„Save them from drowning!”

african-immigrants_998807c

Se acordă multă atenţie în ultimele zile, celor ce se întâmplă în Mediterana. E o tragedie, e adevărat, dar cred că sloganul vehiculat, „save them from drowning!”, e incomplet. Ar trebui să fie „save them from drowning: keep them in Africa!”.

Suntem oameni, dar să nu fim tâmpiţi! Ca român e uşor să te solidarizezi cu emigranţii şi poate părea chiar ipocrit a vorbi despre controlul emigraţiei. Dar! 12 români, împărţind aceleaşi nenorociri, aceleaşi speranţe şi aceeaşi barcă cu, să zicem, 12 bulgari, n-or să-i arunce în apă pe cei din urmă! Aşa cum s-a întâmplat în Mediterana, unde nişte supuşi ai lui Allah au uşurat barca şi planeta de 12 creştini, în drumul lor spre nişte ţări în care, culmea, creştinii sunt încă majoritari.

Da, cu toţii avem dreptul să fim fericiţi, inclusiv cei ce îşi riscă viaţa traversând Mediterana, dar hai să nu provocăm destinul, umplând Europa cu nişte oameni cărora le put valorile ei şi care, dacă stârnesc o revoltă pe străzile Parisului sau ale Londrei, ca acum 10 ani, îl descoperă pe Allah şi pleacă în Orient să-nveţe cum e cu jihadul, cu gândul ca, la întoarcere, să înfiinţeze un califat arab cu capitala la Paris!

Aproape toate civilizaţiile care au dispărut, au dispărut sub presiunea unor migraţii. E o chestiune simplă, de economie şi resurse: dacă am o pâine şi o mănânc singur, mă îngraş; o împart cu altcineva, sunt sătul. Când însă ajung să o împart cu vreo zece, mor de foame. Să nu mai punem la socoteală problemele sociale ce se ivesc ca urmare a invaziei unor oameni cu valori diferite, ba chiar critice la adresa culturii locale şi disponibilitate minimă de integrare. Societăţile funcţionează pe baza consensului asupra unor valori şi numai pe baza acestui consens.

Or, nou-veniţii nu au obişnuinţa unei vieţi sociale bazate pe împărtăşirea valorilor, dimpotrivă sunt refugiaţi ca urmare a unor războaie civile. Contrar poveştii, Africa şi, mai nou, Orientul Apropiat sunt cufundate în mizerie nu ca o urmare a colonialismului european, ci ca urmare a tribalismului indigen. Colonizate au fost şi Americile şi o mare parte din Asia, dar niciunde eşecul societăţilor postcoloniale nu a fost atât de complet precum în Africa sau, cum vedem acum, în Orientul Apropiat.

Incapacitatea acestor popoare de a se conveni asupra unor valori comune, de a constitui naţiuni sunt cauzele eşecului şi sunt deficienţe pe care emigranţii le poartă cu ei. Da, bieţii emigranţi poartă cu ei intoleranţa şi fanatismul care a provocat războaiele de care acum fug.

Aşa că, încă o dată spun: să fim oameni, dar să nu fim tâmpiţi!

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share