EditorialHomePolitic

Revoluția furnicilor

upsidedownPyramid-hi

A început! Așa cum sperau toți oamenii cinstiți din România, revoluția celor mici a început. A început timid, cu ceva unițisalvăm prin piețe și țară. Oamenii s-au adunat, au discutat, au văzut că au idealuri comune și că, dacă sunt destui, pot schimba regulile jocului. Asaltul DNA asupra corupților a dat o gură de oxigen sistemului de aplicare a legii în România. Lucrurile ilegale nu se mai fac chiar la vedere și multor politicieni le e teamă acum să își mai folosească influența pentru comiterea de fapte penale.

Această schimbare de paradigmă a început să se simtă pregnant în timpul alegerilor prezidențiale. Ea l-a lovit pe Ponta, un lider carismatic, dar arogant și corupt politic. A lovit atât de tare încât nici azi partidul nu și-a revenit din șoc.

Dar ceea ce este interesant în fieful partidelor politice abia zilele acestea se întâmplă. Sătui de politica de Dâmbovița, sătui să execute ordine ale conducătorilor de la centru, oamenii onești din provincie se răscoală.

Nu vor să mai accepte compromisurile dictate de interesele de afaceri ale centrului. S-a ajuns la discuții de genul „parlamentarul X nu a făcut nimic pentru localitatea mea, să nu îl mai pui la mine în colegiu că eu nu ies cu el de mână pe stradă”. Într-un final, primarii, conducătorii de filiale locale ale partidelor politice au început să conștientizeze că au puterea de a schimba modul în care se face politica. Au înțeles puterea votului cetățeanului pe care o au în spate dar, cel mai important, au început să înțeleagă mandatul în alb pe care l-au primit de la oamenii care le-au dat voturile.

Tot mai mulți ies din rând și se revoltă la directivele venite de la centru – „este interzis să…, trebuie să…”. Așa, și?! Omul are propria lui conștiință, cu care trebuie să dea piept clipă de clipă, și tot mai mulți încep să și-o urmeze. Tot mai multe voci ale filialelor strigă că vor să își aleagă singure candidații pentru parlamentare, pe care să îi susțină. Prin vot, în birourile politice. Cu CV-urile pe masă, nu cu miile de euro.

Iar asta nu se întâmplă numai într-un anume partid. În toate partidele mari sunt astfel de mișcări intestine. Partidele se schimbă. Politica se schimbă. Oamenii partidelor se schimbă. Oamenii din eșalonul doi s-au săturat să gireze cu imaginea lor reprezentanți corupți. Așa că, în multe județe, au ales să facă pasul în față, cu riscul producerii de conflicte deschise cu centrul. Dacă la Buzău, liberalii l-au trimis la plimbare pe secretarul general al partidului, care le propunea o batistă pe țambal ca metodă de rezolvare a problemelor locale, pesediștii din județul vecin și-au trimis la plimbare anumiți parlamentari pe motiv că nu au dat prin teritoriu și că i-am făcut parlamentari și și-au pus apropiații la deconcentrate. 

Filiala locală a unui partid nu are nevoie de centru. Viceversa, însă, nu e valabilă. Centrul își construiește puterea pe filialele locale. Piramida inversă de distribuire a puterii, așa cum există ea acum, este ceva împotriva firii și trebuie să se prăbușească. O contrucție solidă începă cu o fundație solidă, o fundație care să decidă puterea nivelului următor. Această fundație este alcătuită din oamenii filialelor locale. Aici trebuie investite cele mai multe resurse, aici trebuie rezervată cea mai mare putere de decizie. Încet, cu pași mici, partidele se vor schimba. Odată cu această schimbare a partidelor se va schimba și percepția oamenilor asupra politicii. În acest moment, prea puțini sunt dispuși să își alăture imaginea unui partid anume, tocmai din cauza inflației de corupți penali din politică.

Alegerile care urmează vor fi foarte interesante. În paralel cu schimbarea aceasta de paradigmă, s-a restricționat promovarea electorală. Vom asista la un război al ideilor și proiectelor, într-o țară obișnuită să voteze pe un mic și-o șapcă. O să fie ciudată campania aceasta. Mai ciudată decât campania lui Iohannis. Dar cred că a sosit timpul ca normalitatea să existe și în România. De 26 de ani ni se livrează diverse surogate de democrații originale, departe de normalitate.

Noi vom institui normalitatea, tot printr-o revoluție. Revoluția furnicilor! Gândiți înainte să votați!

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share