Pe urmele… Facebook-ului – Atentat la conștiință


Încrederea s-a făcut praf. Suficient unul pentru….
Sintagma ,,cuțitul la os” pare că m-a atins iremediabil, sper totuși să nu mă trimită spre o hotărâre cu caracter definitiv. Oricare ar fi. Despre încredere vorbesc și sondorii opiniilor populației, unei părți infime, dornică prin comunicarea la distanță să decidă soarta celorlalți și din neștiință să se încreadă în infalibilitatea procesului scriptic, de altfel unul important până la insignifiant.
Încerc prin mijloacele de care dispun să găsesc sensul acestui tip de ierarhizare prin tatonare haotică ce pune paie pe focul românilor și drept să vă spun nu văd cum domnul…, și iarăși nu contează cine, a găsit cei zece extra oameni și i-a pus față în față cu jurații de aiurea. Nu contează nici măcar cine a răspuns solicitării, oricare întrebat ar fi opinat cam la fel, dar…. Am stat într-o rână, m-am uitat la clasament strâmb, altă soluție nu aveam, fără să mă dumiresc….
Cea mai mare greșeală în sociologie, dacă nu reprezintă vreo șustă la comandă, este să nu te pricepi la ales materia primă de analiză, ceea ce, după umilele mele cunoștințe teoretice, a dat o gravă eroare ca rezultantă. În primul rând, există trei personaje ce nu se încadrau în baza de date, dacă miza era politică, madamesele Firea, Gorgju și Kovesi, cu atât mai puțin pentru cerința următoare: ,,Dumneavoastră personal ce părere aveți despre următoarele personalități”….
La debutul acestei dezvoltări verbale nu cunoșteam conținutul faimos de mai sus, dus la îndeplinire, spun ei, de persoane neinstituționalizate. Să nu fi nimerit pe ăi de la Cotroceni. De fapt n-am văzut acest text până să-l copiez de pe telefon și să-l pun la rând după doamnele…. Formulare de jenă. Știu eu de la un domn, ce mi-a atras atenția asupra unor uzanțe rău famate în gura, mai ales a unora cu pretenții, oricui, că eu, tu, chiar dumneavoastră nu mai pot comporta alăturare de nicio întăritură consonanto-vocală, fiindcă sunt de teapa lui ,,stai jos”, deci…, era mai românește să chestioneze direct, fără să mai gâdile în orgoliu vreun sărăcan, că n-or fi sunat numai cremă socială. Întrebarea neîntrebare deține încă o hibă, necesită neapărat o părere, de data asta personală, integrată într-o descriere de mână, un portret din câteva epitete, nu una sugerată, duală: bună sau rea crează ambiguități majore. Apoi, defecțiunea cea mai mare o reprezintă exact acest nefericit de însingurat termen: personalități. Fiindcă nu există nicio specificație, lucru ce conduce indubitabil la confuzie, una de proporții în concluzia finală: ce beneficiu capătă Gorghiu în prezenta poziție de outsider, ce treabă are primărița cu președintele, bietul Nicușor cu percepția publică, șefa de partid cu fosta….
M-am mai calmat, în raport cu astfel de infuzii ,,inteligente” de ,,manipulări” nu poți decât să revii la starea dinainte când lumea ți se părea acceptabilă. În fond este o dobitocie să fii supărat pe o societate care n-a știut niciodată cine este și ce vrea. Relevant că Firea l-a luat la scor pe Klaus? Defel, n-o să fie mâine președintă ca să decreteze Piața Victoriei ilegal ocupată și să pună jandarmeria să le rupă cocoașa. Crește PNL-ul procentual dacă se întoarce Gorghiu? Nici măcar cu Iohannis în culmea ,,părerii bune”, invocată ca formulă de bază a sondajului, nu mai ajunge vreodată partidul de dreapta la gloria de odinioară. Cum nici Dragnea nu-i va ceda lui Firea cheile raiului roșu. Să însemne 42-ul, fie între noi, la doi metri înălțime trebuie să poarte 45, lui Kovesi că trebuie să-și facă bagajele?….
Gustați așadar din beneficiile acestei inutilități!

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share