Zăngănele LXXX

 

100_0300_69651900

M-au cuprins și pe mine emoțiile și ca să fiu sincer până la capăt și un soi de teamă la vederea steagurilor fluturate pe fundal de asfalt de drum național.

România dovedește o dată în plus că este liberă. Altfel cum ar putea arbora secuii flamurile alb-verzui în suportul destinat celui roș-galben și albastru? România arată fără tăgadă în acest caz că este tolerantă. Mai mult decât ar face-o orice autoritate statală din lume. România este atât cât este azi și cred eu că este suficient. Unui om obișnuit i-ar trebui cinci vieți ca să-i dea ocol și să spună admirativ în ce colț de rai s-a născut. Pentru ce și-ar mai anexa mental încă un teritoriu, încă o necunoscută, pentru care fapt să-și redefinească harta sentimentală? Pentru o limbă română rusificată? Din fuga roților de tren sau ale automobilului, din pasul pus pe râmul plin cu grâu sau prin liniștea pădurii, ochiul lui ar face împrejur și l-ar lăsa cu gura căscată. Indivizii, cei fără nume, anonimii zecilor de gânduri puse la comun, încearcă minoritar să creeze un viitor egoist, forțat, fără nici un semn din partea conaționalilor că le-ar încuviința demersul.

I-am spus egoist marșului tinerilor chișnăieni dornici de unire sub pavăza lui Ștefan cel Mare care n-a fost unificator vreodată. Simbolul cel mai potrivit ar fi fost Cuza sub domnia căruia modovean și muntean s-au văzut îmbrățișați la Milcov, pe un alt pod, unul de sânge, cel pe care Ștefan trecea la vremuri de restriște ca să prade în numele moldovenilor lui nemâncați. De ce nu marșul celor cu dorință de uniune matrimonială de același sex, cel al agricultorilor, marșul susținerii religiei în școli, marșul ungurilor pentru autonomie teritorială în Ardeal, de ce nu…? I-am spus egoist celui și celor ce înșiră pe fiecare cap de pod intersectat cu autostrăzile noastre ,,Basarabia e România”.

Unele știri spun că Rusia amenință cu proclamarea republicii transnistrene dacă Moldova se va uni cu România. Am stat și m-am întrebat deseori de ce n-a trecut slavul nostru pârleazul când ar fi putut lesne să o facă? De ce dorește doar Transnistria și nu toată Moldova, de ce vrea doar Crimeea și nu toată Ucraina? De ce Abkhazia și Ossetia de nord și nu toată Georgia? Eu am găsit răspunsul. Are și rusul matca lui, nu s-ar simți bine să joace o horă fiindcă el știe doar cazacioc, n-ar dansa vals pentru că nu-i place place berea, manelele de toate națiile nu i-ar prii la vodcă. Plus că femeile de alt neam decât cel slav vor să faci casă cu ele după câteva beții și amantlâc de câteva zile. Și mai are un of. De când cu deportarea țiganilor în Siberia s-a jurat că nu mai calcă niciodată pe un teritoriu unde stă măcar unul.

În principiu de aceea n-a fost niciodată atât de expansiv. Putea rămâne în Berlin mult și bine, umplea Europa de comunism așa cum făcuserâ și nemții de călăriseră tot de vest la est fără scrupule. Putea rămâne în Cehoslovacia, a preferat însă doar o plimbare pe șenile, două, trei rafale de mitralieră și fuguța înapoi acasă. L-ați fi văzut pe Stalin apărând în frac în sălile de bal vieneze făcând pe grațiosul? Vă amintiți de Elțîn cum s-a dat în stambă după câteva sticle de apă tare de Moscova? În chiloți, beat criță în fața Casei Albe.

Cel mai bine ți-e în țara ta chiar dacă teritoriul tău se întinde pe sute de mii de kilometri pătrați sau doar câteva hectare. Cel mai bine vorbești cu ai tăi în limba ta maternă, fie ea și moldovenească. Cel mai bine este să fii la tine acasă!

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share