Spații culturale nr. 10 – Vremuri grele…

image
Consumatorul de cultură al României contemporane a auzit (şi încă bine!) de Dan Puric, constatând, în general fără mirare, că actorul-mim, aflat „pe val”, a început, de ceva vreme, o ofensivă împotriva inculturii, a prostului-gust, a căderii unei întregi naţiuni la baza piramidei lui Maslow. Dintre afirmaţiile, nu o dată şocante, am reţinut de la Dan Puric o sinteză amară a unei realităţi de care nu putem face abstracţie: „Capitalismul de grotă nu are nevoie de cultură”. Într-o ţară care şi-a pierdut rostul, tot dată şi răs-dată la întors de o clasă politică incompetentă şi arogantă, tranziţia la capitalism s-a făcut – şi se face încă – brutal, fără gândire proiectivă, fără respect pentru valori, fără bun-simţ. Primează bunul plac al guvernanţilor de toate mamele, interesul de moment, contul în bancă, adunarea de bunuri materiale, afişarea ostentativă a opulenţei – pe de o parte, mâna întinsă, cârcoteala, milogeala – pe de altă parte. Trăim vremuri paradoxale, în care trebuie să te lupţi, să protestezi, să te zbaţi, să te agiţi pentru ca legile să fie aplicate, şi să faci toate acestea, culmea, pentru a-i determina pe legiuitori să respecte şi să aplice ceea ce ei înşişi au legiferat. La noi, una scrie în Constituţie, alta se votează şi alta se aplică. Impresia de haos e alimentată de tot felul de decizii aberante, care pot demonstra, cel mult, lipsa de onoare, de competenţă, precum şi proasta creştere a guvernanţilor, care nu au simţit în viaţa lor cum e să-ţi crape obrazul de ruşine. Nu ne mai simţim bine în ţara noastră, cei tineri încearcă să se rupă definitiv şi să-şi găsească altă patrie, cu „job” mai bine plătit şi cu civilizaţie adevărată, bătrânii suspină nostalgic după ceea ce a fost şi nu mai e, iar cei rămaşi, fie şomeri, fie încadraţi cu salarii de mizerie, „se răcoresc” înjurând sau îmbătându-se, ca să uite…
Tabloul este sinistru şi, chit că nu sunt adepta vreunei teorii a conspiraţiei, nu pot totuşi să nu-i suspectez pe ai noştri de obedienţă în faţa unui plan – singurul coerent! – de distrugere a naţiunii. Altfel cum să-ţi explici inexistenţa unor măsuri viabile şi eficiente de redresare economică, sabotarea învăţământului şi a sistemului sanitar, distrugerea culturii, prin reducerea bugetului alocat şi prin cheltuirea prostească a puţinilor bani rămaşi? Un popor semianalfabet, redus la funcţiile tubului digestiv, va fi incapabil de „performanţă” şi de aliniere la standardele europene; un popor bolnav/îmbolnăvit prin spitale, dezamăgit, subnutrit, îmbătrânit va fi incapabil să-şi mai apere limba, tradiţiile, bunurile materiale şi spirituale, acceptând să se vândă pe nimica toată. Dacă aşa ceva se urmăreşte, atunci politicienii noştri pot sta liniştiţi, îşi vor vedea în curând visul cu ochii. Capitalistul de grotă nu se încurcă în fineţuri inutile, nu este sentimental, nu are nevoie de strămoşi pentru a se legitima. Fiind generaţie spontanee, adept fervent al globalizării/ mondializării, el nu mai are nevoie de patrie, îşi dispreţuieşte neamul, îi înjură pe scriitorii importanţi (de care a auzit doar, fiindcă de citit n-a citit nimic niciodată – din principiu, nu din lene!). Capitalistul de grotă este politician sau, dacă nu este încă, va deveni cu siguranţă aşa ceva, fiindcă cel mai mult te îmbogăţeşti nu implicându-te în economia unei ţări, ci în politica ei. Grobianul în discuţie are un vocabular de 25 de cuvinte pe zi, ceea ce-i permite să adopte cu uşurinţă orice limbă în locul celei materne. Pe el nu-l interesează cultura, în general, dar, posedând ,,senzorul fin al oportunităţilor de orice fel”, adulmecă licitaţiile şi este gata să cumpere orice tablou valoros, fireşte, nu din consideraţie, ci fiindcă a înţeles că e în trend să-ţi investeşsti banii în lucrări de artă. Plus că dă bine la imagine interesul „cultural”, cum îl califică, la orele de maximă audienţă, starletele ştirilor, convinse că oferă, astfel, un moment de respiro după avalanşa informaţiilor despre ce mai fură, ce mai omoară şi ce mai violează românii.
Capitalistul de grotă are nevoie de spaţii largi – pieţe publice, staţiuni montane, parcuri sau neîngrijitele plaje ale litoralului românesc – pentru a se desfăşura. Nu-i priesc, neam, bibliotecile, aulele universităţilor, lansările de carte şi, în general, manifestările culturale. Artiştii/ cercetătorii/ savanţii sunt luaţi în derâdere, iar strigăturl de la mineriade – „noi muncim, nu gândim!” – tinde să devină literă de lege. Un libertinaj care-i va costa foarte mult pe cei ce-l manifestă pare, în ochii falfabeţilor contemporani, culmea democraţiei. Capitalistul de grotă nici nu mai trebuie să depună eforturi pentru a-i convinge pe tineri că se trăieşte nemaipomenit de bine la noi, că există libertate deplină, că manelele, micii şi berea, ele şi numai ele înseamnă „distracţie la maxim!”. Kitschul, vulgaritatea, adoptarea culturii „macChicken” sunt înlocuitori universali, aceasta până când beneficiarul atâtot şi atâtor libertăţi şi fericiri reuşeşte să-şi părăsească ţara, pentru a trăi mai bine din spălat vase ori din cules căpşuni în spaţiul sacru al Uniunii. Atunci i se deschid… mintea, ochii şi gura, pentru a critica şi a înjura tot ce-a iubit şi-a practicat cu sârg în patrie.
Se uită un lucru simplu: numai ţările „lumii a treia” (deşi, mai nou, se pare că şi acolo lucrurile au început să stea altfel!) îşi neglijează cultura şi consideră că intelectualii sunt „plaga societăţii”. La noi se cere moartea prin înfometare a profesorilor, se cere umilirea artiştilor, se urmăreşte pauperizarea şi ridiculizarea cercetătorilor (auzi, cercetători! Păi nu le-a dat clasă cercetătorilor/inventatorilor noştri o biată starletă TV care a dobândit, fără bani de la buget şi numai prin efortul unicului ei neuron din dotare o diplomă de aur pentru inventat chiloţi la Salonul de la Geneva?).
Americanii, pe care-i idolatrizăm noi, au o vorbă: fii atent ce îţi doreşti… (da, fii atent chiar şi tu, iubite capitalist de grotă!).

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share