Calendar științificHome

Calendar științific: 11 iunie 2015

11 iunie

11 iunie

Pe 11 iunie se năștea Jacques-Yves Cousteau, ofițer francez, oceanograf, cercetător, explorator. A fost de asemenea scriitor, fotograf, producător de film, inventator, inovator și explorator al vieții subacvatice, care a devenit cunoscut în întreaga lume în calitate de comandant al navei Calypso. În 1949 Cousteau părăsește Marina pentru a fonda un an mai târziu Campaniile Oceanografice Franceze. Milionarul irlandez Loel Guinness, descendentul fondatorului berăriei Guiness, cumpără un vechi dragor de mine, care apoi este echipat ca laborator mobil pentru cercetări oceanografice conform specificațiilor căpitanului Cousteau și-l închiriază acestuia pentru numai un franc pe an. Acest dragor este botezat apoi Calypso, după numele nimfei ce își avea sălașul pe o insulă din Mediterana. Ca parteneri de drum, i-a avut, în primul rând, pe soția sa, Simone, și pe fiul mai mic, Philippe, apoi numeroși oameni de știință: geologi, geofizicieni, biologi, zoologi, arheologi, ecologiști.Cu aceasta, timp de patru decenii, a explorat mările și oceanele lumii, din ghețurile Antarcticii și ale Nordului până în Marea Roșie, Marea Caraibelor și Marea Mediterană.La bordul lui Calypso s-au efectuat numeroase cercetări și mii de ore de filmări subacvatice, care au fost transformate în 50 de cărți, două enciclopedii, filme de lung metraj și documentare. Aceste campanii oceanografice ale lui Cousteau și echipa sa, au adus în atenția lumii uimitoarea biodiversitate a lumii submarine. Calypso a fost lovit accidental în ianuarie 1996 de o barjă și s-a scufundat în portul Singapore. Avariat grav, vasul a rămas sub apă timp de mai multe săptămâni. Nava a fost ulterior ridicată la suprafață, readusă în Franța și ancorată în portul La Rochelle din 1998. Un bătrânel înalt şi uscăţel, cu ochi iscoditori, pasionat de aventură, a scris prima carte de vizită a României, cu mult timp înaintea prinţului Charles. Jacques-Yves Cousteau a dezvăluit lumii întregi, prin filmele sale, mirajul tărâmului sălbatic din Delta Dunării. „Este greu de crezut că mai există aşa ceva în Europa“, se minuna el. Abia în 1991 a reușit bătrânul explorator să viziteze Delta, având parte de memorabile aventuri. Poate vi se pare exhaustivă prezentarea, dar și așa este prea puțin cuprinzătoare față de respectul pe care îl port acestui om, ale cărui adventuri le urmăream cu sufletul la gură sâmbăta, la Teleenciclopedie.

Pe 11 iunie 1214 se năștea Roger Bacon, supranumit Doctor mirabilis, a fost unul dintre cei mai mari filozofi ai evului mediu timpuriu. Contribuția sa cea mai de seamă în dezvoltarea științei constă în promovarea metodei experimentale:”Fără experiență nu se poate cunoaște nimic temeinic. Există două maniere de a ajunge la cunoaștere : prin raționament și prin experiență . Numeroși sunt cei ce au dovezi despre ceea ce poate fi cunoscut, dar cum ei nu fac experiențe… nu pot evita ce este dăunător„.

Pe 11 iunie 1842 se năștea Carl Paul Gottfried von Linde, inginer german, care a descoperit și perfecționat principiul de funcționare al frigiderului, prin comprimarea și decomprimarea gazelor.

Pe 11 iunie 1998, oamenii de știință reușeau să decodifice și ultimile segemente ale ADN-ului bacteriei care provoacă tuberculoza.

Pe 11 iunie 1644, Evangelista Torricelli, un fizician și matematician florentin, descria într-o scrisoare, invenția barometrului, pe care acesta îl numea tubul lui Torricelli.

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share