Ora de muzică 78

image

N-am ajuns nici măcar la jumătate cu albumele lui Sting. Să grăbim nițel….

În finalul prezentării artiștilor de pe aceste ,,10 povestiri…” am rămas cu cele trei instrumente clasice cu coarde mânuite de patru ultracunoscători. Două viori, o violă și un violoncel. James Boyd se recomandă a fi unul dintre violoniștii de cameră cei mai buni din Anglia, de aceea a fost printre membrii și fondatorii unor ansambluri faimoase: Raphael Ensemble, Velliger String Quartet, London Haydn Quartet și altele. Din acest compozitor, la Haydn fac referire, a scos tot ce se putea scoate mai bun, dar și din grupul London Haydn Quartet cu care a reușit să se apropie de interpretarea ideală a două dintre opusurile lui Joseph: nr.9 și 17. Are la activ dirijoratul lui Irish Chamber Orchestra, un album apreciat de Gramophone Magazine ca o ,,bijuterie de disc”, profesoratul de la catedra de muzică de cameră a universităților Cambridge, Royal Nothern College of Music și Domaine Forget în Quebec, cântă la violă în filmul Cheri și din ,,plictiseală” mai scrie câte un articol la Strad Magazine.

Păi dacă spune The Times, așa și este! Simon Fischer este un tip cu ,,ambâț”, se încăpățânează să cânte toate trei sonatele lui Brahms într-un singur recital. Cu faimoasa sa vioară Peter Guarnerius of Venice din 1732 cântă și îndrumă studenții din întreaga lume, în special de la Guildhall și Yehudi Menuhin Schools, dar și ocazional la Royal Scottish Academy of Music. Scrie articole, cărți și amintesc Basics and Practice, Scales and The Violin Lesson și un Dvd: The Secrets of Tone Production. Pentru meritele lui primește în 2014 European String Teachers Association ocazie cu care se celebrează întreaga activitate.

La violă se găsește o doamnă, Kathryn Greeley. Despre ea foarte puține mi-a oferit rețeaua noastră cea de toate zilele. O fotografie și o prezentare de album al lui Avison Ensemble, un grup format din treisprezece instrumentiști, șase violoniști, printre care și Kathryn, doi violiști, două violocele, un contrabass și doi harpischord-iști. Maniera succintă de prezentare pune după nume tipul instrumentului pe care-l are fiecare component, dar și fostul cu care a cântat până la acel moment. La Kathryn după celebrul lutier Joseph Steiner apare Willibrord Crijnen, cu o vioară produsă în 1998. Titlul albumului, Twelve Concertos opus 6, adună toate opusurile scrise de Charles Avison, un compozitor englez din Newcastle-ul secolului 18, colecție descoperită întâmplător în spatele unui dulap.

Aceeași problemă am întâmpinat-o și în cazul lui Sian Bell, informațiile biografice lipsesc cu desăvârșire. Atât am putut găsi: o înregistrare cu o reprezentație a unui concert susținut de cvartetul unui român, Alexandru Bălanescu. Sian este, după urechile mele, un instrumentist jos pălăria, atacă corzile violoncelului de-o manieră înfiorâtoare. Colaborările lui sunt numeroase cu artiști cunoscuți și primul dintre ei este Peter Gabriel. În 1999, l-am văzut în lista celor 32 de discuri unde a fost coparticipant, apărând pe albumul lui Boy George, Unrecupable one man bandit.

A mai rămas cineva netrecut în listă. Ultimul, de data aceasta, Paul Franklin are pe Ten Summoner’s Tales note emise de Pedal Steel Guitar, o chitară căreia i s-a luat partea de corp, i s-a adăugat încă un griff, a fost așezată orizontal și i s-au pus niște pedale. De altfel este cel mai bun instrumentist din binecunoscuta lume a cântăreților country adunați la Nashville. Este prezent pe mai bine de 500 de discuri și are inovații și invenții proprii în familia acestui tip de instrument. În afara clasicelor Pedal Steel Guitar, Lap Steel Guitar, Fiddle, are patentate Dobro, Pedabro și The Box, instrumente derivate din cele ,,clasice”. Colaborări frecvente le are cu Vince Gill, Mark Knopfler, Dire Straits, Barbara Mandrell, Jerry Reed, Mel Tillis, Shania Twain, Barbra Streisand și chiar și Megadeth. Și-am pus punct ,,poveștilor”.

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share