Pe urmele… Facebook-ului – Borderou


Ce au unele limbi și celelalte nu? Dintre posibilele variante de răspuns una trece cu certitudine pragul adevărului: te pot înjura fără să clipească.
Fără să însemne nimic din cele afirmate. Le-ar fi utilă, astfel, traducerea google multor concerne pentru botezul produselor ce se vor vinde gârlă pe mapamond, pe bucățele mici, translate-ul lasă o impresie bunicică și-ar evita jena totală, mai ales în mediul românesc hâtru, farmaceutic, la cumpărare. Medicament nemțesc cu destinație finală feminină, numai nu de cerut la ghișeu. De altfel nemțeasca-i grai european destul de sofisticat pentru un organ bucal amorțit ca al meu, dar după unii specialiști bagatelizabil. Își pun dânșii la bătaie onoarea pentru afirmația că se poate învăța germana în doar cinci zile, pe când engleza în șapte. Nimeni nu le-a sugerat însă inventatorilor monochelarului minune o versiune în română. Aș fi curios cât timp oferă la dispoziție utilizatorilor și dacă ar avea succes chiar pe un vorbitor conațional. Român româna.
Aceeași frământare de minte din zona teutonă, apropo, fiole vindecătoare să căutați celor din urmă, m-a purtat până-n Botswana, acolo de unde profesorul de geografie Teodorescu ne furnizase partea a doua a laitmotivului decapitării fâstâcelilor ieșirii la tablă în clasele gimnaziale, celebrul Limpopo, spre a desluși etimologia populară a…. Oficial, vecinii Republicii Sud-Africane se exprimă-n tswaneză, soră cu sesotho, kgalagari și lozi. Doar prima are corespondent scriptic cu neaoșa noastră, unul dintre cuvintele cadru pentru orice poet. Așadar, în sesotho – ploaie; în zulu – măr; în malaeză, javaneză, indoneziană și sundaneză – de asemenea; în xhosa – eșantioane; în uzbecă, azeră, armeană și kazahă – la bani; în suedeză – populații; în somaleză – declarat; în samoană – copt; în portugheză – salturi; în poloneză – piscină; în kurdă – grup; în italiană și corsicană – pleavă; în hindi – pod; finlandeză – deficit; filipineză și cebuană – roșu; esperanto – purice; albaneză – pui. În alte cinsprezece limbi desemnează nume proprii eponime și doar în hausa prenumele devine Isla. În galiciană însă e de-a dreptul ca a noastră! În rest este ceea ce schimbul valutar a convenit internațional: BWP.
După o așa binecuvântare, sinonim al monedei botswaneze, după chipurile bărbătești imprimate pe bancnotele africane, o porție de feminitate n-ar strica. Invazia actuală a acestora în viața publică își are incipitul la curțile române, cele mari și mici, unde doamnele țineau dregătoria țării cu diverse tipuri de subterfugii comportamentale, dar și fără. Despre cât de importante le-au fost acțiunile ne spune istoria, măsluită, nemăsluită dezvăluie o serie de modele aplicabile pe subiecții de ieri și azi: femeia obișnuită, de găsit pe orice palier social și intelectual, dama ușoară cu pretenții elitiste și curva ordinară, ce nu se sfiește să etaleze ceea ce este. Ultimele sunt aproape biblice, deh, au fost și vor mai fi cu îngăduială de… Sus, cu căință trecute apoi la cele… sfinte. Eșalonul pretențios, ultravizibil, de asemenea, lotul este recognoscibil dintr-o mie și perpetuat ca atare. Țoala din scumpeturile cele mai cele, înfiretată, ținuta capilară dintre cele mai sobre sau cu îngrijire asemănătoare, de multe ori îndoielnic de potrivită, împrumutată cu insucces din vremuri apuse, doar așa, eșantionabil, o Dăncilă ori o doamnă director de instituție culturală brăileană, fustate și taiorate, blondite, scurtate de păr sau cocate, pudrate cu tona, metode ineficiente spre ascunderea blănilor de puf și transpirației faciale. Des în zona buzelor superioare. Caracteristici ce nu intră în vizorul celor ce propun un chip nou, demn de respect pe măcar una dintre hârtiile cu valoare populară: leul. Lor, cele 100 de femei inginer, arhitect, pilot, profesor, muzician, medic, soldat, regină…, unice pentru întâietate.

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share