Paràlele – Cin’zăși de parale și una

image
Să nu vă mire ceea ce urmează. Poate, la prima vedere, părea că m-am îndepărtat de la firul propus pentru această rubrică, ca și data ce trecu, dar tot ce se leagă de acest stat, acest popor, coroborat cu risipa și câștigul ce li se trec în cont, va face obiectul prezentei divagații.
,,Ieri” despre poeți, astăzi despre muzi…. De această dată nu pot da o titulatură celor ce urmează. De fapt, este dificil să-i clasifici pe cei ce înșiră note instrumental sau vocal dacă nu posedă o patalama atestatoare de meserie. A nu se înțelege că am ceva anume cu toți cei care nu se încadrează după scripte în bagajul de nomenclaturi profesionale promovate de minunata noastră legislație. Dacă în trecut n-am avut nicio reținere în a înșira toate ,,chemările” acestor suflete artistice, astăzi o am.
Reținerea de față poartă numele Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler și da, este vorba despre Cargo. Ca să nu vorbesc în necunoștință, ca să nu-i spun inconștiență, am mers direct la sursă, la intituția acordării acestor multe distincții naționale, Cancelaria Ordinelor de sub tutela Administrației Prezidențiale, dar și la lege, că unde-i, nu-i tocmeală. Legea 29/2000 privind sistemul național de decorații al României, republicată în 2014, este codul după care se împart și se desfac medaliile, crucile și ordinele, de la coadă la cap ca ordine a importanței, categorisite la rândul lor în naționale și pe domenii de activitate, fie civile, fie militare pe timp de pace și război. Pentru scrupulozitate ofer spre citire articolul 3:
,,(1) Decorațiile sunt conferite cetățenilor români pentru serviciile excepționale aduse statului și poporului român, pentru acte de eroism săvârșite în serviciul militar și pentru merite deosebite în activitate.
(2) Decorațiile pot fi conferite și unităților militare pentru fapte deosebite săvârșite în timp de pace și pentru acte de eroism în timp de război.
(3) Decorațiile pot fi conferite și cetățenilor străini pentru contribuția deosebită la progresul umanității, la promovarea păcii și a democrației în lume, la dezvoltarea relațiilor de colaborare și prietenie cu România sau pentru fapte și servicii remarcabile aduse statului și poporului român.”.
Și o mică parte din articolul 4:
,,(3) Președintele României poate să confere decorații și din propria inițiativă, în proporție de 1% din numărul total stabilit prin lege pentru fiecare grad sau clasă a fiecărei decorații, cu excepția gradelor de Mare Ofițer, Mare Cruce și Colan.
(4) Pentru cetățenii români decorarea are loc o dată pe an, cu ocazia Zilei Naționale a României.
(5) În cazuri speciale decorațiile pot fi conferite și pe parcursul anului calendaristic.”.
Am zis că este fairplay să jucăm cu cărțile pe masă, așa, ca să nu fiu acuzat de partizanat sau de străbatere de, cum se spune pe la noi, ,,boală” pe cineva anume. Dar nu este așa ușor cum pare, dintr-o simplă frunzărire prin legea de mai sus, am fost nevoit să dau fuga și prin alte anexe, nestipulate în aceasta, lucru care m-a lăsat mut de uimire. Aveam să descopăr un număr de alte patruzeci și șapte de surate legislative aferente acestei prinderi de medalie națională în piept. Să mai zică ,,cineva” că ducem lipsă. Selecția a fost însă ușoară, m-am dus direct la fix și am bifat-o pe cea din dreptul domeniului care mă interesa, 8/2003 privind Ordinul ,,Meritul Cultural” și medalia ,,Meritul Cultural”. Așa crezusem, că aveam tot pachetul de informații complet. Ba. Dacă nu îmi treceam ochiul neavizat și peste ordinul 2799/2003, cu mențiunea ,,pentru aprobarea condițiilor în care se conferă Ordinul Meritul Cultural și Medalia Meritul Cultural, pe categoriile corespunzătoare activităților specifice și conexe domeniului cultural”, rămâneam îngrămădit pe veci. Dar….
Pornind de la finalul art. 4 din 29/2000, se ridică prima problemă. Acum o săptămână și ceva, dacă nu două, domnul președinte a purces la înfigerea în chiepți, neapărat pe partea stângă, legală, a câtorva decorații pentru câțiva artiști și a făcut-o ilegal. Vedeți bine din aliniatul (4) că ziua națională este undeva la 1 decembrie și nu în martie, cu atât mai mult cu cât situația de la punctul (5) nu era îndeplinită. Nu murea nimeni până la Undrea sau, dacă era așa grabă mare, se putea anticipa toată ceremonia pentru Ningăul de anul trecut. Să trecem mai departe, dar tot înapoi. Ca să nu mai citez despre generalități, întinse pe cuprinsul a 86 de articole, în legea mamă se spune la un moment dat despre o limită de medalii, dar nu se amintește nimic despre un număr și despre care, nedumerit, mergând pe făgașul oficialei pagini aparținând Cancelariei Ordinelor, am acumulat o nouă dilemă: vacantarea unui număr de 9 ,,locuri” în loja medaliaților pentru categoria B, ,,Muzică”, în frunte cu marele Ionel al nostru, dispărutul jazzman Răducanu. Vedeți, toate lucrurile sunt complicate, un nume cere o poziție, poziția o categorie, categoria un ordin…. Grade, așa se numesc cele patru categorii în dreptul cărora o persoană ,,culturală” se poate încadra și au echivalent în cele militare. Cea mai înaltă poziție este de Mare Ofițer – colonel, Comandor – maior, Ofițer – căpitan și în ultimul rând Cavaler – sublocotenent. Aici sunt liniștit, niciunul dintre artiștii pop, rock, ușoară… nu a depășit acest ultim prag.
