Pe urmele… Facebook-ului – Analiză la sânge

imageimage
Mi-a stricat momentul de glorie pentru afirmația că ne-om vedea noi ceafa până să se populeze planetele sistemului solar cu oameni. Un mascat.
Credeam cu toată convingerea că imposibilul din închipuirile practice ale savanților nu se va materializa nici măcar cât negru sub unghie, moldovenii sunt însă o specie care pe zi ce trece, de la plecarea lui Vieru în a șaptea dimensiune, ne face demonstrația că dincolo de neputință există o cale facilă de reușită: visele Carlei. Credeam că este doar de domeniul fantasmagologiei vestea că România a mai dat un geniu pe lângă cel stabilit deja în Anglia, de la Craiova la Constanța e doar un zbor de două zile a berzei, și truditoarea lucrează de ceva timp în favoarea noastră, îmi închipuiam că habitatele marțiene sunt o simplă joacă în grădina din spatele casei, văd clar însă că drumul devenirilor fără sfârșit a fost deschis de o mână de băieți pictați pentru care se leșină în mall: întoarcerea la obârșii.
Genii, domnilor! Se întreabă mulți cum de nu le-a venit ideea asta banală de a vorbi și altfel despre ființa cea mai dragă din lume. Și era la îndemâna fiecăruia, ce este mai ușor ca înjurătura de mamă? Poate admiterea la șapte mii de facultăți. Aplici pe internet formularul și mergi și la Polul Nord dacă există învățământ, importanță are doar titulatura strict neromână. Adolescenții n-au nicio vină că li se tot spune Einstein, de apropierile verbale sunt responsabili cei care în numele lor se vor în centrul atenției. Să fiu asemănat cu fizicianul m-ar deranja, aș simți în cârcă milioanele de morți din cauza bombelor nucleare, m-aș vedea moș ciufulit, aș fi pentru mine un ciudat, bolnav de nebuniile toate și nu-mi incumbăteoria relativității, nu mă încălzește cu nimic să știu că sunt o furnică neputincioasă, captivă pe veci între un tinde către zero și puterile lui zece, nu aș fi în stare să-mi închipui eternitatea și infinitul. Și nici să mi le asum, mintea stă încremenită la gândul că nașterea și moartea sunt două stări încă enigmatice pentru rațiunea unei persoane uneori cu un secol înainte, alteori în cel mai de început primitivism.
Le doresc fiilor neamului spor la învățat și o viață doar cu suișuri, sper doar să înțeleagă rostul lor mondial, ales de bună voie, să nu ne mintă cu cine știe ce galaxie, cu fantome în acceleratorul de particule și nici să ne inducă universuri paralele sau energii pe post de dumnezei care nu există. Și să nu aplece urechea spre laude ce n-au nimic în comun cu felul lor de-a fi. Costin Dobrin poate avea, în accepțiunile redactorului de știri multimedia, puteri nevăzute, posibilități de a deveni primul cetățean global care-și va pune numele pe isprăvile de legendă, până atunci, cu Hermann Oberth ca stindard pentru proiectele puse la comun cu alți colegi sau fără, este doar un învățăcel ordinar și nu este o afirmație fără fond, acest virtual creier mare a candidat, printr-o scrisoare de intenție și un CV la fel de impresionant ca al altora, pentru un loc din cele 1400 furnizate de Universitatea Columbia, unde se pare, în cifre rotunjite, că mai fuseseră pentru leatul lui 37.000 de doritori. Privind comparativ cifrele, exclami, luând-o doar pe prima, nu pare mare scofală să devii membru al elitei Columbiei, în zece ani devii parte insignifiantă a unei comunități măricele de absolvenți și din 14.000 de inși nu ai 100 de prim rang. Interviul luat de concitadinii săi în luna Iulie, anul acesta, dezvăluie un tânăr copt, dar nu acea minte briliantă din care majoritatea ziariștilor au făcut o personalitate, dezvăluie totuși un școlar în limita decentă a deșteptăciunii. Recunoaște că din zece facultăți, către care și-a îndreptat dorința, a primit acceptul doar de la patru și avut de ales la final între Harvard și cea amintită în urmă. Să nu omitem un amănunt: Costin nu caută atomilor în măruntaie ca mister E., chiar dacă ambii părinți sunt profesori de fizică, a ales Științele Pământului și nițică Economie. Un simplu pământean.

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share