Paràlele – Treij’ de parale și șase

(Mobile)Puteam fi mai dur. Dar nu intenționez să lovesc pe cineva anume, noi toți purtăm vina colectivă a gurii ferecate, a lipsei neputincioase de acțiune.
Degeaba purtăm filozofii la colț de stradă din gură în gură, au devenit atât de sterpe încât n-au cum să mai dea vreun pui de schimbare adevărat. Toți inventăm scuze, toți ne resemnăm la intrarea în casă oricât de atenți am asistat la perorațiile oratorului din noi în agora cea de toate zilele, cocoțați pe treptele din fața aprozarului, înarmați în mâna stângă cu o sacoșă din ce în ce mai goală, propunând printre spume efervescente și volte de mână dreaptă dărâmarea orânduirii. Ne și îi știm cu toți pe cei ridicați împotriva firilor statale anchilozate de orarul zilnic, promițător de elecție multiplă, fiecare a scris o pagină de nemulțumire, firească, licită, cel puțin o dată de când s-a născut. Și pe bună dreptate. Nu lipsesc dintre noi nici măcar cei care sunt vizați, pe umerii cărora se aruncă vina de a fi decis împotriva voinței celor nemulțumiți, cei vinovați de schiopătarea evidentă a întregii societăți. Și-atunci, de ce-am sta cuminți, asistând de formă la transformări care ne privesc, participând formal la actul decizional, tacit, de ce n-am transforma noi înșine tot ce ne înconjoară fără să tot intermediem la nesfârșit lucrurile care țin de gospodărirea comună? De ce să nu tragem la răspundere? De ce să nu ne tragem la răspundere?
Delegările noastre urbane din ultimul sfert de veac n-au dus la nimic bun. Ne-am prefăcut că suntem președinți și din delegare în delegare am ajuns să pasăm răspunderea paznicilor de instituții, secretarelor și șoferilor, ne-am prefăcut că suntem polițiști și judecători și din cetățeanul obișnuit am creat delicventul model datorită unui plan trasat musai ca deziderat departamental, ne-am prefăcut că ținem averea țării în mâini și-am cheltuit-o pe tot felul de prostii și nimicuri, ne-am prefăcut. Degeaba gura-i slobodă dacă nu-i și hotărârea determinare și acțiune. Degeaba acuzăm dacă nu și pedepsim. Fără să se simtă nimeni lezat, dar și fără să nu se simtă nimeni vizat, spun că unul, oricare, decide. Predă ștafeta secundului, acesta următorului din ierarhie, următorul următorului până când totul cade pe ultimul, executant de meserie, injurios că numai el muncește, și pe drept. Ne prefacem în ultimă instanță, noi executanți, că muncim, uitând că nu este nimeni dispus să plătească ceva nefăcut, ne prefacem, după un raționament din aproape în aproape că existăm. Nu fac apel la nicio rațiune, la niciun mare învățat, ci la o singură propoziție: țara ești tu. Dacă nu te mulțumește afirmația, merg mai departe: Terra ești tu. Fără tine nimic nu există, fără contribuția ta existențială nimic dintre cele din jur n-au sens, toate, dacă te uiți bine, sunt concepute parcă după chipul și asemănarea ta. Apele îți astâmpără setea chiar dacă tu nu știai la începuturi ce este acela băut, plantele se înfructoșează ca să-ți dea de hrană chiar dacă nu știai ce este acela mâncat, copacul a crescut ca să te poți cocoța din calea primejdiilor, fulgerul a picat din cer ca să-i dai foc și să te încălzești, noaptea cade ca să-ți pui la conservare trupul neputincios funcționării corecte mai mult de un parcurs zilnic obișnuit…. Dacă toate acestea sunt aproape un dar divin, de ce pe celelalte, zidite cu mâna ta, clădite pentru un trai din ce în ce mai… le tot pasezi leneș, le tot împarți de parcă ești de pus dumnezeiește peste muritori? Și dacă muritorii ți-au dat patalama apostolică, n-ar fi cazul să-ți verși pronia peste ei, domnule…?
,,Evul mediu avea o formă pentru păstrarea flecarii ramuri de producţiune, ş-aceasta era autonomia breslelor şi îngrădirea lor faţă cu orice agresiune de din afară. La noi evul mediu au ţinut până mai ieri-alaltăieri, şi mulţi bătrâni vor fi ţinând minte epoca în care un străin nu putea fi breslaş.” – Eminescu, 23 decembrie, 1877.

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share