ABC ITHome

ABC IT Comenzi 5

ABC IT

Comenzi
5

396772740_cfb8cf78c4

Una dintre comenzile care vă trimit către vizualizarea performanțelor sistemului există printre fișierele Windows-ului și o puteți accesa intrând în Folderul System32. Acolo se găsesc marea majoritate a executabilelor și driverelor care sunt uzate atât de programele instalate cât și de sistem. Dar pe noi ne interesează doar unul dintre ele: ,,dxdiag.exe”. Ce este acest program și ce rol joacă? Denumit generic DirectX, el face legătura între programul instalat și Windows, o colecție de API-uri care controlează funcțiile media. Application Programming Interface este deci o punte între sistemul de operare și aplicație, dar una mai rapidă și care stabilește în amănunt modul în care această legătură se realizează.

Să ne întoarcem la pagina cu pricina. Click-ul cel dublu ne deschide fereastra denumită în partea de sus, stânga, DirectX Dialog Tool, deci câteva instrumente de control ale plăcii video și plăcii sau plăcilor audio, fiindcă puteți folosi mai multe deodată. Însă principalul scop pentru care am deschis acest executabil este pentru obținerea de informații despre sistem. Data curentă, numele PC-ului. Sistemul de operare, Limba, Numele producătorului sistemului, Versiunea Bios-ului, Numele și Performanțele Procesorului, Memoria RAM, Uzajul paginii, versiunea DirectX-ului.

Dacă sunteți curioși să răsfoiți și celelalte pagini veți găsi Numele plăcii de sunet,Ffabricantul, Memoria plăcii, Rezoluția de pe Display, denumirea monitorului, Numele Driver-ilor, Versiune și accelerările funcționale sau nefuncționale. Pe timpul lui Windows 98, DirectX-ul de atunci te lăsa să faci o serie de teste: cu un pătrat alb care se plimba pe toate direcțiile și cu un cub care se rotea pe toate cele șase fațete, semn că placa ta video este ,,rezistentă la intemperiile” testului.

Dacă nu făcea față te trezeai cu cubul făcând mișcări sacadate sau se bloca într-o poziție, ceea ce impunea un Reset și un restart. La Notes ești anunțat dacă există sau nu o problemă de funcționalitate a plăcii video. Aceleași lucruri le găsiți și în paginile pentru sunet și Input-uri (Intrări). Accesarea acestei ferestre reprezintă un bun prilej ca să vă verificați componentele media, cele atât de necesare jocurilor dar și programelor de muzică.

În Windows XP exista în forderul PCHealth printre subfolderele lui, un executabil denumit ,,msconfig” care ,,ușura” de lucruri inutile Startup-ul, adică acele programe care se deschid odată cu pornirea Windows-ului. În Windows7 trebuie să scrieți în Start în locul indicat, Search programs and files, msconfig.exe, după care să dați un simplu click stânga pe el. Cele cinci pagini vă oferă posibilitatea de a vedea și de a bifa sau nu câteva opțiuni. În General sunt posibilități de marcare macro pentru sistem, în pagina Boot aveți opțiuni pe care nu am avut ocazia să le folosesc, Services vă afișează o listă cu executabilele sistemului și cele mai importante din afara lui, dar necesare, care funcționează sau sunt în așteptare, în Startup aveți lista acelor programe care și ele funcționează, dar de care nu aveți neapărat nevoie. Unele așteaptă reînoirea dacă aveți conexiune la internet, altele așteaptă programul care să le folosească. Acestea ori se instalează automat când vă încărcați programul ori ați optat pentru postarea lui la fiecare startare de sistem. Numai dacă sunteți siguri că știți ce denumire are programul care nu vă folosește în mod curent, puteți să-l debifați. În ultima filă, Tools, puteți avea acces la executabilele de sistem din listă aplicând cu click stânga Launch (Lansare). Ca opțiunile noi să aibă efect, este necesar să apăsați Apply și OK, lucru care vă va trimite către o Restartare (Restart) sau o ieșire din pagină fără inchiderea și repornirea sistemului (Exit without restart).
Până la un nou episod vă lansez o urare: Sesiune plăcută!

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share