Ora de muzică 42

Toto-Falling-In-Between

Nici acum, după atâția ani n-am reușit să mă dezvăț de bunul sau prostul obicei, n-am aflat nici până azi ce epitet i se potrivește mai bine, de a mă așeza în fața claviaturilor imediat ce ascult un set de piese, cum ar fi cele de pe Falling in Between.

Nu-mi este în intenție să măgulesc pe cineva, dar băieții ăștia chiar n-au vreo notă scăpată în concert față de materialul de pe disc. Cred că noi românii ne-am obișnuit ca una să sune pe înregistrare și catastrofă să iasă pe gura și mâinile protagonistului live. Alta iese pe gura artiștilor adevărați și nu mai vorbim de pachetul vocal de spate care sperie efectiv orice îndrăzneț care-ar vrea să rupă inima târgului cu aptitudinile native sau dobândite. Jason Scheff este un tip glumeț. În 1993 compune o piesă numită Bigger than Elvis, piesă care se dorea a face parte din albumul 22 al trupei Chicago, al cărui membru devenise după plecarea lui Peter Cetera (a se citi Pităă Sitera cu accent pe silaba ,,te” după cum am fost corectat de-un american sadea), în care evocă amintirea tatălui său Jerry, unul dintre muzicienii cu care Elvis a colindat America și căruia îi atribuie titlul de adevărat star, considerându-l pe Elvis doar un tip în costum. Glumea bineînțeles. Piesa avea să ajungă pe albumul cu număr 32 al trupei Chicago, Stone of Sisyphus, după mai bine de 15 ani și o piesă dacă trece proba timpului înseamnă că este excelentă. Jason se regăsește pe un album a trupei Pink Floyd, ca lead vocal și bass în piesa Run Like Hell a lui Dweezil Zappa, Tony Kaye și Billy Sherwood, vă aduceți aminte de ultimii doi de la Yes, Aynsley Danbar și Bob Kulick. Editează un album de autor, Chauncy în 1996.

Din același pachet vocal face parte și James Tormé care provine dintr-o familie cu nume grele. Tatăl, Mel, cântăreț de jazz, etalându-și talentele încă de la patru ani, compozitor, orchestrator, toboșar, actor de radio, televiziune, film și autor a cinci cărți. Mama, Janette Scott, actriță, protagonistă în 29 de filme. Bunica, Thora Hird, tot actriță, cu 44 de fime de cinema și televiziune la activ. James, vocalist de jazz, câștigător al premiului Chuck Niles Jazz Music Award în 2007, două albume la activ scoase pe cont propriu și unul de debut în 2011 sub semnătura casei de discuri Koch Records.

Trev Lukather, prezent pe Falling in Between, dar cum spuneam și pe Santamental și All’s That Ends Well, materiale ale tatălui său, este un muzician în plină expansiune. La 17 ani este prezent alături de Lindsay Lohan în concertele pentru promovarea albumului de debut Speak, a compus împreună cu Tommy Henriksen și Lzzy Hale de la Halestorm Love/Hate Heartbreak, piesă care a ocupat locuri fruntașe în topurile rock și care a obținut un prețios Grammy Award. Steve însuși spune despre Trev, pe care-l consideră un prieten la cataramă, că ,,apucăturile” sale de chitarist sunt destul de neobișnuite pentru el, schițând într-un interviu filmat pe grifful chitării un riff, pe care și eu l-am practicat în tinerețe, un acord de rock în răsturnarea întâi, scurtat la treapta a treia, tonică și din nou medianta superioară la distanță de o octavă, dar și alte desfășurări armonice și poziții care se întind pe o distanță de cinci intervale de taste. A fost cooptat de Ernie Ball în Warped Tour, unde a putut să-și etaleze creațiile și a împărțit în tot acest timp scena cu nume sonore: Rascall Flatts, Kelly Clarkson, Black Eyed Peas, Pussycat Dolls, Jimmy Eat World, Simple Plan și Gwen Stefani. Are acasă un studio propriu unde compune zi de zi și pentru el, dar și pentru alți artiști, printre cei ce cred în el situându-se și Steve Perry de la Journey, care și-a oferit ajutorul vocal pentru piesele lui Trev. Dacă adăugăm și pe veteranii Eddie Van Halen, Slash, Peter Frampton și Steve Lukather, putem spune că Trev este un artist complet.

Nu ne-a mai rămas decât o singură prezentare de colaborator pentru acest penultim album Toto: Monét. Un adevărat talent. Cântă, dansează și joacă roluri ca actriță, o artistă dedicată sincretismului artei, înzestrată cu un dar special, cel de a atinge sufletul oamenilor ca nimeni altcineva. Să nu mai spunem că natura i-a dat în glas o întindere maximă: cinci octave. Pentru aceste nemaipomenite calități și pentru faptul că este compozitoare, orchestratoare a fost cooptată de producători celebri precum Walter Afanasieff, Patrick Leonard, Steve Iordania și marele Phil Spector, a cântat în concerte cu Boz Scaggs și Michael McDonald, Toto, Huey Lewis și News, Patti Austin, Queen Latifah, Kenny Loggin, Soul to Soul, Lenny Kravitz și Faith Hill. Obține recunoașterea Academiei Naționale de Arte și Științe pentru vocea ei suport la piesa My Heart Will Go On a lui Celine Dion, piesă declarată în 1998 Song of the Year. A fost primul ei Grammy.

Acestea fiind spuse, aici se încheie marea prezentare a colaboratorilor pentru Falling in Between, dar n-am epuizat încă toată cariera acestor fenomenali Toto.

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share