Paràlele – Cin’zăși de parale şi opt

Am observat și eu că au apărut primele falii în scoarța obrazului european produse de leziunile organelor interne, de cuplarea la arterele vitale oricărei fiziologii sănătoase.
Pe dinăuntru nu se vede nimic, puțini sunt exploratorii încumetați să străbată iadul și întunericul de la suprafața subscoarței pământene și aceia rar fac gestul în cazul unei localități care s-a format doar fiindcă osteniseră odinioară câțiva călători. Anii nu contează, înainte sau după era cui va fi botezat-o, unii au ales să se așeze, să se îngrijească de toate cele, să…. Unii suntem urmașii direcți ai celor ce n-au mai avut puterea să meargă mai departe. Dragoste mare n-o fi fost pentru locurile acestea, cine s-ar încumeta să moară de sete, fiindcă apa e potroacă și alta nu găsești mai aproape de 100 și ceva de metri adâncime? Altul a fost interesul, dar nu-l știe nimeni cu precizie, toți își dau cu presupusul, exact ca în cazul întregului teritoriu ocupat de vorbitorii limbilor române, lipsit de înscrisuri, ciopliri în piatră…. Totuși cred că a mai fost ceva la mijloc, ceva care a înnodat picioarele celor care și-au pus pirostriile cu aceste locuri: minunile conferite de pârâiașul când blând, când năbădăios ca și căluțul prins în lațul herbului municipal.
Sărată, apa face bine la reumatism, sporește flexibilitatea musculaturii, ameliorează boli de piele, cele ale aparatului respirator, deci ferice de cei ce deschid geamurile dispre prundul gârlei, dar deține și un efect terapeutic mai puțin exploatat în ultimul sfert de veac de populația râmniceană. De ce spun mai puțin? Fiindcă toată scalda s-a mutat din albia de pietriș și mâl lângă, într-un bazin salubru, cimentat, ferchezuit, cu iz de fiță, dar a nu se înțelege defel că am ceva cu afacerea…, este de salutat ,,reamplasarea” fostului ștrand aproape de miezul orașului și asumarea unei părți din recreerea estivală a râmnicenilor. Sănătate curată pentru pretențioasele generații care încă nu au complexul grăsimilor și laxărilor de piele, însă nu una completă, apa sărată este remediu pentru reechilibrarea hormonală la persoanele de sex feminin și tratează și infertilitatea. Așa se explică de ce toată linia paralelă cu râul avea în trecut o rată a natalității sporită și de ce zona extremă sud-vestică, riverană, încă deține acest record. Este o idee de inițiativă economică lesne de exploatat. Mori am avut, deținem o balastieră, doar o oază de bălăceală amenajată ca la carte în mediul ei natural lipsește și ar fi păcat să nu profităm de o astfel de oportunitate pentru recuperarea pierderilor demografice din ultimii ani, mai ales că nu doar apa face minuni, ci și clisa aceea care se zbenguie printre moleculele ei.
Dar discutam despre măruntaiele municipiului, în mare majoritate aparținându-i, și totodată despre șoselele de deasupra, lăsate la inaugurare cu promisiunea că cinci ani nimeni n-o să le atingă. Lucru bun se făcu, oricine poate confirma că piciorul, cât și roata, se pot tăvăli cu ușurință pe suprafața lucie fără piedici, fără sincope pe străzile principalele, dar încă nerezolvate pe altele. De asemenea nu am nicio problemă în privința viitorului acestora, se vor rezolva când le va fi vremea, timp este berechet, cetățeanul are răbdarea și înțelegerea necesare pentru momentul oportun, am doar pretenția unei judecăți sănătoase când se ia în calcul reabilitarea acestor căi de acces urbane. Fără pripă, dar cu acribie, cu rigurozitate și realism. Prefer o stradă pe an realizată de jos în sus impecabil și durabil, decât o reșapare care oricât de bine ar fi executată tot petic se numește, în timp cedează și iar….

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share