Ora de muzică 96

image

La ce este bună reiterarea? Câteodată la nimic, întotdeauna la tras concluzii mai puțin pripite. Așa se pot evita greșelile, ororile….
Câți dintre noi n-au trecut măcar o dată prin odăile văruite ale înaintașilor, câți n-au cotrobăit printre lucrurile cu patină, magnetice pentru oricare ochi, fie el de-o șchiopă sau mai versat…. Cam așa mă simt și eu scotocind prin trecutul semenilor cu muzichie la cap, fiecare descoperire, tardivă dar însemnată, mă face să tresar, îmi zbuciumă sufletul, mi-l pune pe jar și mă bucur ca ultimul dintre copii. Iau viețile, cântecele, le tai felii, savurez la fiecare îmbucătură aromele timpurilor și retrăiesc fiecare minut al lor cu bucuria cadoului de Crăciun, căci doar sărbătoarea cu zurgălăi și fulg de nea a aprins în mine focurile cele mai zglobii, a deschis porțile largi inimii pentru ce avea să însemne mult mai târziu ,,EU”. Din ghemul ăsta de sentimente am împletit cuvinte de dor, de tristețe, veselie, haotice și nebune vorbe rezonând la unison cu una, două sau oricâte strune.
Perechea care face și desface orice noimă și brumă de umanitate, creier – cord, naște în individ stări de neînțeles. Se pun amândouă pe tânjeală sau lucru nefiresc și din omul care-ai fost produc o schimonositură greu de stăpânit, fără umbră de rațiune. Așa îmi încep pledoaria de azi despre James Taylor, figură marcantă, o legendă printre muzicieni, cu perioada în care cele două entități cu căi de comunicare sanguine o luaseră razna și-au avut nevoie de tratament psihiatric intensiv. James n-a trecut o singură dată prin spitalele de boli mintale, prima descindere, din proprie inițiativă, având loc la numai 17 ani după ce picase în depresie pentru incapacitatea de-a ,,conduce” și alege colegiul pe care avea să-l urmeze și dormea 20 de ore pe zi. Următoarele poposiri pe tărâmul vindecării neuropsihiatrice, încă două la activ, au avut ca motiv excesul consumului de droguri, însă deregrările lui cerebrale debutante de la vârste fragede după cum afirma, sunt parte inseparabilă din personalitatea sa. Primul album îi poartă numele și doar ca o coincidență, el fiind american get-beget, este înregistrat în 1968 în Anglia la Trident Studios, acolo unde în același timp cei de la Beatles recorde-au The White Album. Degringolada lui prin țara ceței și ploii, căci nu poate fi descrisă altfel viața dezordonată, concubinajele multiple, dar și consumul de heroină, începe prin 1967 și prin intermediul lui Kortchmar, prieten și coleg, inițiatorul proiectului King Bees, ajunge la Peter Asher, căutător de talente la Apple Records, studio fondat de Beatles, fratele prietenei lui Paul McCartney…. Încârligatura naibii. Paul ascultăm este uimit de vocea și stilul chitaristic ale lui James: ,,Waw, he’s great! ”. Pe acest disc există două piese unde există mâna clară a doi beatles-și: o dată pentru contribuțiile nedeclarate pentru Carolina in My Mind ale lui Paul și George Harrison și a doua oară pentru Something in the Way She Moves, având la bază cântecul Something al lui George. Recunoștința lui este așezată în versurile lui Carolina…: ,,holy host of others standing around me”. N-a apucat însă să facă turneul de promovare, a urmat un tratament de dezintoxicare în Marea Britanie și apoi în USA. Se pare totuși că ,,boala” l-a salvat cel puțin o dată, prima ședere în clinică scutindu-l de recrutarea pentru Vietnam. La jumătatea anului 1969, după criticile mai mult decât favorabile ale lui Jon Landau în revista Rolling Stone, care sunt o complimentare de-a dreptul, ,,… acest album este cea mai tare gură de aer proaspăt pe care am inhalat-o de o bună bucată de vreme”, după șase nopți la Trubadurul din Los Angeles și participarea la New Port Folk Festival unde mii de oameni au stat în ploaie să-l asculte, face un accident de motocicletă de toată frumusețea. Ambele mâini și picioare rupte nu-l împiedică să revină după trei luni de suferință în studiouri și să pregătească cel de-al doilea material discografic.
,,Mă prinz cu dumneavoastră că o să voteze cu noi cine cu gândul nu gândiți….” Stați așa, că ăsta e Caragiale, dar eu mă angajez să continui….

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share