Propoziții pretențioase – Aldoză


An nou cu… repetiție.
Îmbelșugat. Oriunde pășeai te întâmpinau cu invitații la mai multe soiuri de alcool. Numai în ogrăzile mele se strânseseră peste 30 de litri depozitați în recipientele cele mai la îndemână: găleți, marmide, sticle, chiar și pungi. La stație se ,,deversase” spre degustare una căldare plastic roșu sânge de taur (pentru tauri ca mine), în sala de ședințe a cadrelor de la parter recipientul alimentar de campanie plin ochi cu albița vinoasă de Florești, rara avis (rara vinum, păsări cu miile), la Club preferatele lui Gabi Tabarcea, încărcate cu incolora licoare din cauza căreia avea să pătimească o lună mai târziu: palinca țații Ildiko. În dormitoarele bateriilor, după posibilități. Am început așadar cu extractul de 1001 sau cum s-o fi numit soiul de strugure constrâns să dea zeamă de teasc în toamna ce se terminase în urmă cu o lună. Găleata la aer pe acoperiș. Trei căni rase date pe gât, însoțite de țigara Bucegi, tutunul de debut în cariera de fumător. Fusesem desemnat supraveghetor peste noaptea dintre ani, așa că turul celor trei puncte de interes fusese obligatoriu, revenindu-mi ,,ingrata” atribuție de a fi părtaș la fiecare dintre ospățurile oferite de camarazi de toate leaturile, înfrățiți în ultima zi a anului. O guriță ici, alta colo, până am depus armele la a 1-a pe la ora două. Unde am și adormit. Grea trezirea. Programul festiv și liber de revelion continua sub forma stricteții în următoarele zile. În Club. Și-aș fi zăcut întins, și-aș fi alegat către șefi firea-mi neviciată, căzută în păcatul băuturii de conjunctură, însă cine să creadă? Știau ei mai bine de ce-i e rău soldatului după noaptea dintre ani. Mai mult ca să mă pedepsească mi s-a cerut timp de 10 ore să stau la mâna jucătorilor de table, țintar și remy, de șeptică…. Nu vedeam, nu auzeam și orice mișcare a capului îmi producea o greață de nedescris. Alesei o vreme să țin capul pe-o masă, doar o vreme, deoarece (se mai satură omul de căci) la cârma unității, provizoriu, se afla căpitanul…, i-am uitat complet numele, numărul doi în ierarhia de partid și bineînțeles al doilea ordonator al meu, desemnat să se ocupe de propaganda ideologiei comuniste, și avea reaua apucătură, am aflat mai târziu până unde poate merge exigența, de a nu-și lăsa subordonații să lâncezească.
Arestul meu fusese un preț mic dat la schimb pe cutezanța orelor de civilie autopermise în incinta biroului secretarului de partid, utilat pentru trei persoane, alcade, adjunct și ,,pionierul” tinerilor scăpați de șocul primei colectări de sânge, însărcinatul cu muncile uteciste, ultimul…. Primul care văzuse-n mine urmașul de nădejde al lui Tabarcea. Primul căruia i-am fost dat în folosință. Ultimul, la nici două săptămâni de la racolare, la rând să-mi traseze ordine. N-apuca săracul să-mi mai zică nimic, colonelul și căpitanul găsiseră servul ideal neajunsurilor. Pe mine.
O coincidență bizară și soarta – ce, alegem noi când își face de cap? – m-au așezat sub lupa ochilor vigilenți și severi ai celui general de brigadă Micu, curios cum de dăduse distracția-n soldățimea antiaerienei. Afirmația că se înființase discotecă în camera socialismului era absurdă, dar necontestabilă. S-a instalat, la prima vedere, algida, apoi, ca-n secvența reluată ca generic la ora tv de desene animate de-acum 40 și ceva de ani, am ridicat în gând umerii, mi-am împresurat pleoapele cu eșarfa condamnatului la moarte și-am așteptat ploaia de gloanțe (cuvinte-cartuș) să mă suprime. Alegai cât îmi stătu în putință la chestionările multiple, sprijinindu-mi teoria necesității cu argumente științifice: capul de redare al magnetofonului, ,,urlătoarea” necuviincioasă, se uzase pe o pistă și avea nevoie de o intervenție mecanică, un reglaj foarte fin al poziției prin tatonări succesive și audiție la un nivel decibelic ridicat. Picate la toate testele.

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share