Paràlele – Treij’ de parale și una

Fac ce fac și mă trezesc că-mi număr pașii spășit spre școală. Voi învăța însă ceva nou astăzi?
Uite, mi-ar plăcea să am o oră de business, să învăț cum se pune o afacere pe picioare, cum se conduce, ce aparat minim este necesar pentru a o dezvolta. Chestii. Presupun c-ar trebui niscai facultate doar ca să înțelegi cum merg treburile. Contrar acestei uzanțe nu există niciun îndrumar și nicio lege care să interzică până și ultimului tont să deschidă ușa reprezentanței locale a camerei de comerț pentru a debuta în rândul facerii de bani.
Diplomele fie-mii stau grămadă într-o mapă pe care am pus-o între lucrurile care să ne amintească mie și soției de vremuri când era copil și fiecare clipă era prețioasă pentru ea. Unele concursuri erau bizare. Ea, o țâncă, trebuia să-și închipuie cum este o lume fără droguri și s-o aștearnă în culori și vorbe. Idee tâmpită în definitiv, ea nu știa ce gust are spuma berii, darămite să se pună în situația de-a fi împotriva unora care de altfel nici ei nu știau pe ce lume trăiesc. Celelalte provocări aveau scop precis, fie matematică, română, tehnologie sau desen, cereau rezolvări și reprezentări la obiect. Dar cu ce scop? N-a ajuns descendenta mea nici să facă gardurile din probleme, nici să spună în câte minute și unde se intersectează 5005-ul cu trenul de marfă din direcție opusă între Boboc și Zoița, n-a găsit nicio soluție tehnică deosebită pentru fabricarea creioanelor colorate și nici n-a reușit să ajungă graficiana de schițe pentru lumea modei cum visase la un moment dat. Și știți de ce? Pentru că hârtiile acelea cu dedicație și notări de loc nu mai fac doi bani de la un ciclu la altul. Nu contează de la clasele primare la gimnaziu, n-au nicio relevanță cele gimnaziale pentru liceu, ca să nu vorbim de faptul că îi doare în cot pe cei de la universitate de rezultatele anterioare, ignoră până și nota de la bacalaureat. Te felicită pentru ea și-atât.
Că mă incită pe mine încă unul sau nouă exerciții de matematică este doar pentru faptul că am eu o atracție specială pentru ea și că vrând-nevrând în meseria băbească pe care o practic, unde îți alegi un model și-l replici industrial până la vreo hachiță tinichigerească, am avut eu aplecarea de-a aduce știința printre operațiunile ei, altfel ar fi rămas tot așa nemăsurată precis, adusă din ochi la perfecțiune. Mi-au folosit teoriile aproximării, adunării și surorilor ei aritmetice, extragerea radicalilor și ridicările la putere, teorema lui Pitagora, a lui Thales, rapoartele, ecuațiile și cam atât. Culmea este că și după orice facultate, ingineria se ocupă tot cu practica acestor operațiuni cu bătaie până la clasa a 10 inclusiv, restul materiei fiind folosită doar în mediile elitiste ale științei.
Stimulentul este deci fals, produce iluzii greu de scos din minte atât elevului cât și părintelui, cel care trăiește ani în șir cu obtuza impresie că urmașul l-a prins pe dumnezeu de picioare. Și știți de ce diplomele nu certifică nimic? Pentru că se referă la o valoare momentană, la una în continuă dezvoltare, fiindcă cei ce le primesc sunt mereu și mereu alții, deoarece sunt niște momeli de agățat copiii de maturitate. Aceste certificate atestă doar un punct cinetic, unul dintre miile prin care cei vii trec cu mințile ori cu trupul.
Trăim într-o societate bazată azi pe capital, unul spre care nimeni nu ne îndrumă în a-l câștiga după metode oneste măcar, conviețuim cu această stare, nenaturală, neumană, fără îndreptare cu ștampilă academică, fără ,,învățători” și ,,îmblânzitori de lei”. Și cum ar putea să vă vorbească despre capitalism unul care suferă crunt de foame și-și pierde timpul în extra-curiculă pentru un titlu și un ban în plus?
,,Şi „Românul” constată că şcoalele noastre „sânt încă departe de a răspunde la cerinţele unui stat care voieşte a fi şi trebuie să devie un focar de civilizaţiune şi de progres în Oriinte”.” – Eminescu, 24 iulie, 1882.

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share