Țara Luanei sau regatul enigmelor

Țara Luanei

Regatul enigmelor

Biserica-rupestra-Alunis-judetul-Buzau_07

     Începem periplul nostru turistic cu cel mai misterios loc al județului Buzău – Țara Luanei. Din cele mai vechi timpuri, munții Buzăului au făcut parte din geografia sacră a ținutului carpato-danubiano-pontic, în zona aceasta presupunându-se a fi unul dintre centrii energetici ai Pământuui.

     Numele dat zonei provine de la legendele care s-au păstrat și astăzi.  Din una dintre ele aflăm că „Luana era o fată frumoasă, care a căzut din cer și s-a îndrăgostit de un om din acele locuri. Tot ea i-ar fi învățat să își sape chiliile de pe Culmea Martiriei, să se ascundă acolo în vremuri grele, dar și medicina și scrisul”, ne spune custodele Muzeului de Chihlimbar din Colți.

    Deloc de neglijat sunt obiectivele turistice ale zonei, obiective învăluite de misterul ce tronează peste acești misterioși munți ai Buzăului.

    Minele de chihlimbar de la Colți

    În această mină a fost descoperit cel mai mare bulgăre de chihlimbar din România, ce cântărește 3,5 kg. Deasemeni, în muzeul chihlimbarului de la Colți se pot vedea piese de o frumusețe inegalabilă, smulse muntelui de minerii locului. Una din ciudățeniile locului este că bătrânii mai știu și azi de berbecul cu lâna de aur. Se spune că argonauții l-ar fi căutat în Țara Colhideei. Deși povestea argonauților face parte din mitologia greacă, curios este faptul că, în vremuri îndepărtate, zona aceasta s-ar fi numit Colhi, de unde și denumirea de Țara Colhideei, cu legenda aferentă.

     „Focul viu” de la Lopătari

Picture 335    Pe raza comunei Lopătari, lângă satul Terca, pe un deal, se află „focul viu”. Focul viu reprezintă o emanație a gazelor din subsol care, odată ajunse la suprafață, se autoaprind. Pentru a ajunge la acest obiectiv trebuie să luați legătura cu localnicii, nefiind semnalizat. De altfel, toată această zonă misterioasă, deși plină de obiective turistice importante, a fost neglijată de către autoritățile buzoiene. Singura persoană care a reușit să documenteze și să ilustreze aceste mistere ale munților Buzăului este doamna  Diana-Liana Gavrilă, în cartea Enigme ale trecutului îndepărtat în Munții Buzăului”.

     Pietrele vii de la Ulmet-Bozioru

Babele, așa cum le denumesc localnicii, se pot observa maiestuoase pe dealul din jurul satului Ulmet. Ele sunt trovanți, formațiuni grezoase, o adunătură de gresii legate între ele prin ciment carbonatic. Natura lor este încă necunoscută, oamenii de știință formulțnd doar ipoteze nedemnostrate științific. Astfel de formațiuni s-au mai întâlnit în diverse locuri din țară și lume, dar și pe Lună. Aceste formațiuni misterioase au forme zoomorfe și antropomorfe, ce sporesc și mai mult misterul acestei zone de legendă.

    Așezările rupestre de la Nucu-Aluniș

     La câțiva kilometri de Colți se află așezările rupestre de la Nucu-Aluniș, în zona Colți-Bozioru-Brăești. Complexul așezărilor rupestre conține 29 de locuințe, printre care și o biserică sculptată în piatră de către doi ciobani, Vlad și Simion, în jurul anului 1274. Aceasta fiind și cea mai veche biserică săpată în piatră în care încă se mai slujește. Are peste 700 de ani de funcționare neîntreruptă. Dar , dintre toate, cea mai importantă din punct de vedere al mărturiilor istorice rămâne grota denumită „Fundul Peșterii”. Aici au fost descoperite peste 140 de reprezentări de arme, unele datând încă din perioada bronzului. Însăși intrarea în grotă are o semnificație aparte, fiind simbolul fecundității. Aceste tipuri de arme repezentate pe pereții peșterii au fost folosite pe arie largă, până în Spania sau chiar Maroc, acum 4000-5000 de ani.

    Masivul de sare de la Mânzălești

     Pe raza comunei Mânzălești se află un lanț muntos de sare. Ca o curiozitate amuzantă, izvoarele din zonă sunt atât de sărate că localnicii folosesc apa lor la pusul murăturilor, toamna. Din păcate, aceeași nepăsare a autorităților nu ne dă mai multe detalii despre compoziția acestor izvoare și ce afecțiuni ar fi putut ele trata, cum se știe, de exemplu, despre izvoarele de la Slănic Moldova.

    Peștera de sare de la Meledic

     La 4 kilometri de Mânzălești se află o arie protejată de interes național – Platoul Meledic. Pe platoul de la Meledic a fost proiectat inițial Castelul Peleș. Dar datorită morții subite a arhitectuui care l-a proiectat, din cauze necunoscute, construcția castelului a fost mutată la Sinaia, în celălalt centru energetic important al României. Astăzi se mai pot vedea ruinele fundației castelului regal.  Tot în această arie se află și Peștera de sare 6S, a doua cea mai lungă peșteră de sare din lume – 1220 m. Aceasta conține o largă varietate de stalactite alb, roz, galben,roșu aprins, cenușiu și maroniu. Este impracticabilă turistului obișnuit dar cu un minim echipament speologic ea poate fi vizitată.  Nu departe de peșteră se află Lacul Mare sau Lacul Meledic. Nici aici nu suntem scutiți de misterele ce par a fi la tot pasul în Țara Luanei. Lacul, găzduit în formațiuni saline, are apa dulce. Deși la mal apa lacului este caldă, la circa un metru depărtare de mal ea devine brusc foarte rece, de aceea nu este recomandat să faceți baie deoarece există riscul de stop cardiac din cauza diferențelor foarte mari de temperatură.

     Intrând în acest mediu magic nu îți mai poți da seama dacă ești în legendă sau realitatea e cea pe care o ai în fața ochilor. Misterele Țării Luanei sunt încă neelucidate, iar ele sunt multe. Oamenii vorbesc de dispariții de persoane, apariții de Obiecte Zburătoare Neidentificate, ape vii, izvoare radioactive, defectări inexplicabile ale aparaturii electrice, voalarea filmelor fotografice. Bătrânii își mai amintesc și acum de experimentele pe care diviziile de „paranormali” ale lui Ceaușescu le făceau cu copiii în pădurile din Țara Luanei. Cel mai impresionant decor al acestei lumi de basm rămâne cerul, cerul cu un albastru iești din comun. Măsurătorile au arătat că albastru cerului din Țara Luanei are 23000 de kelvini, în timp ce albastru cerului normal are până la 16000 de kelvini.

    Dacă vreți să cunoașteți această zonă a curburii, o zonă mistică, cu oameni misterioși, începeți cu Țara Luanei. Cutreierându-i pădurile nu veți ști de adierea care vă mângâie părul e vântul sau sufletul Luanei. Și de va fi să dispăreți, așa cum spun legendele, în ceața lăptoasă din jurul chiliilor, cu siguranță veți merge într-o lume mai bună, lumea din care Luana s-a coborât pe Pământ pentru a avea grijă de acei copii pe care Gaia i-a zămislit, străbunii noștri!

  Galerie foto:

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share