Spații culturale nr. 67 (13)

Nicolai TĂICUȚU

RAFTUL CU CĂRȚI


Petre Isachi, Docuficțiuni critice. IV. Miscellanea, Rovimed Publishers, Bacău, 2018, 509 p. În cele trei capitole ale tomului sunt sub lupa criticului următorii scriitori ai Filialei Bacău a U.S.R.: Mara Paraschiv, Viorel Savin, Dan Sandu, Doru Ciucescu, Ion Fercu, Valeria Manta Tăicuțu (cap. I. Critica Prozei), Petru Scutelnicu, Dan Sandu, Viorel Savin, Dumitru Brăneanu, Ștefan Dincescu, Camelia Iuliana Radu, Raluca Neagu, Silvia Miler, Nicolae Mihai, Valeria Manta Tăicuțu, Dumitru Brăneanu, Ion Dinvale, Alexandru Dumitru, Victor Stan (cap. II. Critica Poeziei), Viorel Savin (cap. III. Miscellanea). Un dar pentru colegii de filială din partea celui care… e tânăr la 80 de ani! La mulți ani, maestre!

 

 


Cristina Ștefan, Însemnări (ne)critice. Jurnal de lectură III, Editura Art Book, Bacău, 2019, 201 p. Autoarea precizează: lecturile mele, în acest al treilea volum de Însemnări (ne)critice, nu-și propun performanțe critice, ci degustări din marea și diversa literatură de azi… Sunt degustate 57 de cărți. Dintre autori amintim pe Cezarina Adamescu, Diana Dobrița Bîlea, Paul Blaj, Mircea Bostan, Liviu Chiscop, Grigore Codrescu, Calistrat Costin, Rodica Dascălu, Cornel Galben, Ovidiu Genaru, Maria Grădinaru, Gheorghe Iorga, Petre Isachi, Cecilia Moldovan, Dumitru Pană, Mara Paraschiv, Dan Perșa, Ramona Roman, Oana Mihaela Savin, Viorel Savin, Silvia Ioana Sofineti, Nicolai Tăicuțu, Valeria Manta Tăicuțu, Gina Zaharia, Varujan Vosganian, Milan Kundera.

 

 


Emilian Marcu, Viscolul de sub pleoape, Editura PapiruS Media, Roman, 2019, 285 p. Astfel începe prefața la acest volum, Un poet solar – Emilian Marcu – păzindu-ne lilial și senioral Viscolul de sub pleoape, Lucian Strochi: Emilian Marcu este unul dintre cei mai tragici poeți români, fiind un poet elementar, al elementelor fundamentale, puse în cruce: pământ-aer-apă-foc. Înțelege ca nimeni altul că apriorismul spațio-temporal se sfericizează, așa cum se întâmplă cu uleiul din icoane, acestea ridându-se, îmbătrânind, dar căpătând demnitatea și prestigiul vechiului.

 

 


Ana-Maria Măciucă, Pictori de azi ai Balcicului acasă la Octavian Moșescu, Edit Moroșan, București 2019, 60 p. În catalogul expoziției de la Muzeul Municipal Râmnicu Sărat (octombrie-noiembrie 2019), istoricul de artă, Ana-Maria Măciucă precizează: …prin această prețioasă expoziție care reunește poate cei mai valoroși pictori actuali care au pictat la Balcic, aducem un omagiu lui Octavian Moșescu, în anul în care se împlinesc 125 de ani de la nașterea sa, în orașul în care și-a petrecut cea mai mare parte a vieții și în care a inițiat și a fondat un muzeu, cel care este gazda acestui eveniment deosebit. Au expus: Sorin Adam, Dumitru Bezem, Vitalie Butescu, David Croitor, Stela Garștea-Filip, Mihail Gavril, Maria Jardă, Marilena Murariu, Mihai Potcoavă, Corina-Preda-Perianu, George Șpaiuc și Florin Șuțu, fiecare având, în catalog, câte două reproduceri.

 

 


Ionel Necula, Secvențe de filozofie universală, Editura StudiS, Iași, 2019, 119 p. În Cuvânt de întâmpinare autorul menționează: N-am fost un exeget prea harnic în abordarea fenomenului filosofic universal, dar m-am încumetat uneori, cel mai adesea, cu ocazia unor omagieri, să mă aplec mai insistent asupra unor idei sau făclieri ai mirării filosofice și să dau seama de isprăvile lor în domeniu. Nu este o preocupare prea frecventă în spațiul cultural românesc și regret puținătatea reacțiilor la întâmpinarea unor evenimente filosofice ocazionale…

 

 


Geo Galetaru, Vocea din somn, Eurostampa, Timișoara, 2019, 280 p. Într-o intervenție critică, Valeria Manta Tăicuțu menționează: Cele două cicluri ale volumului Vocea din somn (Jocul și cheia și Drumul spre casă) se completează reciproc, pentru a contura un univers situat între realitate și imaginar (…). Realitatea care, inevitabil, este un punct de pornire în orice demers artistic, rareori își lasă balastul aruncat peste bord, de aici, lupta poetului pentru eliberarea de aparențe și atingerea a ceea ce este esențial ca reper poetic…

 

 


Costel Stancu, Hoțul de ferestre, Editura Mirador, Arad, 2019, 114 p. Gheorghe Secheșan menționează: Poezia lui Costel Stancu a impresionat și a intrigat, în egală măsură, încă de la debutul autorului. În plin post-modernism, în toiul campaniei de aruncare peste bord a prozodiilor și a regulilor „clasice”, Costel Stancu nu se sfia să se reîntoarcă la funcția esențială a poeziei – aceea de a exprima resorturile intime ale ființei… Exemplificăm cu un scurt poem: când mori/ treci tot prin inimă/ așa cum o încăpere/ nu se poate goli/ de ea însăși/ decât prin gaura cheii/ chiar dacă are/ toate ferestrele/ larg deschise (…).

