Ora de muzică 141

image

Turnurile gemene sunt gata, la fel și statutul meu de copil cu ureche perfectă.
Credeți că nu știu ce înseamnă să fii privilegiat în copilărie? Credeți că nu mi-am simțit orgoliu gâdilat la fiecare ,,bravo, băiete!”? La ce bun? Te faci mare și minciuna ori continuă și te simți cel mai mare muzician de pe glob, ori te macină gândul că nu vei ajunge niciodată să atingi perfecțiunea. Dar asta este doar o chestie de mental românesc, dincolo de arealul carpatic treburile stau altfel.
Să vorbim deci despre…. Oamenii care au mai scris o pagină de istorie alături de Sting, unul dintre muzicienii, am văzut, pentru care cei de lângă el contează extraordinar. Ați avut exemplul concertului din data de 11 septembrie 2001, cu care ocazie a trecut peste furia personală și supărarea cauzată de pierderea prietenului și s-a supus, este cuvântul cel mai nimerit, voinței întregului staff. E dovada existenței unei calități rare.
Personalul colaborator, dar de ce să nu spunem că sunt ,,responsabili” în egală măsură cu Sting, părtași la această creație ,,sacră”, după oficialul site al cantautorului numără doar 25 de suflete pătimașe, iubitoare, pe când Wikipedia adaugă încă patru: doi instrumentiști și doi ingineri asistenți. Omisiuni și inadvertențe am găsit și la numărul și specificul instrumentelor exact în dreptul autorului, corectă fiind varianta paginii web proprii, dar și în dreptul secundului acestuia. Așadar, Sting are participațiuni vocale, chitaristice, de bas pe claviaturi și clarinet turcesc, Kipper se ocupă de o parte dintre notele emise de claviaturi, de programare, adică de coordonarea și manevrarea unor înregistrări, dar și de o parte dintre voci. Ei erau cei doi cu omisiunile și despre ei am povestit destul cu mult timp înainte. Instrumentiștii uitați sunt toboșarul Keith Carlock, prezentat de asemenea în formula celor de la Toto după plecarea lui Simon Phillips, cu referințe excelente din partea lui Sting și basistul Mark Egan, pedagog, trompetist, producător și așa mai departe. A fost și el trecut la itemurile vechi, mai exact în episodul 64. Despre tehnicieni spre finalul prezentărilor. Deci, ca și la precedentul album, dar și la altele mai ,,vârstnice” îi avem pe Miller la chitări, se zice în paranteză cu bunăvoința BBC Music, Manu Katché și Vinnie Colaiuta, doi cu toba, Jason Rebello la piane clasice și Rhodes și Chris Botti cu trompeta și el cu ,,voie”, dar de la Columbia Records.
N-am dat nume atunci când încercam să spun că în ciuda ,,specialului” de care se bucură Sting au fost și alții breji printre cei cu care a dorit nesilit de nimeni să cânte. Sunt sigur că nu l-a mânat vreun act de egocentrism să-și alăture muzicienii și ei ,,bântuiți” de celebritate doar ca să se fălească cu aceștia sau să-i eclipseze, ci dintr-un altruism diferit, unul în care se uită definitiv că există el, amfitrionul, pe scenă. L-am văzut deseori făcând lucrul acesta, i-am văzut privirea și ea nu minte. Chiar dacă am riscat să contrazic doi dintre noii colegi, știu de ce am persistat în a ridica un piedestal de aceeași mărime Mary J. Blige, cea la al cărei nume aceiași parteneri de cântec au fost fermi, ,,ei”-ul lor dându-mi de înțeles că este marfă ,,bună”, mie, cel care vânturase doar în treacăt bara de scroll a paginii dedicate ei, dar că nu e de teapa lui Sting. Să vedem.
Mary have a sheep, cum ar zice românul Ana are mere, însă Mary have many more. Are 13 nominalizări la Grammy și în afara lor nouă câștigate. Mary a fost declarată cea mai bună solistă R&B a ultimilor 25 de ani. Parcă Billboard spunea prin 2013. Tot nea Bill îi punea pe prima poziție un cântec din 2006, ,,Be With You”, ca emblemă a unui deceniu ce-l cuprinde. VH1 o așeza printre cei mai faimoși artiști ai anilor 80. Tot el, canalul muzical, o trimite pe poziția 100 a topului artiștilor din toate timpurile și pe locul 9 între 100 cele mai ,,bune” cântărețe. Să ne punem noi contra?

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share