Sunt vaccinurile un pericol?

Vaccinurile – un pericol?

Partea 1. Între manipulare și realitate

anti-vaccine-movement-cartoon-sack   Voi începe o serie de articole de informare corectă asupra pericolului pe care îl reprezintă/sau nu, vaccinarea. Voi începe cu prezentarea unor articole preluate de pe blogul insulaindoielii.ro, cu acordul proprietarului articolelor, un blogger hotărât să demistifice aceste informații despre vaccinuri. Asta, pornind de la o sumă de informații false transmise publicului printr-o carte.

    Cartea se numește ”Vaccinurile – prevenție sau boală. O nouă patologie pediatrică” și este scrisă de Dr. Christa Todea-Gross, tipărită la Editura Christiana.

    „Doamna doctor Todea-Gross este medic de familie din câte înțeleg și membru în Federația Ortodoxă Pro-Vita. Puteți găsi alte scrieri ale dânsei aici

    Problema cu cartea este… faptul că are peste 400 de pagini. Așa că nu pot scrie într-o singură postare tot ce e în neregulă cu ea.

    Am decis să dezbat problemele pe capitole dar trebuie să recunosc că încă nu am terminat de citit cartea (sunt abia la introducere). Sper că împărțirea pe capitole să facă citirea relativ ușoară însă chiar și așa va trebui să mă concentrez pe doar câteva afirmații.

    În introducere, găsim un fel de expunere de motive asupra motivației interne de a scrie cartea. Nu știu nimic despre dna doctor, dar din păcate, cartea nu este scrisă dintr-un punct de vedere neutru, care să-și fi dorit să informeze asupra dezbaterii, asta este evident de la început. Îmi pare rău că nu e așa, pentru că lista de bibliografie este foarte stufoasă și e evidentă o dorință de documentare serioasă. Din păcate, văd că e vorba de o documentare serios părtinitoare.

   Haideți să vedem câteva afirmații din cadrul introducerii ca să fim pregătiți pentru ce va urma:

Manipularea părinţilor a fost necesară şi uşor de realizat. Bolile contagioase sau “bolile copilăriei” au devenit afecţiunile cele mai de temut şi trebuiau prevenite cu orice preţ. Nimeni nu le‑a explicat părinţilor că banalele infecţii şi “bolile copilăriei” sunt necesare în viaţa unui copil, pentru a‑şi dezvolta o imunitate naturală şi sănătoasă.

    Acum, sper că prin ”banalele infectii” nu ne referim la răceli și alte boli respiratorii ușoare, chiar dacă și acestea pot avea consecințe grave.

    Dar chiar și așa, mă voi lega aici de acea “banală” boală a copilăriei numită variolă. Variola care este cunoscută din cele mai vechi timpuri și împotriva căreia oamenii au luptat prin inoculare cel puțin din secolul 16.

    Sau acea prietenoasă afecțiune care produce oameni cu dizabilități (încă îi puteți întâlni și în România, uneori), o “banalitate” numită poliomielită. Pentru care s-au făcut în anii 40 donații de milioane de dolari tocmai pentru identificarea unei soluții prin organizația March of Dimes.

    Sigur, se poate spune ca iau ce e mai rău… dar ce să fac, generalizarea te expune la critică. Și o astfel de generalizare este comună acum printre părinții care se tem de vaccinuri.

    Tot aici ar fi cazul să menționez că variola este singura boală infecțioasă umană eradicată și poliomielita este pe cale de a deveni cea de-a doua. Adică, pe parcursul vieții noastre vom putea spune că am învins două boli împotriva cărora am purtat războaie de sute dacă nu mii de ani.

    Cine au fost soldații care au mărșăluit triumfător și au dat loviturile de moarte inamicilor în cotloanele în care se ascunseseră? Ei bine, hulitele vaccinuri.

    De altfel una din cele mai mari probleme ale vaccinurilor este faptul că au avut un asemenea succes încât avem o întreagă generație de părinți (poate chiar generația doamnei doctor?) care au crescut fără să vadă copii afectați de variolă sau de poliomielită sau de efectele secundare ale altor boli ale copilăriei. Astfel, când părinții vorbesc despre imunizare sunt mai tentați să plece urechea la cei mai puțin informați dintre ei pentru că nimeni nu poate veni cu povestea înspăimântătoare cu care bunicii și părinții lor au fost convinși.

 Copiii noştri au devenit adevăraţi cobai pentru marile companii farmaceutice şi nu se găseşte deocamdată nicio ieşire din acest cerc vicios. Singurii care vor putea schimba ceva sunt părinţii, când nu se vor mai supune unor tratamente preventive, false şi neobligatorii.

    În ciuda faptului că vaccinurile trec prin teste clinice aprige, câteva studii de faza 1, încă o serie de faza 2 și în cele din urmă faza 3, asta după ce s-a încheiat cercetarea de bază.

    În ciuda faptului că principala cerință a studiilor este siguranța participanților (cobailor, dacă vreți), și în ciuda faptului că sunt urmăriți câteva luni bune de la încheierea studiului pentru efecte adverse.

    În ciuda faptului că nici o companie din lume nu-și dorește să pună pe piață un produs care să cauzeze probleme grave pacienților (gândiți-vă la efectul reclamei negative după ce se dovedește că zeci sau mii de copii au murit în urma produsului tău) – nici o sumă de bani nu te ajută când ești la închisoare și compania pe butuci.

