Propoziții pretențioase – Afurca


De fapt, iscodirea îndeaproape ar fi necesitat un dus-întors de 220 de metri. Ne săturasem de frecventele drumuri între două burlane, să ne mai împingă indiscreția…. Oboseală inutilă, ghes de sete.
Transbordarea către culoarul unde mă afumai odată ne-a cărat încet, cu tot calabalâcul, către automobil, lăsat undeva în celălalt capăt, de pornire la lucru, la umbră. Tot nu știam la ce se referise Fane când a zis de jgheaburi, așa că am intrat în sala contabilităților să-mi explice pe-ndelete la fața locului. Mare mi-a fost mirarea să dau de…. În nebunia mea aplecasem urechea la vorbele lui Cristi de cu o săptămână în urmă. ,,Ce mă, nu știi? S-a despărțit Gelu….” Agenta acțiunii de divorț ori victima lui, nu primisem dovezi irefutabile amănunțite, stătea bine mersi la unul dintre birouri, de vorbă cu o angajată. N-o știam. Trăsesem cu ochiul și dincolo, în salonul directorial, căutând subiectul acțiunii de ruptură matrimonială, însă mai mult de câteva frunze de… – cum îi zice plantei?, ca ale agavei, de-alea late și lungi, în fine, nu-mi amintesc numele ornamentalei – n-am văzut. Cristi, Cristi, să te mai cred? Săptămâna aceea. Aceasta cotidiană ce abia trecu aduse un alt zvon, bombă declarată. Cu fostul și actualul. Că se-mpăcară. Dea…. Că cearta nu duce la nimic palpabil.
Ce nu le-a făcut! Ultima incursiune, la capătul ,,misiunii” agricole, a transformat câteva toalete dezafectate și spații utilizate ca depozite pentru cauciucuri și alte resturi de piese auto în ,,domenii” de odihnă activă și birouri pentru mecanici și șoferi. Cu terasă…. Bine, bine, și de muncit unde? Păi tocmai unde ne-a reînoit contractul de muncă Fane: atelierul auto. Lipit hambarului de 75 de metri, în capătul sud-vestic, cu dimensiuni generoase, 20/14, încropit din ziduri betonate, acoperit cu tablă-sandwich prinsă în ferme metalice, uși pe role…. ,,Jgheaburi, frate!”, ,,Și le ai? Burlane, brățări, coturi, sunt?”, ,,Înăuntru….” Le-am iscodit pe toate părțile, păreau potrivite. Fără să fie. Găsește, Fulgerică, soluția. Colegarea celui montat cu viitorul era imposibilă, transformarea la fel. Diferența uriașă de trei centrimetri în adâncime nu permitea remodelarea. Rămân așa. Capace la ambele capete, capac și la cel vechi, prindere între ele, siliconare ca să nu dea apa-n lături. Nu era prima oară când Coilprofil-iștii veniți la măsurătoare trimiseseră dimensiuni nepotrivite, găsiseră în Gelu cloșca cu puii de aur, prețurile în euro și anvergura lucrărilor le aduseseră profit bunicel și chiar poziții mai bune în ierarhia angajaților. Totuși, când dai de o astfel de nestemată, te comporți cu grijă, o mai ștergi, o mai perii, topazului, agatei le dai strălucirea naturală…. Zeci de mii de euro depuși în contul neglijenței, minore, dar de neignorat. Telepatic și oral le-am transmis tot dezacordul meu pentru cotele eronate. Și Gelu a fost mai mult decât îngăduitor. A trimis în două rânduri, de nevoie stringentă, tirul după tablă, nefiind treaba lui. Coil-ul îi incumba obligația transportului. Cum nici în cazul vecinilor n-ar fi trebuit să procedeze, dar na, mai neam pe departe, mai…, le afretă pe mai nimic utilajele și oamenii la ananghie.

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share