 

 


Marius C. Nica, Și vântul sufletul mi-l ară, Editura Teocora, Buzău, 2019, 120 p. Publicistul Stan Brebenel, în prefața la acest volum, menționează: …Lirismul din acest nou volum este în nota dominantă a stilului simplu și direct al autorului, ritmat și uneori rimat ca acordurile muzicale ale unei melodii sau ca tușele în acuarelă ce înseninează inimile după ce vântul nemilos răvășește totul în cale. Această nouă carte a lui Marius C. Nica, ca și cele din ultimii ani, arată că el este totuși un învingător. Am putea spune, fără riscul de a greși, că și-a învins singurătatea, că și-a învins durerea, că și-a învins neputința, teama, dar uitarea nu. Și este bine așa…

 

 


Aurelian Antal, Interogația sinelui pe veacul apus – prozo-eseuri-poeme-plastică, Editura Geea, Botoșani, 2018, 394 p. În Artistul care pictează cu litere de rugăciune, acesta fiind un cuvânt înainte, editorul Elena Condrei, cu privire la acest volum al lui Aurelian Antal, precizează: …Poezia sa accesează pe rând multe din literele alfabetului, acest demers prilejuindu-i reflecții poetico-filosofice pentru fiecare în parte. Este un spectacol al minții și simțirii care nu poate fi redat secvențial. Este un spectacol unitar și complex al unui spirit cercetător și original prin multitudinea sensurilor și a expresiilor vizuale înglobate în această carte eveniment.

 

 


Cornel Paiu, Biblioteca din turn, Editura Fundația Scrisul Românesc, Craiova 2018, 240 p. Volumul este conceput cu trei capitole: Straja I: salt în gol, Straja a II-a: raze de lumină, Straja a III-a: case pe apă. Prefața, Cornel Paiu în Biblioteca din turn trimițându-ne mesaje răsucite precum frunzele toamna, aparține lui Lucian Strochi, iar postfața, Cornel Paiu – ziditor la Biblioteca din turn, pentru a ne împlini prin lectură, de care ne face să gândim și să trăim frumos fără a ține cont de acel pumn de cenușă care ne poate urmări de-a lungul existenței.

 

 


Mihai Vintilă, Frica de cuvinte, Clubul Mitteleuropa, Viena/ Oravița, 2019, 95 p. În postfața la această carte, Ionel Bota menționează: …Fără ticuri catedratice, omul, „less is more”, e atent și la cer/ pragul de sus, și la lut/ pragul de jos, nu se împiedică în bagdadiile superlativelor înălțătoare și nici nu șchioapătă, știind a ocoli terenul bolovănos, mizeria agramatismelor care inundă piața editorială de la noi. (…) Cartea lui Mihai Vintilă e o plăcere în plus pentru o lectură atentă și mai ales pentru surpriza unor premise interesante, analize atente, opinii pertinente, fiind mărturie consistentă a unui alt stagiu din etapa maturizării depline a acestui scriitor din ce în ce mai interesant.

 

 


Festivalul Internațional al Aforismului pentru românii de pretutindeni, Ediția a III-a, Tecuci 2019, Antologie, Editura Inspirescu, Fundația Pelin, 2019, 202 p. Din bogatul sumar al cărții apreciem: interviul lui M. Tudor cu Vasile Ghica (Inamicul nr. 1 al aforismului este banalitatea), ancheta literară la care răspund: Mircea Oprea, Sterian Vicol, Ioan Dănilă, Ionel Necula, A. G. Secară, eseul lui Traian D. Lazăr: Aforisme centenare, Aforisme comentate de elevi, dar și de concurenții: Constantin Ardeleanu, Nicolae Mareș, Mircea Oprea, George Geafir, Ion Cuzuioc, Alina Breje, Pompiliu Comșa, George Budoi, Dan Movileanu, Cornelia Ursu, Any Drăgoianu. Dintre premianții acestei ediții amintim pe Nicolae Comșa, Pompiliu Comșa, Constantin Ardeleanu, Mircea Oprea, Dorel Vidrașcu, Viorel Vintilă, Dan Movileanu, Gabriel Petru Băețan, George Budoi, Alina Breje, Letiția Coza, Ion Cuzuioc, George Drăghescu, Constantin Cotlarciuc, George Geafir, Mihai Batog-Bujeniță, Florentina Loredana Dalian, Any Drăgoianu ș.a.

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share