o nouă speranță de mai bine. Și ultima, Pace, parcă nimic nu mai este ca în trecut, devenim nostalgici plimbându-ne prin gânduri aproape de locurile unde am umblat. Ne dorim să fie pace între noi. Parcă nici Cel de Sus nu mai are ochi pentru noi și vremea este precum sunt vremurile. În final se flutură steagul păcii. Inspirat de lectura autorului, am scris câteva versuri: „Poeziile, radiografiile lirice,/ Încercarea,/ Efectul de a fi om/ Este pacea din noi”. Felicitări! (Nicolae Constantinescu)
Sâmbătă 15 iulie, începând cu ora 11:00, lectorul de serviciu al ședinței Cenaclului Alexandru Sihleanu va fi dl Gică Chiroiu. Vă așteptăm, cu drag!