    Conspiraționismul este însă esențial pentru a justifica opoziția la vaccin. De fapt a include companii farmaceutice în conspirații e probabil o idee prezentă de la deschiderea primei companii de acest gen. Îmi și imaginez, foștii vânzători de ulei de șarpe (snake-oil) acuzând proaspăt fondata companie farmaceutică de un plan malefic de a ucide populația. Da, vremurile nu s-au schimbat mult, azi vedem promotorii conspirațiilor vânzând suplimente alimentare și diverse terapii „neconvenționale” pe care companiile farmaceutice le vor „suprimate”. Să nu uit să menționez că și companiile farmaceutice au propria listă de păcate (sper ca într-o zi să discutăm și despre asta), dar nici pe departe așa de gravă precum ideologia anti-vaccin.

La medicul de familie, bolile copilăriei le sunt deseori prezentate ca fiind boli foarte periculoase, de care uneori se poate muri.

    Nu se poate! Medicii informează părinții că vaccinurile protejează de boli cu potențial de deces. Ce minciună sfruntată, ce manipulare tragică! Oare pe ce s-or baza acei medici? Pe statistici care arată același lucru? Nu, nu e posibil, bolile copilăriei sunt un pic mai complicate decât o răceală, n-a murit nimeni vreodată de la ele.

    În fapt, în 2008, Organizația Mondială a Sănătății a publicat un raport care arăta că 1,5 milioane de decese ale copiilor sub 5 ani sunt cauzate global de boli prevenibile prin vaccinare. Puteți găsi aici graficul relevant. Majoritatea bolilor pentru care există vaccin au pe lângă efectele secundare minore (cele pe care insistă conspiraționiștii) și o serie de reacții adverse care includ decesul.

Se preconizează că, în decurs de 30 de ani, toţi copiii vor suferi de o boală alergică. Nu vor mai suferi de banalele boli eruptive, infecto‑contagioase (rubeolă, rujeolă etc.), tratabile şi vindecabile în 3‑7 zile, şi care au menirea să le întărească sistemul imun, ci vor suferi o viaţă întreagă de boli cronice, ireversibile, de cele mai multe ori debilizante.

    Sursa citată aici de dna Todea-Gross este o brosură germană scrisă de Friedrich Graf. Nu găsesc nici o versiune în engleză sau vreo metodă de a afla care este sursa sursei, în orice caz, am găsit informații mai bune de la Academia Americană de Alergie, Astm și Imunologie. Astfel, se admite că există o creștere a bolilor alergice care atinge în prezent 40-50% dintre copii de vârstă școlară. Creșterea alergiilor este consistentă cu ultimii 50 de ani, adică perioada cea mai lungă fără războaie și sărăcie generalizată, această perioadă în care trăim și pe care o putem numi o Epocă de Aur din punct de vedere al sănătății, calității vieții și accesului la hrană.

    Puteți găsi în legătura de mai sus și niște statistici mai interesante în legătura de mai sus, dar pe lângă asta, vreau să fie clar că nu are legătură alergia cu vaccinarea. Nici măcar în introducere nu este făcută o legătură inteligibilă, este doar o bucățică de sperietoare statistică ce va îngrijora părinții. Cauzele alergiilor sunt desigur legate de imunitate (o explicare pe scurt ar fi un sistem imunitar hiperactiv), dar asta nu înseamnă că există o corelație.

    Introduc aici și un editorial care susține ideea că nu există corelație bine stabilită între alergii și vaccinuri, publicat în Respiratory Reviews în urma unui studiu care demonstra chiar contrariul, respectiv că vaccinurile au și un rol protector împotriva alergiilor.

     Din punctul meu de vedere (pe care nu uitați că nu trebuie să-l considerați adevar absolut și vă încurajez să vă documentați din alte surse) alergiile sunt un efect secundar al vieții relativ izolaționiste pe care o trăim în țările dezvoltate. Mâncarea ne este sterilizată, ne spălăm rufele la temperaturi înalte, stăm în casă mai mult decât afară, în esență, ne expunem organismul la mult mai puțini factori iritanți decât o făceau strămoșii noștrii. Desigur, ei mureau mai tineri de la infecții dentare și tuberculoze, așa că, într-un fel… poate e mai bine.

    Aș mai vrea să clarificăm și poziția mea:

  1. Vaccinurile sunt cea mai eficientă metodă de imunizare pe care o avem.
  2. Vaccinurile nu sunt perfecte și vor exista desigur și efecte secundare, care se doresc a fi cât mai rar întâlnite și sunt căutate în continuu metode de a spori siguranța pacienților.
  3. Cei care nu se vaccinează, își expun copii la riscuri mai mari decât efectele secundare.
  4. Pe lângă riscurile din propria familie, cei care evită vaccinarea încalcă contractul social prin care suntem de acord să ne protejăm unii pe alții de dușmani comuni. Imunitatea de grup este cea mai bună armă a noastră împotriva virușilor. A profita de ceilalți pentru protecție este un act de parazitism social.

    Practic dacă omenirea ar fi invadată de extratereștri, cei care nu se vaccinează sunt cei care le-ar arăta inamicilor care sunt punctele noastre slabe. Sau, un exemplu mai domestic, cei care nu se vaccinează sunt ca blatiștii pe RATB. Fac un gest egoist ce produce pierderi companiei, și dacă toți le-ar urma exemplul transportul public ar fi imposibil.

    Ce am scris mai sus este consensul științific curent asupra vaccinurilor.

    Dacă sunteți părinți și sunteți îngrijorați de propaganda anti-vaccin, citiți cu atenție sursele pe care le voi oferi de-a lungul seriei.”

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share