Zăngănele LXII

LXII.

rebengiuc-pt-web

Vremelnicie. Un cuvânt bun pentru vremuri rele. Răbdare. Lumea nu se termină mâine, zbuciumul tău, oricât de crucial ar părea, nu depășește cu nimic pe cel al….

Să nu uiți! Viața ta nu este mai importantă decât a nimănui și dacă pleci de la ipoteza asta banală ai să descoperi frumusețile care te înconjoară. Vei descoperi adevărul despre fiecare plantă, animal și om. Atunci ți se va dezvălui relevanța lui ,,Crede și nu cerceta!”. Fără să-mi fi dorit o astfel de potrivire, m-am trezit, a câta oară, că-mi fixez cu exactitate ceasul dimpreună cu o serie de chestiuni neelucidate printre care și somnul. Doar ce-l luasem ca punct de reper românașilor cu două zile înainte și m-am văzut formulând aproape identic prezentarea de început a acestei stări de hibernare cu frecvență zilnică. Din curiozitate mai citisem una din cele zece chestiuni, la fel de incitantă dar la fel de nerezolvată în domeniul tainelor universului. Materie, antimaterie, mesoni, quark, antiquark, hadroni, barioni, nebuloase mai ceva ca în cosmos. Că e mai multă materie decât antimaterie este treaba lor, o cercetare care nu duce la nimic, nu în următorii o sută de ani, cel puțin. Fizicieni, nefizicieni și ei recunosc neputința aflării adevărului absolut, cel ce ar putea să dezvăluie nașterea universului și nașterea lor. Lupta lor cu himera producerii unei particule care să destăinuie primul Big Bang va duce la anularea întregii vieți. Era să spun că vom trăi și vom vedea, dar însăși expresia nu-și va mai găsi rostul din momentul următor anulării existenței totale. Recreezi începutul ca să ce? Pentru un opaiț mai luminos, care să ardă un milion de ani, două, pentru un foc mai întețit care să te încălzească, pentru o mașină-robot care să te hrănească fără ca tu să miști un deget? Și atunci tu cine ești, ce ești? Pentru ce or mai fi strigat nebunii ăia rupți în coate ,,Vrem pământ!”?

În lumina noilor vremuri pentru nimic. Alăturați un țăran de la ce an doriți, dar musai până pe la 1907 și unul dintre contemporanii noștri săteni. Spuneți câte diferențe sunt sau mai degrabă găsiți o similitudine. Aceeași concluzie mi-a parvenit și mie din cutia craniană. Coincid doar locațiile și acolo cu destule modificări. Restul este diferit. Tradiție populară ba, arsenalul de mândrie familială dispărut cu totul, simplitatea țărănească o ținută de tristă amintire. Sărbătorile sunt bâlci curat, ritualul ospitalității dat pe câteva pahare duse lacom la gură în zumzet de folclor stricat, portul o lavetă de frecat parbrizul mașinii. Dac-ar ști bieții de ei strămoși la ce preamăriri visează și pun în practică neosătenii, s-ar băga singuri slugi la boier doar ca istoria să nu preschimbe dezideratul suprem de viață al țăranului într-o simplă și neverosimilă lozincă. Ar, iugăr, pogon, bagatele, mizilicuri, moft pentru două legături de ceapă și un săcotei de fasole. Hectare cu sutele, câmpii cât vezi cu ochii, dealuri pline cu pășuni, munți cu sau fără vreasc. Cum ar putea însă conviețui altfel? N-au avut prin descălecatul la oraș un demn exemplu de urmat, nu erau ei învățați să respecte tot ce fac intelectualii, mai marii lor de la notar la primar? N-au văzut cum înfloresc toți cei de lângă ei, cum își fac palate, cum se excursionează prin cine știe ce colț exotic de lume, cum pe la porți se augumentează parcul auto? Mașină pentru oraș, pentru nevoi personale, pentru cărat materiale, de lux, pentru nevastă, copii. Modificări pentru garaje. Foișor pentru rimpuri văratice. Bucătărie de vară. Camere de oaspeți. Etaj. Fațadă nouă polistirenizată. Acoperiș cu tablă tip țiglă. Faianță și gresie nouă în baie. Parchet laminat. Termopane. Rigipsuri. Grătar. Gazon. Gard din Bca și fier forjat. Stropitori automate. Lumini cu baterii solare. Camere de supravegheat. Țoale. Plasme. Laptopuri. Tablete. Mobilier nou. Apartamente de vacanță. Barcă. Avion….

Mă opresc aici. Alții s-au înscris pentru o călătorie pe Lună și mai nou pe Marte. Unii și-au rezervat loc în Parlament. De asemenea isprăvi, gândesc ei, ar fi mândri și moșii lor. Dar cine să-i mai ia în seamă pe bătrâni?!

Stau pe banca din fața porții sprijiniți cu mâinile pe toiaguri și se prefac că nu aud.

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share