Senatul a respins pedepsirea plagiatului

Photocredit: Wiki Commons

   Un important proiect de lege ce ar fi reglementat și problema plagiatului a fost respins pe 4 martie de către Senat, primind 28 de voturi pentru, 85 de voturi împotrivă și 3 abțineri din totalul de 116 senatori prezenți, așa cum reiese din detaliul votului postat pe site-ul Senatului.

     Accest proiect legislativ ar fi introdus niște pedepse pentru cei care sunt dovediși a fi plagiat în lucrările cu care au obținut  diverse drepturi.

     Proiectul, așa cum a fost el propus de către inițiator poate fi consultat mai jos sau pe site-ul Senatului.

 Articol unic Legea 286/2009 privind Codul Penal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 510 din 24 iulie 2009, cu modificările și completările de ulterioare, se completează după cum urmează:

După articolul 348, se introduce un nou articol, articolul 348¹, cu următorul cuprins:

„Art. 348¹ – Folosirea sau prezentarea ca originală a unei lucrări scrise sau a unei comunicări orale, inclusiv în format electronic, în care sunt incluse texte, expresii, idei, demonstrații, date, ipoteze, teorii, rezultate ori metode științifice extrase din opere scrise, inclusiv în format electronic, ale altor autori, fără a menționa acest lucru  și fără a face trimitere la sursele originale, dacă are ca rezultat obținerea unei diplome, unui titlu universitar sau academic sau a unei poziții profesionale , în condițiile în care,  dacă această reproducere fără citarea autorului ar fi fost recunoscută la timp, autotitatea respectivă nu ar fi acordat diploma, titlul sau poziția, constituie infracțiune și se sancționează cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani  sau cu amendă.”

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share