Până aici m-am lămurit. Trecem la numere și criterii de acordare, iar pentru acest lucru am extras articolul 18 din 2799/2003:
,,Criteriile pentru acordarea Ordinului Meritul Cultural…
B. Categoria B – Muzică:
a) valoarea, originalitatea și unicitatea creației muzicale (toate genurile), anvergura și recunoașterea națională și internațională a acesteia;
b) interpretarea cu sensibilitate și rafinament a unor opere muzicale naționale și internaționale, apreciată de către critica de specialitate și de către mass-media;
c) susținută activitate muzicală, apreciată constant de către critica de specialitate și de către mass-media, de minimum 25 de ani;
d) deținerea de distincții și premii în domeniul muzical, naționale și internaționale;
e) contribuții recunoscute de critica de specialitate și de către mass-media la promovarea muzicii românești în plan intern și internațional;
f) contribuții deosebite în domeniul istoriei și criticii muzicale;
g) contribuții remarcabile la culegerea folclorului românesc;
h) promovarea cântecului și portului popular autentic (folclorului românesc) în plan național și internațional;
i) prezența (numărul de citări) în lucrările de specialitate românești și străine;
j) management performant al instituției/așezământului public din domeniul specific.
NOTĂ:
1. Pentru conferirea gradului de Cavaler este necesară îndeplinirea a cel puțin 2 criterii.
2. Pentru conferirea gradului de Ofițer este necesară îndeplinirea a cel puțin 4 criterii.
3. Pentru conferirea gradului de Comandor este necesară îndeplinirea a cel puțin 6 criterii.
4. Pentru conferirea gradului de Mare Ofițer este necesară îndeplinirea a cel puțin 8 criterii.”.
După lege, avem și români și străini care pot obține aceste merite și eu am numărat dintre cei români 143 în listele cu cele patru categorii de ,,gradați”, din totalul de 700 pe care-i permite 2799/2003 la muzică, dar care nu-i cuprinde și pe străini. Cum s-a obținut numărul și de ce acesta, nu știu, cert este că acest ordin permite un număr de maxim 7500 de decorații pentru cele 8 domenii premiabile: ,,Literatură”, ,,Muzică”, ,,Artele plastice”, ,,Arta spectacolului” – teatru, opera, film, balet etc, ,,Patrimoniul cultural național”, ,,Promovarea culturii”, ,,Cultele” și ,,Cercetarea științifică”. În 2003, după litera legii, se puteau acorda maxim 15% din numărul acestora. Dar dacă năștea România până în 2016 șapte mii de genii recunoscute și arhirecunoscute, pe unde scotea cămașa statul?
Cargo. Căutați dumneavoastră în afara aliniatului c), referitor la anii de activitate, al doilea punct care ar da dreptul președintelui de a conferi titlul de Cavaler acestora. Eu nu l-am găsit, a), b), d), e) și i) au în coadă un merchez care nu permite încadrarea de niciun fel: ,,… și internațional”. Dar să vorbim puțin și despre ce scrie la unii dintre artiștii puși pe lista decorării. Bitman este premiat singur, restului de Holograf făcându-i-se o nedreptate mare, cei de la Iris sunt trecuți separat, fiindcă acordarea se face doar nominal, ca ,,solist, trupa Iris”, când ei sunt membri ai unui grup, instrumentiști, așa cum scrie în dreptul Aurei Urziceanu solist vocal sau în al lui Ioan Bojin flautist. N-ați auzit de acesta, sunt multe nume pe care nu le-am recunoscut, dar sunt și altele care n-au avut chiar cătarea națională și internațională pregnantă. Ca la Iris și la Phoenix, ca la Weinberger, trecut ca muzician, și la alții, ca la Cargo la nimeni. La ei s-a trecut ,,Trupa Cargo” la toți componenții. Dar și aici sunt probleme, când dai medalii pentru activitate, invită toți foștii membrii și în cazul acesta, lui Kempes chiar i s-a făcut o nedreptate, pe vremea lui, ,,formația de orchestră” a avut cele mai multe ieșiri importante la rampă. Neconcordanțele nu se opresc doar la ei, nici foștii de la Iris și Phoenix n-au primit lauri, iar dacă acel criteriu de 25 de ani de activitate continuă era pe deplin respectat, nu văd ce caută Bogdan Bradu în ecuație.
Să nu credeți că neamțul nu a fost deștept. Mai mult ca sigur că propunerea pentru anul acesta la medalii, Cargo, a fost a lui sau a vreunui consilier apropiat, dacă numărați pe cei șapte rockeri magnifici, veți constata că sunt exact 1% după lege. De altfel mă tot gândesc cum să aplic acel aliniat 1 din articolul 3 din 29/2000, cel pe care special nu l-am uzat deocamdată. Nu văd niciun serviciu excepțional adus statului, cu atât mai puțin poporului, plebei care abia se mișcă uneori de foame, de eroisme nu se pune problema fiindcă accidentele cu motocicleta și bătăile la băutură nu pot substitui războiul, iar în privința activității, dumnezeu mi-e martor că și alții au cântat și nu le-a întins nimeni mai mult de o biată remunerare, uneori nici pe aceea, că de, nu toată lumea are timp de stat la concerte când i se năzare artistului.
Așa-i când se cântă și se legiferează după ureche. Aveți totuși în vedere un ultim articol pentru reflecție:
,,Art. 29: În caz de deces, brevetul împreună cu însemnul decorației rămân moștenitorilor legali.”

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share