Ora de muzică 71

image

Demolition Man apare la finalul coloanei sonore a filmului cu același nume în care doi grei și-o ,,ușurică” se confruntă cu trecutul în viitor: Sylvester Stallone, Wesley Snipes și Sandra Bullock.

Pe coperta albumului, după cum ați observat, apare și un cal. Era de rasă islandeză și avea un nume: Hrimnir. Instantaneul este luat tot în Wiltshire, acolo unde s-a și înregistrat albumul și dezvăluie o mică parte din Wardour Old Castle. Întreg materialul a fost filmat în diverse versiuni muzicale de Doug Nichol, a fost produs de Julie Fong și a luat un binemeritat Grammy. Două dintre piese au luat calea filmului: It’s Probably Me, într-o versiune diferită, în compania lui Clapton și deschide serialul Armă Mortală 3; Shape of My Heart este ,,depus” la finelele peliculei Leon și în episodul final din seria a șaptea a filmului britanic Hustle. Cât de frumoasă este această ultimă melodie o dovedesc desele preluări, prelucrări, copieri, reproduceri ale acestei capodopere de către o multitudine de artiști. Rapper-ul Nas în The Message, Monica în Take Him Back, Blaque în Release Me. Hikaru Utada a pus piesa într-o cutiuță muzicală, nu la propriu ci în maniera în care se aud de obicei melodiile când deschizi una. Ways to Avoid the Sun al lui Rain este inspirată din această ,,formă a inimii mele”. Rise and Fall, cântată de Craig David, a fost reînregistrată, vocile rearanjate, versurile modificate de însuși Sting. Shape a lui Sugababes are în conținut vocile originale ca și For my Soldiers compusă de Pastor Troy. Ways of the World – Lil’ Zane, Je Moest Waarschijnlijk Gaan – Brainpower, I Crave You – Shontelle, Emotional – Carl Thomas, fiecare are câte un strop de Shape of…. Cover au făcut-o Ann-Margret în serialul Blue Rodeo, Lee Ritenour împreună cu Lukather și Andy McKee pe albumul 6 String Theory. Compilațiilor, versiunilor în alte limbi, răstălmăcirilor în diverse moduri interpretative a avut parte și Fields,of Gold, stă în firea unui cântec din categoria grea. Numele celor ce s-au folosit de magia ,,câmpurilor de aur” sunt: Eva Cassidy, Maru Nlack, Muvrini împreună cu Sting într-o ,,conversație” muzicală anglo-corsicană, CJ Crew, Mary Wilson, Jay și Abby Michaels sub numele The Harper and The Minstrel cu un aranjament de harpă celtică și voce feminină, Fourplay – cei patru care-au jazz-uit piesa lui Sting, Lisa Kelly, Will Martin și mulți alții care s-au lăsat vrăjiți de notele lui Fields of Gold. Lista nu este completă, ea numără cel puțin 50 de nume celebre printre care se numără însuși Cliff Richard și incontestabilul Michael Bolton.

Vraja s-a așternut și peste mine și după 14 ani de la prima audiție, m-am trezit cu primele cinci note în gură proprie, conștient de data aceasta că sunt pasibil de plagiat. Cu toată valoarea de necontestat și vânzările de peste cinci milioane de copii, albumul n-a fost cotat la prima poziție decât în Austria și italia. Clasamentele din Franța, Germania, Anglia și Statele Unite l-au situat pe locul doi, Canada pe trei și fidelii australieni abia pe poziția a noua. Echipa care a reprodus viziunile lui Sting a adăugat pe Vinnie Colaiuta la secția ritmică, a păstrat pe Kathryn Tickell, Dominic Miller, David Sancious, David Sanborn și a recurs la tehnicile interpretative ale lui Larry Adler și Brendan Power la muzicuță cromatică, Jon Barclay, și Guy Barker la trompetă, Mark Nightingale și Richard Edwards la trombon, Simon Fischer și Kathryn Greeley la vioară, a uzat de viola lui James Boyd, violoncelul din mâinile lui Sian Bell, flautul din partea lui Dave Heath. Și-au găsit locul printre protagoniști și Paul Franklin la pedal steel guitar și Dabid Foxxe în rolul naratorului.

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share