Gunoiul nostru cel de toate zilele
Deși privind cum se repede vântul în ferestre, nu ne vine să credem dar, în curând, va veni căldura. Și odată cu ea vor începe din nou problemele grave pe care orașul le întâmpină în fiecare an cu gunoaiele aruncate oriunde numai în locurile amenajate, nu.
Cum la prima vedere pare o problemă ce este de competența Administrației Domeniului Public, am cerut lămuriri. Domnul director al acestei instituții ne declară că, din punctul lui de vedere, ADP își îndeplinește obligațiile de igienizare a punctelor de colectare a gunoiului, angajații ADP efectuând igienizarea în fiecare dimineață, între orele 6:00 – 8:00.
Astfel, problema rămâne să se regleze între asociațiile de proprietari și operatorul care se ocupă cu colectarea gunoiului menajer, firma de salubritate cu care administrația locală are contract. Prima măsură, și cea mai la îndemână, ar fi închiderea acelor incinte, pentru aceasta s-au și construit, cheltuindu-se fonduri importante. Pentru a fi închise și a nu mai avea accesul cei care caută prin gunoaie sau câinii. Există firme care produc lacăte multiple ce se deschid cu aceeași cheie, pentru a simplifica procesul de salubrizare. Numai că firma de salubritate ar trebui să se implice mai mult, primesc bani frumoși pentru a-și face treaba. Ar trebui să-și controleze mai bine angajații, pentru ca aceștia să nu mai facă dubluri la chei, dubluri pe care le dau rudelor să deschidă incintele de depozitare a gunoiului. Este o problemă știută, dar pe care au refuzat să o rezolve, fiindu-le mai simplu să lase aceste adăposturi deschise, astfel că au acces la ele și oamenii, și câinii, cu rezultate vizibile și mirositoare.
Dar această măsură nu este îndeajuns. Trebuie implicată și Poliția Locală, care la acest moment a cam scăpat problema de sub control. Nu este destul să patruleze în zone, trebuie să și sancționeze abaterile. Fără instituirea ordinii putem igieniza locul și de trei ori pe zi, tot murdar va fi. Polițiștii locali ar trebui să își ia îndatoririle în serios și să asigure buna desfășurare a vieții orașului, așa cum scrie în fișa postului.
Asociațiile de proprietari vin la rând. Administratorii asociațiilor de proprietari ar trebui să depună adrese colective, semnate de membrii asociației, către firma de salubrizare, prin care să solicite închiderea și securizarea incintelor de depozitare a gunoiului menajer. Să nu scape din vedere că în contractul de prestări servicii, ei sunt Clienții și că reprezintă interesele oamenilor care plătesc bani pentru salubritate. Dacă firma de salubritate refuză să își asume obligațiile din contract, se pot face plângeri către Direcția de Sănătate Publică, deoarece modul cum se depozitează acum gunoiul este o amenințare gravă la sănătatea comunității și către Poliția Locală.
Și, nu în ultimul rând, cetățenii ar trebui să se implice mai mult. Păi ce să facem?! Să nu aruncăm gunoiul în alte locuri decât containerele de depozitare, când vedem pe cineva că face asta să nu ne uităm în altă parte, să ne facem că nu am văzut de dragul bunei vecinătăți, ci să îi atragem atenția asupra gestului. Pentru că astfel de gesturi pun în pericol sănătatea noastră și a copiilor noștri iar cei care nu vor să respecte minime reguli de igienă nu sunt niște buni vecini și trebuie sancționați.
Iar în cazul în care vedeți cazuri de depozitare a gunoiului de către persoane care refuză să respecte regulile în mod repetat, sunați la Poliția locală, aveți aici datele de contact. Nu vă face un turnător acest gest, ci un bun cetățean. Iar orașul are nevoie, pe lângă bună administrare, și de buni cetățeni. Să începem cu noi prima dată!
Poate că împreună – ADP, firma de salubritate, Poliția Locală și cetățenii vom reuși să depășim limitările administrației locale și să facem un oraș plăcut. Măcar putem încerca! De AZI!
Sursa foto: Marius Văduva