EditorialHomePolitic

Reformați partidele, altfel România moare

dna2 (1)

De ani de zile spun în deșert – partidul care va înțelege să se reformeze, să se curețe de corupți, care va acționa în spiritul legii și în interesul cetățeanului în adevăratul sens al cuvântului, va câștiga alegerile. În partide sunt oameni de valoare, dar sunt ascunși în eșalonul doi, nu ies în față, își fac treburile lor și sunt mulțumiți de rezultate. Pe rezultatele acestor oameni se cocoață niște oameni de paie, pricepuți la compromisuri și buni de gură, oameni care nu au nici o problemă morală să se împăuneze cu realizările altora. Pe aceștia îi vedeți scoși în față de partide la alegeri, lustruiți bine de câțiva oameni integri care să le dea certificarea în ochii celor mai sceptici.

Din fericire pentru țara asta, are loc, pe tăcute, o schimbare de paradigmă. Prea puțini politicieni au înțeles ceea ce s-a întâmplat în noiembrie 2014. Nu PNL-ul l-a făcut pe Iohannis președinte, ci Iohannis a salvat PNL-ul. Imaginea omului neimplicat în politica de Dâmbovița jucată de Iohannis a fost cartea câștigătoare. În teritoriu, unde se face și administrație, nu numai politică, sunt și oameni de valoare, care nu înțeleg politica făcută la București. Ba uneori sunt chiar încurcați de această politică făcută într-un singur scop – interesul personal. 

Deși inițial au mimat conformarea, partidelor le-a fost greu să joace teatru în continuare și au revenit la vechiul lor mod de viață. Refuză să se reformeze de bună voie. Din fericire pentru țară, mai există o metodă de reformare și curățire a mediului politic – LEGEA.

De aceea, ca participanți la viața cetății, aveți obligația să puneți umărul la curățirea partidelor, prin eliminarea tuturor personajelor care au comis fapte de corupție. În accepțiunea largă, corupția este abaterea de la moralitate, de la cinste, de la datorieCa expresie a relației dintre autorități și cetățeni, corupția reprezintă folosirea discreționară a poziției sau a funcției, prin recurgerea la mijloace ilicite sau ilegale, în scopul obținerii unor interese personale sau de grup. Conform DNA, pentru ca o faptă de corupție să constituie infracțiune și, prin urmare sa fie supusă sancțiunilor penale, trebuie să întrunească elementele prevăzute de legea penală. 

Legea penală română consideră infracțiuni de corupție  următoarele:

  • Luarea de mită : Fapta funcționarului care, direct sau indirect, pretinde ori primește bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori acceptă promisiunea unor astfel de foloase sau nu o respinge, în scopul de a îndeplini, a nu îndeplini ori a întârzia îndeplinirea unui act privitor la îndatoririle sale de serviciu sau în scopul de a face un act contrar acestor îndatoriri, se pedepsește cu închisoare de la 3 la 12 ani și interzicerea unor drepturi.
    Fapta prevăzută în alin. 1, dacă a fost săvârșită de un funcționar cu atribuții de control, se pedepsește cu închisoare de la 3 la 15 ani și interzicerea unor drepturi.
    Banii, valorile sau orice alte bunuri care au făcut obiectul luării de mită se confiscă, iar dacă acestea nu se găsesc, condamnatul este obligat la plata echivalentului lor în bani. (art. 254 Cod Penal).
  • Darea de mită: Promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase, în modurile și scopurile arătate în art. 254, se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
    Fapta prevăzută în alineatul precedent nu constituie infracțiune atunci când mituitorul a fost constrâns prin orice mijloace de către cel care a luat mită.
    Mituitorul nu se pedepsește dacă denunță autorității fapta mai înainte ca organul de urmărire să fi fost sesizat pentru acea infracțiune. Dispozițiile art. 254 alin. 3 se aplică în mod corespunzător, chiar dacă oferta nu a fost urmată de acceptare.
    Banii, valorile sau orice alte bunuri se restituie persoanei care le-a dat în cazurile arătate în alin. 2 si 3 (art. 255 Cod Penal).
  • Primirea de foloase necuvenite: Primirea de către un funcționar, direct sau indirect, de bani ori de alte foloase, după ce a îndeplinit un act in virtutea funcției sale si la care era obligat în temeiul acesteia, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
    Banii, valorile sau orice alte bunuri primite se confiscă, iar dacă acestea nu se găsesc, condamnatul este obligat la plata echivalentului lor în bani. (art. 256 Cod Penal).
  • Traficul de influență: Primirea ori pretinderea de bani sau alte foloase ori acceptarea de promisiuni, de daruri, direct sau indirect, pentru sine ori pentru altul, săvârșită de către o persoană care are influența sau lasă să se creadă că are influența asupra unui funcționar pentru a-l determina să facă ori să nu facă un act ce intră în atribuțiile sale de serviciu, se pedepsește cu închisoare de la 2 la 10 ani Dispozițiile art. 256 alin. 2 se aplică in mod corespunzător. (art. 257 Cod Penal)
  • Cumpărarea de influență: Promisiunea, oferirea sau darea de bani, de daruri ori alte foloase, direct sau indirect, unei persoane care are influență sau lasă să se creadă că are influență asupra unui funcționar, pentru a-l determina să facă ori să nu facă un act ce intră în atribuțiile sale de serviciu, se pedepsește cu închisoare de la 2 la 10 ani.
    Făptuitorul nu se pedepsește dacă denunță autorității fapta mai înainte ca organul de urmărire să fi fost sesizat pentru acea faptă.
    Banii, valorile sau orice alte bunuri care au făcut obiectul infracțiunii prevăzute la alin. (1) se confiscă, iar dacă acestea nu se găsesc, condamnatul este obligat la plata echivalentului lor în bani.
    Banii, valorile sau orice alte bunuri se restituie persoanei care le-a dat în cazul prevăzut la alin. (2). (art. 61 din Legea 78/2000).

Dacă aveți cunoștință despre săvârșirea unor fapte de corupție, puteți sesiza DNA pe mai multe căi: prin notificare scrisă, prin poștă sau fax, la sediul central sau la structurile teritoriale sau prin audiență la sediile DNA (centrale sau teritoriale).

Doar cu titlu de informare, neavând calitatea unei sesizări conform art. 288-290 din Codul de procedură penală și nici al unei petiții conform OG 27/2002, puteți oferi informații utile procurorilor DNA și online, folosind formularul de aici.

Nu uitați, viitorul României este în mâinile noastre. Nu mai închideți ochii la faptele de corupție. De 25 de ani facem asta, cred că a sosit timpul să ne apărăm de corupți.

Reformați partidele care au refuzat să se reformeze de bună voie! Curățați-le, apoi populați-le și controlați-le, să fiți siguri că interesul cetățeanului va fi cel care primează.

Succes!

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share