Propoziții pretențioase – Acetil


Avantaj major tinichigeria liberă. Nu cere accize, nu achită taxe și nici nu jupoaie de ultimul crăițar clientul.
Cu atât mai puțin pe Dumnezeu. Lui i-am cerut un preț corect. Știa, citește gânduri ca nimeni altul. Așa a fost la final, cuvintele stareței o dovedesc: ,,Știu cât o să cereți, domnule Călin: trei milioane cinci sute de mii. Vă dau trei milioane.” Vă dați seama, nu încăpea niciun argument contrar, nicio poziție acerbă, în fața femeii și baciului ce-a lăsat-o paznic la oițele sihăstrite-n grup închizi pliscul și… facă-li-se vrerea. Ne-am supărat și I-am (i mare de tipar) promis fiecare în gând că n-o să ne vedem prea curând la o lucrare. De-asta nu-i prea vizităm casele, toată lumea utilizează doar partea convenabilă a sintagmei ,,De la noi mai puțin, de la D. mai mult.”, întotdeauna primim mai nimicul. Tata ieșise siderat, expozeul maicii prime îl lăsase cu gura căscată, el, credincios pe jumătate, începuse a aclama puterile divine în orb, ținându-ne un discurs…. Intimidant pentru caractere slabe de îngeri, nu al meu, știam prea bine cine era mesagerul ,,din ceruri”.
Să se facă seară. Și se așternu cât ai zice… amin. Zadarnice zbateri, pe lângă cine era să acirăm ziua ca dorințele noastre să se-mplinească? Nu s-a aciuat sus pe cupolă nicio umbră de ajutor ceresc, chiar dacă sub noi făcătoarea de minuni emana suficient har cât să ne-ntreiască puterile și astfel să terminăm la-nvinețitul soarelui pe de-a-ntregul procesele meșteșugului de conjunctură. Nici închinarea directă nu a produs efectul scontat. Electricitate nu a putut aduce în odaia de culcare, două mucuri de lumânare numai lumină nu se chemau, dar puteau produce un adaos la mirosurile de nerefuzat: fum, mucegai și dușumele necălcate cu săptămânile. Înăuntru. Afară…. Și apa era cu porția. Prețioasă la spălat, pompată din burdihanul sticlei de un litru și jumătate cu debit scăzut, susurat. Căldură cât să se-nmoaie măldularele tinere ale teracotei, neprihănite, nechituite și să-și verse fumul patern după prima șarjă de hârtii îndesate în focar. Camera se intoxicase, noi gata să ne înecăm. De împiedicat tromba înăbușitoare într-o clipită nu puteam, de odihnit era musai, de ieșit la aer trebuia…. Soluții? Vă spun, de-am fi văzut clar și nu obscur soba, ne-am fi rezumat la o dârdâială în pat, în colțul unde era sortit să ne aciuăm, nu mai încercam să dăm ghes focului ca să-și verse fumăraia besmetică până în acinul ultim și să ne sufoce. Repede la pământul din jurul clădirii. Care? În beznă mâinile orbecăiau după un dram de țărână, aproape imposibil de găsit, terenul era tixit de iarbă, fuga înapoi, îndesat în rosturi imediat…. Tot tata campion. Scormonise cât putuse de adânc și în locul unui pumn de lut s-a întors cu un smoc de iarbă. Bun cât să astupe ultima crăpătură. Și pune-te Tamba pe băut. Din pricina spaimei, dar și plăcerii degustării. Să uite că a stat suspendat. Măncare. Șuncă, pâine, ceapă. Nuci de o mie de ani, cu miezul dezgrădinat de coajă, ca la achene. Somn chinuit. Trei paturi, patru oameni. Trei paturi, trei modele diferite: pat de campanie, dormeză, pat cu saltea de câlți. Doi boieri și doi ca-n arestul armatei, pe platbenzile împletite, acoperite cu o pătură și noi c-un cearceaf. Ne-a luat tremuratul peste noapte. Și ce noapte. La debut c-un vânt ce sufla a iarnă pe partea din spate a ,,casei de oaspeți” și a vară pe partea cu geamurile. Între ele, în colț, la distanță de un metru le simțeai nefiresc pe amândouă.
Mesagerul pământean. Angajatorul nostru auzise discuția referitoare la suma potrivită unui astfel de efort și se strecurase în odăița stareței, acesta, pe motiv că anunță terminarea vopsitului, ne-a ,,pârât”, considerând, e certă presupunerea, că am sărit calul. Deloc. Eram trei, eram sortiți în orice moment să ne adune de pe jos alții. Era imposibil omenește, fără un set de schele zdravăn, să execuți lucrarea în timpul cel mai scurt, cât se poate de bine și cu o spoială de bani. O firmă-l despuia pe Domnul cu toate formele legale.

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share