Zăngănele LVIII
Zăngănele
LVIII.
Explicați-mi și mie gestul postării și repostării. M-a lăsat baltă înțelegerea și nu pot pricepe în ruptul capului personalizarea cu două, trei cuvinte din arsenal propriu puse de-nceput unui mesaj despre….
Eu așa aud, așa disting. Ce diferență să fie între distribuire și trimiterea unui mesaj ca din proprie inițiativă și creație? Îl vede azi, îl vede mâini, dorința îi e gata! Ca și a mea, de-a o da…. Nu vi se pare mai corect să vă formulați singuri părerea despre cei cu probleme, să încercați să dați de leac neputințelor stipulate acolo? Cu ce credeți că ajută demersul vostru dacă nu dă și o soluție, dacă nu întinde o mână de ajutor? În primul rând sunt câteva expresii de-un echivoc evident, câteva rateuri de așezare în pagină și generalități ori greu de atins ori false. Și să nu mai vorbim de gramatică. Se amintește despre trei expresii dificile, greu de afișat în public după părerea autorului. Îmi amintesc că deseori afirm că iubesc ceva, pe cineva, fără jenă, spun că-mi pare rău în destule ocazii, în unele mai nefericite, în altele doar când greșesc. Ajutor nu cer decât atunci când nu izbutesc singur. E o dovadă de bărbăție să-ți atingi limitele și să recunoști când n-o poți face! Cât privește acea energie pzitivă, doar o strângere în brațe, o batere pe umăr, o îmbărbătare l-ar putea scoate pe nefericitul prieten din criză, dar nici atunci nu e sigur. Problemele de familie sunt diverse, unice, toate legate de iubirea între doi indivizi și cine crede că intervenind poate aduce beneficii cuplului se înșeală. Ajutorul dat celor care au dificultăți la muncă nu poate consta decât într-un sfat bun sau abținere totală. Competența, zelul, responsabilitatea, performanțele țin doar de puterea angajatului de a-și atinge normele, chiar și falimentul unei intreprinderi se datorează și acestor lipsuri. Pentru sănătate sunt bune urările și recomandările de-a vizita un medic. De restul se ocupă ei.
Să mă adresez direct președintelui, să nu…. O s-o iau pe ocolite totuși, am să discut despre problema care m-a făcut să îmi îndrept atenția către el. Dintr-un glob de sticlă se vede totul frumos. O furtună poate desena privirii un spectacol de lumini și sunet la sfârșitul căruia poți aplauda frenetic. Un plânset de copil ar putea să-ți pună în colț de ochi o lacrimă și o părere de rău. Un război poate produce în suflet doar durere când nici un glonte nu te atinge. E suficient să pui pleoapa peste iris, degetele în urechi, cârlig nasului și toate dispar. Tu rămâi imaculat, pentru tine este vreme de pace. Din poziții înalte este confortabil să privești lucruri, în ultimul timp din ce în ce mai puțini oameni, și să pui o grimasă mofturoasă de afișat tuturor. Legea oului și găinii se respectă și în viața humanoizilor. Nu poți avea civilizație fără educație, nu poți să ai în același timp și comunism și democrație, și capitalism și locuri de muncă, și bunăstare și faliment. Este la mintea cocoșului că relaționările astea sunt defectuoase, atât timp cât se va încerca conviețuirea pașnică între antonimiile amintite, locul ăsta de România va lâncezi într-un conflict perpetuu. Și-a pus cineva întrebarea de ce s-au făcut investiții în țară? Nimeni? A stat cineva pe gânduri nelăsându-l să doarmă, frământându-se de unde dă statul înapoi banii împrumutați de la bancă pentru minimul impus de Europa ca și contribuție la marile și micile lucrări publice? Dormiți liniștiți, țara e numai bună de scos la mezat. Mercantilismul negustorilor francezi și englezi este recunoscut în toată lumea. Ăștia au cumpărat pe nimic și-au vândut pe averi colosale continente. Știu eu unul. Parcă se numește America. Un spațiu intra și extracarpatic, cât și danubiano-pontic se vinde ușor. Fără licitații, fără formalități. Ți-am dat, dă-mi înapoi!
Ștergeți din minte asfaltul de pe străzi, cel nou, impuneți memoriei să uite sălile de sport construite recent, spoielile și acoperișurile metalice de tip țiglă, și cam atât, și vedeți ce rămâne. Vă mai amintiți România de până în 2004? Puteți pune cruce și lui Vali Sterian, festivalul, este mort deja!