Propoziții pretențioase – Agiotă


Timpurile parșive își arată colții. În sfârșit! Le așteptam de ceva vreme.
Ploile revin. Pentru motivul binecunoscut: să hrănească țelina cu binefăcătorele-i pilule chimice trei într-una. Și de două ori mai mult: în apă-s germenii vieții; și tot în ea cartea de citit viitorul. Chiromanția-n palma-i prevestește degradarea speciei române.
Am hotărât să pornesc înc-o serie de articole, după ,,bombardamentele” mintale din ultima lună, într-o finală și disperată încercare de supraviețuire pusă deoparte pentru bătrânețe. Despre științe. Nu promit de anul acesta. Fiindcă am luat în serios surprinderea din dedicația domnului Niculescu, pe prima filă a volumului de poezii Confinium, atât în conținut, cât și înainte de a pune punct cu un giuvaer vocabulesc rar, făcut cadou: ,,stimatoriu”.
Când este să ți se tragă din ceva, decât să aștepți, mai bine grăbești inevitabilul impact. Ceea ce și încerc. Diluat vederii. Sper să-mi și iasă. În chimie, tot o luasem cu lichidele, anumite substanțe au reactivitate multiplă, după cum serialele științifice de tip jokes încearcă să reprezinte populației, cu bucata, materia primită în ,,școale”. Americanii, că ei sunt tartorii încercărilor pionierești. Torni una în alta, retorni și lucrurile o iau razna.
Agonei chimice n-ai ce-i face, își produce mendrele indiferent de consecințe, numai că, proceselor din tabelul elementelor… intern-umane le cam știi parcursul și este ușor să le poți agesti năvala. Deunăzi, o agentă de fracturi relaționale, și spărgătoare de norme, a găsit o modalitate de anihila orice soluție neutralizatoare la tipul de reactivitate pe care substanța-i imanentă o posedă, căutând mediul propice, perfect, pur. O alta se întrecea în stil agonal, ca vechile populații aheene, temerar, dar prostește, în a găsi anumitor cifre corespondență în vârsta celor abia scăpați de tetină. Bărbați-s mai brezi (merge și-aiesta), doresc mediului electro-chimic de conjunctură un climat de tainică și profundă tăcere. Cei agerii au soluții magice, dispariția compresiilor în spațiile cu materii vaporos-gazoase are loc prin… reducerea acțiunilor asupra lor la zero.
Credeți că doream să pricepeți? Deloc. Timp de agrăit despre fapte este. Vă dezvălui doar parțial identitățile, cu un set de cuvinte pe care vă rog să le atașați în prealabil, ,,un/o așa zis/zisă”: profesoară, mamă, doctor, artist.
Sesizarăți nediscriminarea. Io-s constituțional. Și alții. Nu se sfiesc să-i aplice prevederile cu sârg, spre deliciul aprobării publice, încâtată până la extaz de primul gest statal împotriva vagabondajului în ultimii…. Cine mai ține minte cea din urmă razie printre elementele (și ei) dedate la sfidarea moralei? Obișnuita iamă printre vânzătorii de semințe și bișnițari. Agiile lucrau de zor (ași!, să-și treacă în palmares, dar și-n norma lunară, porția de clăcași pentru treburile murdare și fără multă bătaie de cap), cu mult mai mult decât azi.
Cui îi pasă?

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share