Calendar științific: 18 iulie 2015
18 iulie
Pe 18 iulie 1635 se năștea Robert Hooke, savant englez, care a excelat ca astronom și fizician, fiind cel mai bine cunoscut pentru formularea legii de proporționalitate între deformațiile elastice ale unui corp și tensiunile la care este supus, cunoscută ca „Legea lui Hooke”. A fost primul care a folosit balanța cu arc pentru reglarea ceasurilor și observând similaritățile dintre mișcarea unei sfori vibrând și balansarea unei pendule, a inventat pendula cu arc, ceea ce a condus la o mai mare precizie a ceasurilor.
Intuiește și formulează într-o comunicare la Royal Society din Londra primele idei privind telegrafia vizuală. Hooke a anticipat unele din cele mai importante descoperiri și invenții ale acelor timpuri. A inventat și perfecționat mai multe instrumente de observare și măsurare (telescoape, termometre, microscoape).
Cu telescopul Gregorian, Hooke a observat pentru prima oara celulele vegetale.
A formulat teoria cu privire la mișcarea planetelor ca o problemă din mecanică și independent de fizicianul britanic Newton a emis ipoteza gravitației.
Cu toate ca a avut mai multe invenții și descoperiri, Hooke va rămane cel mai bine cunoscut pentru descoperirea și formularea matematică a legii elasticității.
Pe 18 iulie 1922 se năștea Thomas Samuel Kuhn, filozof al științei, și un epistemolog american. Este unul dintre cei mai influenți filosofi ai științei, cartea sa, „Structura revoluțiilor științifice” (The Structure of Scientific Revolutions), apărută în 1962, devenind un studiu de referință asupra evoluției științei. Teoria lui Kuhn, bazată pe observațiile și cercetările acestuia pe când era încă student la fizică, a bulversat lumea academică prin viziunea sa inedită. Ideile sale principale sunt cuprinse în cartea mai sus amintită, unde dezvoltă teoria conform căreia dezvoltarea științei, creșterea cunoașterii umane nu este un proces linear, cumulativ, așa cum susținea Karl Popper, ci se petrece în salturi, perioadele de cercetare lineare alternând cu perioade de criză și revoluții științifice.
Pe 18 iulie 1768 se năștea Jean-Robert Argand, matematician amator francez. În 1806, în timp ce era proprietar al unei librării în Paris, a publicat ideea reprezentării și, deci a interpretării geometrice a numerelor complexe, cunoscută astăzi sub numele de Diagrama Argand. Planul complex este câteodată denumit și plan Argand, conform diagramelor Argand. Deși crearea sa este în general atribuită lui Argand, totuși matematicianul și topograful norvegiano – danez Caspar Wessel este cel care, strict cronologic, a publicat primele rezultate concrete de această factură în 1799. Întrucât lucrarea lui Wessel a trecut practic neobservată la timpul respectiv, atât Jean-Robert Argand cât și Carl Friedrich Gauss pot fi creditați, alături de Caspar Wessel ca și „co-inventatori” ai reprezentării numerelor complexe în plan.