Ora de muzică 41

 

Toto_KingdomofDesire
Acest copil al minții, scriitura, este încă în coacere imanentă și imuabilă, mă bântuie din două motive: datoria, cea căreia rareori i-am știrbit din prestanță și curiozitatea de-a aplica o contrabalansare miilor de informații cu care inevitabil vin în contact.
Ferice de cel cu net, altfel mă puteam considera un prost cu carte și-aș fi trăit tot restul vieții cu angoasa că mai mult de atât nu se poate. La acest ceas de noapte îmi promit, și am destule scadente la plată mie însumi, că va veni o zi când voi aduce și din punct de vedere muzical tribut aceștori giganți artiști. Ca să fiu sincer și ăsta este un motiv pentru care n-am călcat pragul concertului de la București: mi-ar fi fost jenă ascultându-i să mă privesc în oglindă a doua zi și să-mi mai spun cântăreț. Dovezi sunt destule, fiecare dintre cei care s-au alăturat acestora, sunt de calibru mare. Îi asculți, tragi linie după fiecare notă, după fiecare înșiruire melodică sau armonică și raționezi simplu: unde te afli la nivel de gândire polifonică și interpretativă? Mai simplu: poți și tu să faci același lucru ca și el? Dacă da, este cazul să emigrezi către state, dacă nu, ești numai bun de România!
Sunt câteva exemple de stranieri care au făcut lucrul ăsta și succesul n-a întârziat să apară. Fiecare a trebuit să treacă două bariere: cea a unei gândiri simpliste, așa cum greșit am adoptat și eu de o bună perioadă de timp, și granița USA. Mulți muzicieni americani provin din toată lumea și faptul de-a călca tărâmurile raiului capitalist reprezenta o sforțare de mental, dar și în interior, pentru cei născuți în aceste mari țărișoare cuprinse în uniune, exista și încă reprezintă un pol de atracție pentru maximul de carieră artistică, o capitală a artei muzicale noi: Los Angeles. Chicago este un oraș cu pedigree, pe străzile lui au început să cânte destui. Este și cazul saxofonistului Ray Hermann, tenor și sopran, și el fiind unul dintre cei mai ocupați instrumentiști din branșă. Saxofonul nu este singurul instrument abordat, pe pagina Allmusic Credits, apare pe discografiile multor interpreți și cu clarinetul, flautul și claviaturile. Nu oricine ajunge să treacă un sezon, darămite mai multe din ciclul show-urilor târzii în noapte. La trei dintre ele a făcut față: The Tonight Show with Jay Leno, The Late Show with David Letterman și Late Night with Conan O’Brien. Seria emisiunilor de televiziune nu se oprește la acestea trei, participă la American Idol și Grammy Awards și la câteva speciale în care performează alături de Bryan Adams, Kelly Clarkson, Babyface, Stevie Wonder, The Dobbie Brothers. Dacă este să privești superficial, concertele cu Santana, Herbie Hancock, Chicago, Whitney Huston și Bob Dylan par o bagatelă, ca să nu mai vorbim de participările la realizarea albumelor în calitate de interpret, orchestrator, compozitor și producător ale lui Tupac, Gwenn Stefani, Cristina Aquillera, Cee Lo-Green, Allen Toussaint, Johnny Hallyday, Brian Setzer, LeAnn Rime și George Benson. Apare chiar și pe soundtrack-urile filmelor, Bodygard, Selena și Shrek, dar nu numai pe ele. Are și un mod interesant de-a-și prezenta munca. A cules din toate colaborările celebre pasajele unde el și-a adus contribuția. Ce să vă zic? Navigare ușoară.
Lee Thornburg, apare ca și Hermann în calitate de suflător, la trompetă, pe piesa Dying on My Feet. În afara acestei colaborări cu Toto pentru Falling in Between, este creditat ca membru târziu al trupelor Chicago și Tower of Power, dar are în spate o muncă de concert impresionantă alături de Tom Petty, Aaron Neville, Ray Charles, Bonnie Raitt, Huey Lewis, Dwight Yoakam și Clint Black. Din 2001 până în 2006 este prezent în emisiunea lui Jay Leno împreună cu Hermann, în 2008 participă la realizarea Dvd-ului înregistrat de Joe Bonamassa la The Royal Albert Hall. Anterior, în prima parte a carierei ,,slujise” cu credință în turnee, timp de patru ani, legendarilor Wayne Cochran și C.C. Riders.
Am vorbit ce-am vorbit și uite c-am și terminat pentru astăzi. Promit să închei acest penultim album al lui Toto tura următoare.

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share