Pe urmele… Facebook-ului – Biblio…draft


Proverb și profeție împlinite. Că dimineața luată cu noaptea-n cap adaugă întregii zile acolo, câteva fapte în plus, limpezime și aerisire capului încă nedus în a lumii vâltoare. De când se așteaptă recunoașterea asta pentru ce era evident: bărbații n-au inițiativă, se implică doar dacă li se trasează o sarcină, s-au născut leneși. Să revină, deci, femeia la putere!
Recunosc, m-am urnit greu anul acesta în treburile casei din cauza resurselor financiare precare, situația de salariat în cultură are izul ciudățeniei, în aparență nu se face mai nimic, se găsesc totuși destule sarcini care umplu programul de lucru și-l depășesc. Trezirea matinală în sunetul cel mai fin al liniștii citadine mi-a eliberat câteva idei revelatoare și-o scânteie de bucurie că-i mai bine cu mai răul…. Cotidian. Am intrat în posesia unor informații mai vechi, erau în corpusul legislativ, dar cine să le găsească dacă însăși existența referentului de specialitate are nebulozitățile ei?, îngrămădirea în colțul cel mai depărtat de fireasca dibuire, titulatura și definirea ambiguă trimițându-l cenușărește spre capitolul ingrat al celui mai oropsit salariat. O grilă din timpurile pline de tenebre ale mișmașurilor la vedere ale guvernelor Boc, cu un minim de 560 de lei și un maxim de 930 pentru cineva de calcă prima oară o instituție de stat, când se cocea învățământul, statal și haretian, de scurtă durată, schemă după care, cu toate altoiurile de muncă din urmă, antene și alte sporuri, tot nu făcea cât pentr-un mucea de muncitor necalificat c-un minim pe economie. De aceea am inițiat ieșirea din inerție târziu și doar pentru o perioadă limitată la câteva ore ciupite din recuperări, probabil înfierat subconștiental de soție că nu-s….
Da’ nici ele! Unele. De luat la bani mărunți ar fi… una, Andronescu, ce-a băgat bețe-n roatele unora ca să le meargă bine altora, căci ce mi-era Spiru, ce… aia de se scolișe Udrea, Dimitrie…, și mintea generației ei, dereglată, închistată, înverșunată, învechită, neaplicabilă în sistemele noi unde producția a schimbat modul de lucru și scopul final: un produs ieftin la vânzare, perisabil, eficient pentru o perioadă scurtă. Adică răul mai bun fiind un Psd înnoit, până la ivirea…. Slabe…. Măcar ăștia recunosc, prin tabelarea categoriilor de salarizare, că poți acumula literal și acasă, la distanță de centrele universitare, fiindcă nimeni nu-i făcut bucureștean, ieșean sau clujean și nu i-a crescut în portofel o mină de aur și-un timp excedentar zilei de 24 de ore, mai prost plătite și n-am înțeles de ce?, la vârsta la care insul trebuie să-și hrănească nu numai aparatul digestiv. Tocmai asta n-a prea priceput madama, ministreasă mai mult peste profesori decât pentru beneficiari, că în zadar pregătești 15-17-19 ani copii și tineri, dacă ,,after school” nu mai buchisește nimeni națiunea devine tâmpă, se închide în deceniile învățării proprii și se trece la perdante, necompetitive. Și câte-s bune! Măcar ca…. Eram gata să pronunț alternativă, dar nu știe nimeni că nu era nimic altceva la vremea exploziilor studiilor alternative dincolo de ciclul învățământului clasic. Poate cursuri din astea ascunse, privilegiate, așa cum întinderea scriiturii mele a dat la iveală într-un microbuz Buzău-Râmnic, pentru aceeași învățători, profesori marginali dornici de-un grad profesional în plus. Altfel aș fi pupat și eu, și încă vreo câțiva din afara sistemului moaștele sfintei ignoranțe.
Da’ unele îs! Premiante la cumpărături, Vinerea neagră-n buzunare incită la comenzi, după un calcul de reducere și necesitate doar de ele știut, și la vandabilitate. Am astfel în față un tablou cert al vremurilor la care am depus de-o jumătate de secol, omenirea a pășit mai repede înainte determinată de partea feminină. I-a pus masculului jucăriile în pod, pușcoacele și săbiuțele de se jucă pac-pac secole de-a rândul și-a purces la progres.
,,- Bă!, să-mi faci casa lună, să-mi iei cratițe, făcăleț, jaluzele și perdeluțe, să-mi iei mașină, vezi că copchii ăștia nu se cresc cu apă, hăinuțe, meditații, cursuri de dans, muzică, să mergi la primar să ne-asfalteze, că de merg eu fac panaramă, anu’ ăsta concediu în Grecia…. Frigider, televizor, laptop, tabletă și telefon, noi, că ne facem de râs cu iphone-le-astea cinci! Cărți! Vezi că-i promoție, mie-mi comanzi p-aia a Petronelei Rotar, Orbi, lu’ fi-ta Cățeluș cu părul blond, iar ție, c-am auzit că-i trendy, Tolstoi!”
Na, bieții însurăței s-au conformat, numai că statistic se pare că unora nu le-a mai ajuns și pentr-un cadou personal impus, Petronela l-a bătut pe Lev cu 659 la 554 volume epuizate din stocuri. Sau s-au fofilat?

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share