Ora de muzică 8

Ora de muzică

8.

2414639089_8d38b5648c

Nici un instrument nu este ușor. Mi-au demonstrat-o toate. Nici muzica. Aceeași demonstrație o aplică de fiecare dată când încerc să mă cred măreț în fața ei. Mă trântește de nu mă văd, iar eu pun capul în pământ de rușine.

Este totuși ceva care m-a îndemnat să continui încăpățânat și mi-a întărit crezul, bine înrădăcinat un reportaj despre construcția de piane, că eu trebuia totuși să merg pe alt drum decât cel de instrumentist. Puteam fi cel care face claviatura sau ciocănelele, poate eram priceput să ascult care coardă nu sună bine sau să fiu printre cei care îndoaie placajele ce iau forma clasică după o așezare de șase ore în menghinele matriței. Poate doar un simplu lustragiu de exterior negru al pianului. Un bun coleg și prieten al meu chiar a ajuns să treacă de la cântul de virtuozitate la construcția de viori și accesorii prin țara cangurului.

Îndrăgostit de construcția de instrumente am fost și eu. Prima mea chitară electrică, s-a fabricat cu trudă, fierăstrău, rașpel și șmirghel. Dacă aș fi avut posibilități materiale sigur aș fi cumpărat una, așa cum văzusem prin filmările și concertele Holografului. Corp vopsit ,,jaguar”, cheițele de acordaj pe dreapta sau prinse jos înaintea călușului, Floyd Rose, tastare personală. Aproape ață. Dac-aș fi avut asemenea chitară, garantat că până azi eram definitiv despărțit de muzică. Cu toate acestea n-am renunțat.

Întâlnirea cu melodiile și interpreții lor străini, dar și români, m-a determinat să amân pasul un an, cu încă unul. Închipuirile mele, compozițiile, mă trăgeau și ele să mai zăbovesc o clipă. Și cum era să uit ,,Mâine, va fi, încă o zi…” a lui Roșu și Negru, ,,Midnight lady” a lui Chris Norman, ,,Final Countdown” marca Europe, Toto, Suzan Bega, Yngwie Malmsteen, Pink Floyd, Paco de Lucia și John Mclaughlin, Peter Gabriel, ,,Michelle” a lui Beatles, Dire Streets, Roxette, Yes, Queen, Van Hallen, Abba, Level 42, Aha, Duran Duran, Bon Jovi, Sfinx, Iris-ul nostru de toate zilele, ,,Printre sute de catarge” a lui Pro Muzica prin vocea lui Tic Petroșel, ,,Iarbă prin păr” de la Celelalte Cuvinte, ,,Fetele cu ochii verzi” ale lui Kripton, Metrock, Incognito, FFN, Post Scriptum, Clapton, Collins Phil, Genesis, Compact? Și sunt doar câțiva, importanți bineînțeles, dar nici cei pe care nu i-am numit nu sunt și n-au fost de-a lungul anilor mai puțin vizibili, cu atât mai puțin importanți. Făceam doar o înșiruire a celor mai dragi, mai ascultați de mine în perioada când orice adolescent sau tânăr gustă din frumusețile și nestematele muzicale ale celor mai cei sau doar fiindcă se trezește curiozitatea în tine să audiezi o clipă un artist despre care nu știai.

Tutori spirituali mi-au fost mulți. De la ei am mai ,,prins” și eu o notă, două, chiar mai multe. De la Jean Michelle Jare am ciupit puțin psihedelic, de la Mezzoforte un dram de jazz rock, am călcat prin iarba lui George Nicolescu și prin Bulgaria lui Naidenov. La secțiunea disco, imposibil de reprodus cu bietul pian strings de la Club, sunt mulți cei cărora le-am studiat tehnicile, de la Boney-M la Modern Talking și până la concetățeanul nostru Moga. Sting mă făcuse terci, piesele lui erau de-a dreptul bulversante, misterioase, Joy mi-a încălzit vara petrecută în armată pe coclaurii Dobrogei, Joe Dasin mă trezea dimineață, Richi e Poveri pe la prânz și seara Dan Andrei Aldea. Am fost îndrăgostit de ,,All my friends are home computerized” a lui Vitesse, aveam în playlist permanent ,,Born to love you” a lui Freddie Mercury, nu mai vorbesc de ,,Scandal”. Chris Rea ,,On the beach”, Bryan Adams, Michael Jackson, Adrian Enescu, Victor Socaciu, Tatu, Elton John, Madonna cu ,,Take a bow”, George Michael cu ,,Faith”, să vă mai spun?

Într-o viață de om, una de la fiecare muzician de pe planetă dacă ai putea audia și n-ai epuiza nici jumătate din creațiile iscodite de mințile lor, dar puteți încerca. Muzica se poate asculta în două feluri: cu sufletul sau cu urechea de specialist ori cu amândouă.

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share